Vloerkleden: hoogpolig of laagpolig?

Een nieuw vloerkleed kopen: een van de eerste vragen waar jij ongetwijfeld aan denkt is de keuze tussen een hoogpolig en een laagpolig vloerkleed. Omdat veel mensen worstelen met deze keuze vind je hier alle informatie om de keuze te kunnen maken. Kortom, alle informatie over hoogpolige en laagpolige vloerkleden, maar ook alle voordelen, nadelen en natuurlijk effecten op de sfeer. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken en jouw interieur: de woonkamer, keuken, slaapkamer of tuinkamer voorzien van het juiste vloerkleed.

Vloerkleed

Definitie: wanneer is een vloerkleed hoogpolig?

Hiervoor moeten we eerst even terug naar hoe een vloerkleed wordt gemaakt. Eerst wordt altijd horizontaal een vloerkleed geweven. Hier komen bij sommige vloerkleden vervolgens verticaal draden doorheen. Je herkent ze aan de pluizige vloerkleden. Zijn deze draden korter dan 1 centimeter, dan gaat het om een laagpolig vloerkleed. Zijn de draden langer dan 1 centimeter, dan gaat het om een hoogpolig vloerkleed. Je begrijpt het al: een laagpolig vloerkleed is daardoor gladder, terwijl een hoogpolig vloerkleed pluiziger oogt door de langere draden. Deze langere draden zorgen tegelijkertijd ook voor het zachte karakter.

Hoogpolig vloerkleed

Een hoogpolig vloerkleed heeft veel voordelen. Hieronder vind je alle voordelen op een rij:

  • Knusse uitstraling: een hoogpolig vloerkleed geeft een ruimte direct een knusse en warme uitstraling. Het is zacht aan de voeten, hetgeen zorgt voor een fijne vloer.
  • Geluidsdempend: waar een tegelvloer al het geluid weerkaats, zorgt een vloerkleed voor minder verspreiding van het geluid. Deze eigenschap is bij hoogpolige vloerkleden natuurlijk meer aanwezig dan bij een laagpolig vloerkleed. Een ideale eigenschap wanneer je luidruchtige kinderen hebt of de buren last van jou hebben.
  • Warme voeten: net als vloerbedekking geeft ook een vloerkleed een warm en zacht gevoel aan de voeten. Heerlijk wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds opstaat vanaf de bank of je ‘s nachts vanuit bed even naar de WC moet.

Laagpolig vloerkleed

Ook een laagpolig vloerkleed heeft veel voordelen: hieronder vind je alle voordelen:

  • Strakkere uitstraling: waar een hoogpolig vloerkleed direct sfeerbepalend is, past een laagpolig vloerkleed beter in een moderne en minimalistische woonstijl.
  • Gemakkelijk te reinigen: door de kortere verticale draden is een laagpolig vloerkleed veel gemakkelijker schoon te houden. Stof nestelt zich minder makkelijk in het vloerkleed en ook andere viezigheid is eenvoudiger te reinigen.
  • Eenvoudig verschuiven: waar je bij een hoogpolig vloerkleed alle meubels echt op moet tillen om ze te verplaatsen kun je bij een laagpolig vloerkleed vrijwel altijd de meubels over het vloerkleed schuiven.

Hoogpolig of laagpolig vloerkleed: de materialen

Wanneer de uiterlijke kenmerken verschillen, verschillen vaak ook de materialen. In het geval van hoogpolige en laagpolige vloerkleden worden compleet andere materialen gebruikt. Zo zijn hoogpolige vloerkleden vaak gemaakt van wol. In sommige gevallen wordt de wol gemixt met polyethyleen of een andere kunststof. Op deze manier wordt gezorgd voor het zachte karakter van het vloerkleed. Voor laagpolige vloerkleden zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Je kunt kiezen voor een vloerkleed van stugge bamboevezels, geitenhaar, kamelenhaar of jute. Wil je voor jouw vloerkleed een duurzame keuze maken uit de verschillende materialen, vraag dan op voorhand even naar het gebruikte materiaal een ‘Google’ de verwerkingswijze van het materiaal. Zo kies je niet alleen voor fijne eigenschappen, maar ook voor een betere wereld.

Prangende vragen: zo kies jij voor hoogpolig of laagpolig

Je hebt hierboven kennis kunnen maken met de verschillen, voordelen en nadelen van hoogpolige en laagpolige vloerkleden. Ook hebben we de verschillen behandeld. Je blijft nu misschien nog twijfelen. Daarom hebben we enkele vragen op een rij gezet die jou op weg kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

  • Allergie: heeft iemand in jouw huishouden een allergie, dan is een laagpolig vloerkleed vaak de beste keuze. Deze is gemakkelijker schoon te houden en daardoor minder vatbaar voor het vasthouden van allergieen.
  • Koude voeten: natuurlijk kies je, wanneer je vaak last hebt van koude voeten, voor een hoogpolig vloerkleed. Sfeervol en tegelijkertijd heerlijk zacht aan de voeten.
  • Modern interieur: in een modern of Scandinavisch interieur matcht een laagpolig vloerkleed vaak beter dan een hoogpolig vloerkleed. Breng sfeer door te gaan voor een opvallende print op het vloerkleed.
  • Persoonlijke smaak: laat ook jouw persoonlijke smaak meespelen in de keuze. Kies niet enkel praktisch, maar kies ook een vloerkleed dat je mooi vindt. Op die manier voel je jezelf meer thuis en is jouw huis een fijnere plek om te wonen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]