Water besparen – 7x waterbesparende tips

We moeten zuinig zijn met drinkwater. Iedereen weet het, maar het is soms best lastig om zuinig te doen met water. Daarom bieden we je in deze blog 7 tips die je kunt toepassen om water te besparen. Het zijn soms voor de hand liggende tips, maar wie weet kun je er je voordeel mee doen. Door water te besparen bezuinig je niet alleen op de kosten maar je levert ook een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. Het zuiveren van drinkwater kost immers energie die moet worden opgewekt. Ook zijn de reservoirs met drinkwater beperkt, al hoef je in Nederland niet bang te zijn dat er op een dag geen water meer uit de kraan komt.

Water besparen

1. Neem een douche in plaats van een bad

Natuurlijk is het heerlijk om lekker lang in bad te liggen. Sommige mensen kunnen dat makkelijk een uur volhouden. Maar een ligbad laten vollopen kost veel meer water dan wanneer je onder de douche springt. Zelfs als je je niet aan de 5 minuten per douchebeurt houdt maar er wat langer onder blijft staan bespaar je met een douche aanzienlijk water als je het vergelijkt met het nemen van een bad. Een zuinige douchekop kan tot nog meer besparing leiden. 

2. Laat de kraan niet onnodig lopen

Een open deur wellicht, maar laat een kraan niet onnodig lopen. Sta je je tanden te poetsen dan kan de kraan gewoon dicht. Tap een glas water om na te spoelen en doe de kraan alleen open om je tandenborstel na gebruik schoon te maken. Datzelfde geldt als je je staat te scheren met scheerschuim. Natuurlijk draai je de kraan dicht als je even wegloopt bij de aanrecht of wastafel. 

3. Vang koud water op voor de planten

Als je warm water nodig hebt dan duurt het vaak even voordat de kraan dit levert. Het koude water dat er eerst uit komt kun je opvangen. Je kunt er je planten mee water geven of zet een emmer water in het toilet om een plasje mee door te spoelen. Veel voordeliger dan wanneer je de stortbak gebruikt, zelfs als deze een spaarknop heeft. 

4. Beperk de hoeveelheid water bij het doorspoelen van het toilet

Je kunt de hoeveelheid water die je gebruikt om het toilet door te spoelen beperken. Moderne spoelbakken hebben een spaarstand. Als dit bij jouw stortbak niet het geval is kun je het volume beperken door een baksteen in de spoelbak te leggen of een petfles gevuld met water in de stortbak te zetten. Hierdoor kun je per doorspoelbeurt 1,5 liter water besparen.

5. De vaat voorspoelen is niet nodig

Als je een vaatwasmachine gebruikt is het niet nodig om de vaat eerst voor te spoelen. Deze kan gewoon ‘vuil’ in de machine. Zorg er wel voor dat je vaatwasmachine schoon is. Gebruik eens per maand, of als je de machine intensief gebruikt eens per 2 weken, een reinigingsmiddel. Kies een middel dat de machine tijdens het wassen van de vaat reinigt, dan hoef je hem niet apart te laten draaien. 

6. Gebruik een kort wasprogramma bij niet al te vuil wasgoed

Als je een was draait met wasgoed dat niet perse vuil is maar alleen niet meer fris, gebruik dan een kort wasprogramma. Hiervoor wordt minder water gebruikt en dit betekent dus een aanzienlijke besparing. Zorg ervoor dat je wasmachine voor minstens 2/3 vol is, zo verspil je geen water en energie.

7. Beperk het gebruik van de hogedrukreiniger

Hoe handig een hogedrukreiniger ook is, er zijn situaties waarbij je beter een emmer water kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je auto of fiets te wassen. De hogedrukreiniger verbruikt behoorlijk wat water. Dat is prima voor de paar keer per jaar dat je je terras van groene aanslag ontdoet, maar voor andere klussen kan het zeker zuiger.

Waar kun je terecht als er een probleem is met de watervoorziening?

Nederland staat bekend om zijn topkwaliteit water. Het water wat hier uit de kraan komt kun je onder alle omstandigheden drinken. In veel landen, ook in Europa, is dat zeker niet vanzelfsprekend. Als er een probleem is met de watervoorziening dan kun je contact opnemen met de klantenservice van Vitens of één van de andere waterbedrijven in Nederland. Online kun je snel opzoeken welk bedrijf in jouw regio het drinkwater levert. Voor spoedgevallen, zoals een groot lek in de waterleiding, zijn de waterbedrijven 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Voor gewone vragen kun je uiteraard alleen terecht tijdens kantooruren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]