Wat kost een nieuwe badkamer?

Een vraag die vaak terugkomt bij het verbouwen van een woning is de prijs van een nieuwe badkamer, kortom: wat badkamers kosten. Deze kosten zijn opgebouwd uit verschillende componenten, die we in dit artikel bekijken. Je kunt zo zelf bepalen op welke componenten je wil besparen om zo de prijs van jouw badkamer binnen budget te krijgen. Naast de verschillende componenten kijken we ook nog naar tips om te besparen op een nieuwe badkamer. Tot slot helpen we je met het maken van een plan. Je bent zo vooraf volledig op de hoogte van wat een nieuwe badkamer jou gaat kosten met hetgeen je voor ogen hebt.

Badkamer

Alle componenten en kosten

 • Badkamer grootte: wellicht een open deur, maar de grootte van de badkamer heeft een invloed op de totale kosten van de badkamer. Een kleine badkamer is natuurlijk goedkoper. Je kiest bij een grote badkamer immers sneller voor meer, bijvoorbeeld een dubbele wastafel, twee spiegels of een bad. Bovendien heb je meer tegels nodig en zijn daarmee ook de arbeidskosten lager.
 • Tegels kosten: doordat je relatief veel tegels nodig hebt, en de arbeidskosten van een tegelzetter relatief hoog zijn is dit een grote kostenpost. Je hebt bovendien veel keuze uit verschillende soorten en kwaliteiten tegels. Je kunt delen van de muur stucen om kosten te besparen, al zijn tegels altijd de meer hygiënische oplossing.
 • Type sanitair: ook in sanitair zijn verschillende prijsklassen. Ook het aantal items dat je wilt, bijvoorbeeld een (vrijstaand) bad is een grote kosten component. Het is voordeliger om te kiezen voor een inloopdouche dan voor een douchebak met wand. Het loont om zelf te kijken welke kwaliteit sanitair je wilt, want hier zijn veel keuzes en klassen in.
 • Arbeidskosten: het is lastig om op voorhand een indicatie te maken van de arbeidskosten omdat hier veel zaken van belang zijn. Zo loont het om het huidige sanitair bij een renovatie op dezelfde plek te laten zitten. Dit scheelt veel in het verleggen van leidingwerk, hetgeen een intensieve en daarmee dure klus is.
 • Verbouwen of vernieuwen: kies je voor een volledig nieuwe badkamer, dan is dit een dure aangelegenheid. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel van de badkamer te vernieuwen, bijvoorbeeld door een nieuw badkamermeubel of een nieuw toilet. Dit zijn relatief kleine aanpassingen die de badkamer wel direct een nieuwe uitstraling geven.

Tips om te besparen op een badkamer

 • Pakketdeal: veel badkamerwinkels bieden complete badkamers aan. Kies je de volledige badkamer, dan ontvang je veelal korting op de totale badkamer. Dit ontvang je niet wanneer je alle items los aanschaft bij verschillende winkels. 
 • Huismerken: er zijn ook in sanitair en tegels veel goede producten te vinden. Je hoeft daardoor niet altijd te kiezen voor de A-merken, want ook een huismerk kan soms goed genoeg zijn voor jouw badkamer. Maak een vergelijking en kies wat past binnen budget.
 • Duurdere vloertegel, goedkopere wandtegel: een vloertegel heeft in de badkamer meer te verduren van een wandtegel. Kies daarom voor kwaliteit vloertegels en bespaar op de wandtegels. Bovendien heb je tegenwoordig veel trends in wandtegels, waardoor je wellicht na enkele jaren nog eens kunt wisselen in het type wandtegel.
 • Inloopdouche: kies om geld te besparen op een badkamer altijd voor een inloopdouche, het bespaart je simpelweg de kosten in installatie van een douchecabine. Bovendien is een inloopdouche een van de badkamertrends van de afgelopen jaren.
 • Zelf badkamer verbouwen: ben je handig, doe dan zoveel mogelijk zelf. Immers: op alles dat je zelf al hebt verbouwd bespaar je toch de kosten van de vakman, die doorgaans een groot deel van de badkamerkosten zijn.
 • Dezelfde badkamer indeling: houd dezelfde indeling van de badkamer om kosten te besparen op de aanleg. Wanneer een toilet bijvoorbeeld op dezelfde plek blijft hoeven leidingen niet verlegd te worden. Dit bespaart veel tijd en daardoor ook veel geld.

Maak vooraf een duidelijk plan

Nu je de verschillende componenten kent, en het duidelijk is welke tips je kunt toepassen op het ontwerpen van jouw nieuwe badkamer is het goed om vooraf een duidelijk plan te maken. Bepaal de indeling en overleg ook gerust met de badkamerwinkel. Zij kunnen je vaak een goed advies geven op welke manier een badkamer binnen jouw budget past. Het is immers de dagelijkse taak van de badkamer specialisten in de badkamerwinkel.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]