Waarde van inboedel bepalen: inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een belangrijke verzekering. Je sluit een inboedelverzekering af wanneer je een inboedel hebt, zowel in een huurhuis als koophuis. Onder een inboedel vallen alle spullen in huis. Een vraag die dan wellicht al snel op komt: wat is de waarde van die inboedel dan, en voor welk bedrag moet in mezelf verzekeren? Het antwoord op die twee vragen is ontzettend belangrijk en zorgt ervoor dat jij jezelf niet onder- of oververzekert. In dit artikel daarom het antwoord op de vraag: hoe bepaal je de waarde van je inboedel?

Waarde van inboedel bepalen: inboedelverzekering

Introductie: wat is een inboedelverzekering?

Voordat we de stap maken naar de waarde van de inboedel is het belangrijk om kort stil te staan bij de definitie van een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is bedoeld om de inboedel te verzekeren tegen eventuele schade door inbraak-, brand- en waterschade of vandalisme. Per inboedelverzekering zijn er echter verschillen in de dekking: oftewel, niet iedere verzekering vergoedt elke vorm van schade. Daarnaast is het goed om te weten dat bepaalde producten, bijvoorbeeld dure apparaten of sieraden los verzekerd moeten worden. Je kunt deze niet verzekeren met een inboedelverzekering, maar sluit er een aanvullende kostbaarhedenverzekering voor af. Hierdoor gelden dan weer aanvullende eisen.

Inhoud

In dit artikel behandelen we stap voor stap de volgende onderwerpen:

  • Inboedelwaardemeter
  • Verzekerde som en premie
  • Inboedel taxatie door een taxateur
  • Kostbaarhedenverzekering

Inboedelwaardemeter

Een inboedelwaardemeter helpt jou met het berekenen van de waarde van de inboedel. Dit helpt jou uiteindelijk weer bij het bepalen van de verzekerde som. Je kunt een berekening voor een inboedelverzekering online invullen. Je moet hiervoor verschillende gegevens verstrekken, bijvoorbeeld je leeftijd, gezinssamenstelling, grootte van de woning, inkomsten, de woningwaarde en eventuele dure apparatuur of andere kostbaarheden. Op basis van deze vragen bepaalt het systeem de geschatte waarde van de inboedel.

Je kunt deze inboedelwaardemeter om de paar jaar opnieuw invullen om te kijken of er iets gewijzigd is. Zo voorkom je dat je onderverzekerd of oververzekerd bent. Er zijn ook verzekeraars die werken met een inboedelindex, een jaarlijkse indexatie die de inboedelwaarde aanpast op basis van verwachtingen over de waarde van jouw inboedel. 

Verzekerde som en premie

De verzekerde som is het bedrag waardoor je bent verzekerd, ook al het maximumbedrag voor de verzekering genoemd. Dit is het bedrag dat je, bij verzekerde schade, maximaal krijgt uitgekeerd van de verzekering. Op basis van de verzekerde som en de soorten schades waartegen je jezelf wilt verzekeren, wordt de verzekerde som bepaalt. In de optimale situatie dekt de verzekerde som exact de waarde van de volledige inboedel, dus niet teveel of te weinig, waardoor je onder- of oververzekerd bent.

Inboedel taxatie door een taxateur

In plaats van een inboedelwaardemeter van de verzekeraar, kun je de inboedel ook laten taxeren door een taxateur. Hierbij wordt een officieel rapport opgemaakt, dat vervolgens met de verzekering wordt gedeeld. Hierin staat een beschrijving van de inboedel met daarbij de waarde van de inboedel. Je voorkomt dat je onder- of oververzekerd bent. Houd er echter rekening mee dat een taxatie kosten met zich mee brengt. Je zult jezelf moeten afvragen of deze kosten opwegen tegen een berekening met een inboedelwaardemeter.

Kostbaarhedenverzekering

Wanneer je veel kostbaarheden hebt, kan het lonen om naast een inboedelverzekering te kieze voor een aparte kostbaarhedenverzekering. Deze verzekering dekt de kostbaarheden, zoals dure apparatuur, sieraden of bijvoorbeeld kunst. Je verzekert de kostbaarheden dan tegen de daadwerkelijke waarde, die vaak niet in verhouding staat tot de kosten van de inboedel. Bovendien zijn de kostbaarheden vaak ook buitenshuis verzekerd. Op die manier kun je waardevolle sieraden blijven dragen, met het veilige gevoel van een verzekering.

Kortom: de juiste inboedelwaarde is belangrijk

Samengevat: er zijn verschillende manieren om de waarde van een inboedel te berekenen. Beide manieren hebben voor- en nadelen, maar zijn beide goed. Belangrijk is om realistisch en eerlijk te zijn over de inboedelwaarde. Je voorkomt op die manier dat je teveel premie betaalt of te weinig uitgekeerd krijgt in geval van schade. Bovendien is het belangrijk goed te kijken naar de schades waartegen je bent verzekerd. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan op momenten dat jouw inboedel onverhoopt schade oploopt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]