Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij iedere onderneming zijn er een aantal voor- en nadelen om rekening mee te houden. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Tot slot bespreken we nog een aantal andere overwegingen om mee te nemen.

Beleggingspand

Voordelen van beleggingspand

Aan investeren in een beleggingspand zitten de volgende voordelen:

Stabiel rendement

Een van de grootste voordelen van investeren in een beleggingspand is het stabiele rendement. Huur zal een constante stroom van inkomsten zijn en over het algemeen neemt de waarde van een pand na verloop van tijd toe.

Inflatiebestendig

Vastgoed is inflatiebestendig, dit betekent dat de waarde van vastgoed over het algemeen niet zomaar verdwijnt. Dit is vooral gunstig als je belegt voor de lange termijn.

Diversificatie

Een beleggingspand maakt het mogelijk om jouw investeringsportfolio te diversifiëren. Het biedt een andere activaklasse die niet direct gecorreleerd is met de aandelenmarkt. Door in verschillende activa te beleggen, verklein je het risico dat jouw beleggingsportfolio verdampt.

Nadelen van beleggingspand

Aan investeren in een beleggingspand zitten de volgende nadelen:

Onderhoud

Een van de grootste nadelen is dat een beleggingspand onderhoud en actief beheer vereist. Dit brengt kosten met zich mee, vooral als je meerdere panden bezit.

Liquiditeit

Een aandeel is vijf dagen per week te verhandelen en cryptocurrency is zelfs 24/7 verhandelbaar. Vastgoed is niet zo liquide als andere investeringen. Dit betekent dat het verkopen van een pand meer tijd en moeite kost, wat een nadeel is als je snel toegang tot liquiditeit nodig hebt.

Marktfluctuaties

Hoewel vastgoed over het algemeen een stabiele investering is, zijn er periodes van marktvolatiliteit waarin de waarde van jouw pand daalt.

Belastingen

Overdrachtsbelasting, belastingen zoals onroerendgoedbelasting (OZB) en inkomstenbelasting op huurinkomsten zijn mogelijk van toepassing. Neem dit mee in jouw berekeningen. Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over en zie je welke belastingen voor jou van toepassing zijn.

Wat speelt er nog meer bij een beleggingspand?

Bij een beleggingspand zijn er nog meer zaken om in overweging te nemen. De timing van de (ver)koop, de staat van de vastgoedmarkt en jouw persoonlijke financiële situatie zijn factoren die beïnvloeden of dit het juiste moment is om te (ver)kopen. Het (ver)kopen van een beleggingspand is een grote financiële beslissing. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen keuze maakt. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:

Locatie

De waarde van het pand is sterk afhankelijk van de locatie. Veranderingen in de buurt, zoals de bouw van nieuwe infrastructuur of het vertrek van belangrijke bedrijven, kunnen de waarde van jouw beleggingspand beïnvloeden.

Verhuurrisico

Er is altijd een risico dat je het pand niet verhuurd krijgt of dat huurders hun huur niet betalen. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op jouw rendement.

Leegstand

Tijden van leegstand betekenen geen huurinkomsten en wel doorlopende kosten.

Financiering

Als je het pand financiert met een hypotheek, moet je rekening houden met renteschommelingen en eventuele strikte voorwaarden van de bank.

Tijdsinvestering

Het beheren van een beleggingspand kan tijdrovend zijn. Zeker als je zelf verantwoordelijk bent voor reparaties en het innen van de huur.

Beleggingspand verkopen

Wat als je snel liquide middelen nodig hebt? Voorkom dat je daarmee in de knel komt en bedenk vooraf wat je worst case scenario gaat doen. Vastgoed is namelijk minder liquide dan bijvoorbeeld aandelen en een beleggingspand verkopen duurt soms langer dan je verwacht.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]

Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]