Wat is CNC?

Wat is CNC? CNC is een afkorting en term die regelmatig voorbij komt in productiebedrijven. De afkorting CNC staat voor Computer Numerical Control. Door middel van CNC kunnen machines worden geprogrammeerd en kunnen ze de productie blijven herhalen. Je kunt hierbij denken aan producties waarbij hout, glas of kunststof worden bewerkt. CNC machines worden door veel grote bedrijven gebruikt. Dat is niet zo gek; door de machine één keer te programmeren, kan deze het gewenste product oneindig produceren. Je hebt dan weinig mankracht nodig om veel producten te maken; massaproductie. In deze blog lees je alles wat te maken heeft met Computer Numerical Control.

CNC

CNC verspanen

De term verspanen gebruik je wanneer hand- of machinegereedschap materiaaldelen van een product wegneemt. Als er delen worden weggehaald, ontstaan er spanen. De spanen maken deel uit van het afval. De verspanende techniek houdt dus in dat materiaal gecontroleerd weggehaald wordt, totdat het eindproduct is geproduceerd.

CNC frezen

Een voorbeeld van CNC verspanen is CNC frezen. Frezen wordt gedaan door middel van een freesmachine. Met een freesmachine kunnen materialen verspaand worden. Een freesmachine is een machine dat materialen verspaand door middel van een frees. Dit is een snel roterend gereedschap dat materiaaldelen wegsnijdt. CNC frezen is aantrekkelijk voor bedrijven die complexe bewerkingen moeten uitvoeren. Daarnaast is CNC frezen ideaal voor bewerkingen die vaker herhaald moeten worden. Je kunt de bewerking in de computer of in de machine installeren, waardoor deze wordt opgeslagen en dus makkelijk herhaald kan worden.

CNC boren

Een andere verspanende bewerking is boren. Net als een boor die je thuis hebt liggen, wordt er gebruik gemaakt van een ronddraaiende boor. Als de boor met het materiaal in aanraking komt, ontstaat er een gat. Doordat de boor in het materiaal drukt, ontstaan er ook bij het boren spanen. Dit proces kun je ook programmeren in de computer, dus het boren gaat snel en makkelijk.

CNC niet-verspanen

CNC verspanen is dus een bewerking waarbij afval, oftewel spanen, ontstaat. Bij een niet-verspanende techniek is dit het tegenovergestelde. Er is nauwelijks sprake van materiaalverlies. Niet-verspanende technieken hebben een hogere snelheid dan verspanende machines. In dezelfde tijd kun je met niet-verspanen dus meer producten maken. Tevens heb je minder last van snijranden en is het resultaat strakker.

CNC lassen

Een voorbeeld van niet-verspanende bewerkingen is lassen. Bij dit proces worden metalen delen aan elkaar gelast. Het resultaat is een verbinding tussen twee of meer stukken metaal die nagenoeg niet te breken is. Er zijn meerdere soorten technieken om te lassen.

CNC draaien

Even terug naar verspanende technieken. CNC draaien is een bewerking waarbij spanen ontstaan en dus ook behoort tot CNC verspanen. CNC draaien wordt uitgevoerd door middel van een draaibank en gereedschap om te snijden. CNC draaien wordt vooral gebruikt wanneer materialen bewerkt moeten worden tot producten met ronde vormen. Het is de bedoeling dat het product wordt vastgemaakt aan de draaibank. Als de bank gaat draaien, draait het product dus mee. Vervolgens zorgt het snijgereedschap ervoor dat het materiaal tot het juiste eindproduct gevormd wordt. Het is mogelijk om horizontaal en verticaal te snijden en te draaien. Het verschil met de eerder genoemde verspanende bewerkingen is dat het product draait bij CNC draaien, bij de andere bewerkingen draait het gereedschap, zoals de frees of de boor.

CNC draaicentrum

Voor sommige producties zijn meerdere technieken nodig om tot het gewenste resultaat te komen. CNC draaien snijdt al een groot deel van het materiaal weg, maar soms moet het daarna ook op een andere manier bewerkt moet worden. In zo’n situatie gaat het materiaal eerst door de draaibank, vervolgens wordt het nog bewerkt met bijvoorbeeld een frees of boor. Het zou dan betekenen dat je een CNC draaibank en CNC freesmachine nodig hebt. Gelukkig is er daarom een machine gemaakt waarbij je alles in een hebt. Dit wordt het draaicentrum genoemd. Met een draaicentrum kun je zowel CNC draaien als CNC frezen, maar daarnaast kun je ook boren of tappen.

In veel bedrijven is een CNC draaicentrum te vinden. Het is relatief goedkoper dan losse machines voor alle soorten bewerkingen. Daarnaast is het ook nog eens sneller. Met een CNC draaicentrum kun je dus meer producten produceren ten opzichte van losse CNC machines. Je bespaart dus tijd, en op de langere termijn ook geld.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]