Wasmachine en droger in één of losse wasmachine en droger?

De wasmachine is uit vrijwel geen enkel Nederlands huis nog weg te denken. De tijd dat de was op de hand werd gedaan ligt voor de meesten ver achter hen. Ze herinneren het zich hooguit nog van moeder of grootmoeder die stond te schrobben bij de aanrecht. En ook de wasdroger doet in steeds meer huishoudens zijn intrede. Snel je was kunnen drogen, lekker zachte handdoeken, veel mensen vinden dat erg fijn. Maar waar kies je voor? Een aparte wasmachine en droger of een apparaat dat beide kan?

Wasmachine, droger of combinatie kopen

Energiezuinig wassen met je wasmachine

Als je milieubewust wilt zijn dan laat je je was aan de waslijn of op het wasrek drogen. Een wasmachine kopen doe je bewust. Je let op het energielabel en controleert of de wasmachine energiezuinige programma’s hebt die minder stroom en minder water verbruiken. Ook was je alleen als de trommel vol zit. Je kunt er dan ook nog voor kiezen om alleen in het weekend te wassen, dan profiteer je van goedkopere stroom als je een dubbel tarief meter hebt. 

Waarom sommige mensen toch een droger willen

Mensen die op zoek zijn naar een droger aanbieding zijn vaak mensen die niet veel tijd hebben, of ze hebben niet de mogelijkheid om de was buiten te drogen. Zo zie je in veel studentenhuizen naast een wasmachine ook een droger, omdat er geen balkon of tuin is waar een droogmolen kan worden neergezet of een waslijn gespannen. Datzelfde gaat op voor gezinnen met jonge kinderen waar nu eenmaal meer wordt gewassen. Voor de wasdroger geldt natuurlijk net als voor de wasmachine dat je deze zijn werk kunt laten doen op het moment dat je kunt profiteren van het lagere stroomtarief. 

Een gecombineerd apparaat, is dat handig?

Een apparaat dat zowel wast als droogt is ook een optie. Het is zeker het overwegen waard als je weinig ruimte hebt. Je hebt immers maar één plek nodig om hem neer te zetten. Een nadeel is natuurlijk dat je maar één ding tegelijk kunt doen. Je kunt niet, zoals bij twee apparaten, de natte was meteen overhevelen naar de droger en de wasmachine vullen voor de tweede ronde. Maar een combi apparaat heeft ook de nodige voordelen

Ruimtebesparing

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de besparing qua ruimte. Als je maar één apparaat hoeft te plaatsen dan is dat vaak wat makkelijker dan wanneer het er twee zijn. Zeker als je de wasmachine in de badkamer of in de keuken moet plaatsen omdat er elders geen ruimte is. Ook heb je maar één aansluiting nodig. Beide apparaten moeten worden aangesloten op een geaard stopcontact en verbruiken veel stroom. Dat betekent dat ze allebei een aparte groep in de meterkast nodig hebben als je ze tegelijk wilt gebruiken. Bij een combi wasmachine en wasdroger is dat natuurlijk niet aan de orde. 

Welk merk moet je kiezen?

Voor welk merk je kiest als je een wasmachine gaat kopen of als je op zoek bent naar een droger aanbieding hangt van een aantal factoren af. Ten eerste je te besteden budget. Je kunt voor 400 euro een wasmachine kopen maar ook voor 1.400 euro. Datzelfde geldt voor een droger of voor een wasmachine en droger in één . Het ene merk is beter dan het andere, een goedkoper apparaat is in veel gevallen minder degelijk dan een duurdere machine. Als je je wasmachine vaak gebruikt, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt, dan is het vaak verstandiger om voor een duurdere machine te kiezen. Was je maar eens per week dan kun je overwegen om voor een goedkoper merk te gaan. 

De wasmachine of droger aansluiten

Een wasmachine aansluiten is wel even wat meer werk dan de stekker in het stopcontact steken. Als de wasmachine in de badkamer staat dan wordt er vrijwel altijd gebruik gemaakt van een speciale waterbestendige aansluiting. Ook moet de machine op de waterleiding worden aangesloten met een speciale wasmachinekraan. Als je een droger koopt dan hangt het er van af wat voor type het is. Er zijn drogers waarbij de slang die het vocht (stoom) afvoert, naar buiten moet worden geleid. Er zijn ook drogers, de zogenaamde condens drogers, die zo’n afvoer niet nodig hebben.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]