Vloerkleden: hoogpolig of laagpolig?

Een nieuw vloerkleed kopen: een van de eerste vragen waar jij ongetwijfeld aan denkt is de keuze tussen een hoogpolig en een laagpolig vloerkleed. Omdat veel mensen worstelen met deze keuze vind je hier alle informatie om de keuze te kunnen maken. Kortom, alle informatie over hoogpolige en laagpolige vloerkleden, maar ook alle voordelen, nadelen en natuurlijk effecten op de sfeer. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken en jouw interieur: de woonkamer, keuken, slaapkamer of tuinkamer voorzien van het juiste vloerkleed.

Vloerkleed

Definitie: wanneer is een vloerkleed hoogpolig?

Hiervoor moeten we eerst even terug naar hoe een vloerkleed wordt gemaakt. Eerst wordt altijd horizontaal een vloerkleed geweven. Hier komen bij sommige vloerkleden vervolgens verticaal draden doorheen. Je herkent ze aan de pluizige vloerkleden. Zijn deze draden korter dan 1 centimeter, dan gaat het om een laagpolig vloerkleed. Zijn de draden langer dan 1 centimeter, dan gaat het om een hoogpolig vloerkleed. Je begrijpt het al: een laagpolig vloerkleed is daardoor gladder, terwijl een hoogpolig vloerkleed pluiziger oogt door de langere draden. Deze langere draden zorgen tegelijkertijd ook voor het zachte karakter.

Hoogpolig vloerkleed

Een hoogpolig vloerkleed heeft veel voordelen. Hieronder vind je alle voordelen op een rij:

  • Knusse uitstraling: een hoogpolig vloerkleed geeft een ruimte direct een knusse en warme uitstraling. Het is zacht aan de voeten, hetgeen zorgt voor een fijne vloer.
  • Geluidsdempend: waar een tegelvloer al het geluid weerkaats, zorgt een vloerkleed voor minder verspreiding van het geluid. Deze eigenschap is bij hoogpolige vloerkleden natuurlijk meer aanwezig dan bij een laagpolig vloerkleed. Een ideale eigenschap wanneer je luidruchtige kinderen hebt of de buren last van jou hebben.
  • Warme voeten: net als vloerbedekking geeft ook een vloerkleed een warm en zacht gevoel aan de voeten. Heerlijk wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds opstaat vanaf de bank of je ‘s nachts vanuit bed even naar de WC moet.

Laagpolig vloerkleed

Ook een laagpolig vloerkleed heeft veel voordelen: hieronder vind je alle voordelen:

  • Strakkere uitstraling: waar een hoogpolig vloerkleed direct sfeerbepalend is, past een laagpolig vloerkleed beter in een moderne en minimalistische woonstijl.
  • Gemakkelijk te reinigen: door de kortere verticale draden is een laagpolig vloerkleed veel gemakkelijker schoon te houden. Stof nestelt zich minder makkelijk in het vloerkleed en ook andere viezigheid is eenvoudiger te reinigen.
  • Eenvoudig verschuiven: waar je bij een hoogpolig vloerkleed alle meubels echt op moet tillen om ze te verplaatsen kun je bij een laagpolig vloerkleed vrijwel altijd de meubels over het vloerkleed schuiven.

Hoogpolig of laagpolig vloerkleed: de materialen

Wanneer de uiterlijke kenmerken verschillen, verschillen vaak ook de materialen. In het geval van hoogpolige en laagpolige vloerkleden worden compleet andere materialen gebruikt. Zo zijn hoogpolige vloerkleden vaak gemaakt van wol. In sommige gevallen wordt de wol gemixt met polyethyleen of een andere kunststof. Op deze manier wordt gezorgd voor het zachte karakter van het vloerkleed. Voor laagpolige vloerkleden zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Je kunt kiezen voor een vloerkleed van stugge bamboevezels, geitenhaar, kamelenhaar of jute. Wil je voor jouw vloerkleed een duurzame keuze maken uit de verschillende materialen, vraag dan op voorhand even naar het gebruikte materiaal een ‘Google’ de verwerkingswijze van het materiaal. Zo kies je niet alleen voor fijne eigenschappen, maar ook voor een betere wereld.

Prangende vragen: zo kies jij voor hoogpolig of laagpolig

Je hebt hierboven kennis kunnen maken met de verschillen, voordelen en nadelen van hoogpolige en laagpolige vloerkleden. Ook hebben we de verschillen behandeld. Je blijft nu misschien nog twijfelen. Daarom hebben we enkele vragen op een rij gezet die jou op weg kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

  • Allergie: heeft iemand in jouw huishouden een allergie, dan is een laagpolig vloerkleed vaak de beste keuze. Deze is gemakkelijker schoon te houden en daardoor minder vatbaar voor het vasthouden van allergieen.
  • Koude voeten: natuurlijk kies je, wanneer je vaak last hebt van koude voeten, voor een hoogpolig vloerkleed. Sfeervol en tegelijkertijd heerlijk zacht aan de voeten.
  • Modern interieur: in een modern of Scandinavisch interieur matcht een laagpolig vloerkleed vaak beter dan een hoogpolig vloerkleed. Breng sfeer door te gaan voor een opvallende print op het vloerkleed.
  • Persoonlijke smaak: laat ook jouw persoonlijke smaak meespelen in de keuze. Kies niet enkel praktisch, maar kies ook een vloerkleed dat je mooi vindt. Op die manier voel je jezelf meer thuis en is jouw huis een fijnere plek om te wonen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]