Complete gids: alle voordelen en nadelen van vloerverwarming

Energie, een steeds belangrijker thema. Op welke manier willen we in de toekomst ons huis (blijven) verwarmen nu gas steeds minder gangbaar wordt. Veel nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig geleverd met vloerverwarming. Ook in renovaties wordt vaak gekozen voor vloerverwarming, maar waarom kiezen mensen voor vloerverwarming. Wat zijn de voordelen van vloerverwarming kopen, maar we kijken ook naar de nadelen. Zo komen we tot een eindconclusie of vloerverwarming, met het oog op de ontwikkelingen een duurzame oplossing biedt om jouw woning te verwarmen.

Gietvloer met vloerwarming

Vloerverwarming voordelen

Energieverbruik

Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en warmwatersystemen. De temperatuur van beide systemen is veel lager dan dat van een traditionele radiator. Dit zorgt ervoor dat de kamer op lage temperatuur wordt verwarmt. Die verwarming op lage temperatuur zorgt voor minder energieverbruik en daarmee een lagere energierekening.

Gelijkmatige verwarming

Vloerverwarming zorgt ervoor dat de hele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Waar je bij een radiator een ongelijkmatige verwarming hebt, heb je dit bij vloerverwarming niet. Je zult dus nooit hebben dat een bepaald deel warmer is en een ander deel kouder, zoals je wel hebt bij normale radiatoren.

Besparing

In tegenstelling tot een radiator, die je binnen een korte periode even kunt opstoken, kan dit bij vloerverwarming niet. Het continue verwarmen zorgt ervoor dat je hetzelfde effect bereikt, maar dan met zo’n 15% minder verwarmingskosten. 

Moeiteloos verwarmen

De systemen van tegenwoordig bieden veel mogelijkheden om de vloerverwarming te programmeren. Je kunt op die manier vooraf de temperatuur voor bepaalde ruimtes besparen. Op die manier bespaar je energie wanneer verwarming niet nodig is, en hoef je tegelijkertijd niet vooraf na te denken over het moment om de thermostaat aan te passen.

Meer ruimte in de woonkamer

Radiatoren, zelfs de meest moderne, nemen toch behoorlijk veel ruimte in beslag. Door vloerverwarming als hoofdverwarming kun je deze radiatoren laten vervallen. Je zorgt hierdoor direct voor meer ruimte aan de muren, maar bijvoorbeeld ook meer plekken om een kast neer te zetten. Je krijgt er dus naast ruimte ook nog meer flexibiliteit voor terug. Zo bepaal je zelf hoe de indeling van jouw woning eruit mag gaan zien, zonder beperkingen.

Geschikt voor elk type vloer

Vloerverwarming kan tegenwoordig onder elk type vloer. Je hebt dus de vrijheid om te kiezen voor laminaat, parket, PVC, stenen of bijvoorbeeld tapijt. In veel gevallen wordt het materiaal of de samenstelling ervan afgestemd op het feit dat je vloerverwarming gaat leggen. Controleer daarom wel altijd of jouw vloer geschikt is voor vloerverwarming.

Vloerverwarming nadelen

Installatiekosten

Het (laten) aanleggen van vloerverwarming is een behoorlijke investering. Gemiddeld ligt het bedrag op 90-120 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de ruimte tussen de slangen van de vloerverwarming, maar ook de totale oppervlakte en de staat van de vloer voor begonnen kan worden met infrezen. In sommige gevallen moet de vloer vooraf geëgaliseerd worden, waarna de vloerverwarming pas ingefreesd kan worden.

Installatietijd

De doorlooptijd van het aanleggen van vloerverwarming is ongeveer een week. Er moet behoorlijk voor gebroken worden, waarna de vloer weer dicht gestort en gedroogd moet worden voordat erop gelopen kan worden.

Hoogte van de vloer

Een vloer met vloerverwarming ligt enkele centimeters hoger. Dit komt doordat vaak eerst isolatie wordt aangebracht op de vloer. Vervolgens wordt de vloerverwarming aangebracht. Daarop komt vervolgens de vloer zelf. 

Conclusie: is vloerverwarming de oplossing

Het is lastig om te bepalen of vloerverwarming de juiste oplossing is. Het antwoord is immers per situatie verschillend. Gaan we er even vanuit dat de investeringsruimte er is, dan kunnen we concluderen dat vloerverwarming op een energiezuinige manier de volledige woning gelijkmatig verwarmt. Daardoor heb je naast een lagere energierekening ook maximaal comfort. Vind je de investering te hoog of heb je nog een grote verbouwing op de planning, kies er dan voor om het in één keer mee te nemen met deze verbouwing. Het is namelijk best een grote ingreep, waarvan je zelf zo min mogelijk last wil hebben.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]