Woning uitbreiden met een veranda: de mogelijkheden

Wanneer je een huis koopt, doe je dit natuurlijk met het oog op de toekomst. Toch kan het zijn dat je na een aantal jaar het idee hebt dat het huis toch wat te klein is en je meer ruimte wilt. Daarnaast is het ook mogelijk dat je al bij de aankoop van een nieuw huis plannen hebt om de woning uit te breiden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor en een veranda kopen, is een van de meest eenvoudige manieren om meer ruimte te creëren. Elk huis met genoeg ruimte is geschikt om een aanbouw aan te maken en een veranda is daarbij eigenlijk in bijna alle gevallen wel mogelijk. 

Woning uitbreiden met een veranda: de mogelijkheden

Veranda met veel ramen

Een aanbouw is simpel gezegd een nieuw stuk huis waarmee je extra ruimte creëert. Hierbij is een veranda wel iets anders al een aanbouw. Een veranda is namelijk een gecreëerde ruimte die apart is van het huis. Een aanbouw is echt een verlengde van het huis en heeft dezelfde stijl en een identiek karakter als het huis waar het aangemaakt wordt. Wanneer je een veranda wilt, dan kan dit relatief snel gerealiseerd worden. Een veranda wordt gekenmerkt door veel ramen en geeft hierdoor een hele gezellige en open sfeer. Daarnaast zorgt het glas ervoor dat er een connectie met buiten blijft.   

Houten veranda

Er zijn heel veel verschillende soorten veranda’s waar je uit kunt kiezen. Je kunt heel veel verschillende soorten glas gebruiken om het bouwwerk echt een eigen karakter te geven. Daarnaast kun je ook kiezen voor bepaalde materialen die perfect bij het karakter van je huis passen. Hout is bijvoorbeeld heel goed bewerkbaar, isoleert de veranda goed en doordat je het kunt verven, is het helemaal aan te passen naar je eigen wensen en voorkeuren. Bedenk wel dat hout redelijk wat onderhoud nodig heeft, aangezien het natuurlijk materiaal is. Met hout haal je vaak ook warmte naar binnen en geeft het een echt gezellig en karakteristiek gevoel. 

Aluminium of PVC

Je kunt ook kiezen voor een veranda gemaakt van aluminium. Dit zorgt voor een hogere duurzaamheid en is erg stevig. Doordat dit materiaal gebruikt wordt, heeft de veranda veel minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een veranda gemaakt van hout. Het nadeel van dit materiaal is dan weer wel dat je beschadigingen er erg goed op kunt zien. Ook past een aluminium veranda niet bij elk type huis. Een ouderwets karakteristiek huis met een aangebouwde aluminium veranda is natuurlijk geen mooie combinatie. Naast aluminium kun je ook kiezen voor PVC. Dit is goedkoper en geeft mensen die geen groot budget hebben de mogelijkheid om hun huis ook uit te breiden.

Extra woonruimte door een veranda

Het mooie aan een veranda is dat het je net dat beetje meer ruimte geeft dat je misschien wel nodig bent. Ook kan het een extra ruimte zijn waar je bijvoorbeeld in de zomer heerlijk kunt vertoeven. Sommige mensen bouwen een veranda om er vervolgens een fitnessruimte of wellness van te maken. Ook zou het als extra logeerkamer of kantoor gebruikt kunnen worden. Het is maar net wat je zelf voor extra ruimte nodig hebt. Bij de verkoop van een huis, is een veranda die goed gebouwd is vaak een groot pluspunt. Het geeft net dat beetje extra’s wat mensen zouden kunnen zoeken in een huis. 

Connectie tussen buiten en binnen

Een veranda zorgt door de connectie met buiten dat je je sneller in contact voelt met de natuur. Dit kan zijn in de zomer, maar ook gewoon in de winter. Het is dankzij de ramen dat je de natuur optimaal kunt beleven. Hoeveel een veranda kost, hangt af van wat je zelf wilt. Door voor een veranda te kiezen, heb je te maken met 1 bedrijf dat deze plaatst. Bij een aanbouw heb je vaak meerdere bedrijven nodig. Het is in dat opzicht dus goedkoper om voor een veranda te kiezen in plaats van een gewone aanbouw. Het is maar net wat je voor de veranda voor ogen hebt en hoe uitgebreid je deze wilt maken.

Veranda zelf ontwerpen of naar een architect

Wil je een hele uitgebreide veranda met alle toeters en bellen, of ga je voor simpel? Hoe moderner en mooier je de veranda wilt maken, hoe meer je hiervoor zal moeten neertellen. Zoals gezegd kan het bouwen van een veranda relatief snel gebeuren. Vaak wordt dit door 1 bedrijf gerealiseerd en als je een beetje een goed bedrijf vindt, is het zelfs mogelijk dat dit in 1 à 2 dagen gebouwd wordt. Door te gaan praten met een architect kun je je ideeën en wensen aangeven. Een architect kan je vervolgens helpen je plannen te realiseren. Door gebruik te maken van een professional kost je dit wel wat extra geld, maar weet je wel dat de veranda volgens de juiste regels gebouwd wordt. 

Een open veranda: met windscherm of heater

Naast een dichte veranda, kun je ook gewoon kiezen voor een open veranda. Dit is een hele Amerikaanse manier van je huis uitbreiden. Je kunt hier heerlijk vertoeven tijdens de zomermaanden en met een lekker dekentje en eventueel een heater ook in de winter genieten met vrienden en of familie. Als je toch een beetje een gevoel van binnen wilt creëren op je veranda, zou je kunnen kiezen voor windschermen. Deze kun je aan de zijkanten plaatsen en door middel van heaters het lekker warm maken. Deze screens zijn in verschillende maten en soorten te koop en ze kunnen zelfs zo geïnstalleerd worden dat ze automatisch omhoog en omlaag kunnen.

Naar eigen keus samen te stellen

Wat voor veranda ook je voorkeur geniet, er is ontzettend veel mogelijk. Je kunt door zelf online verschillende veranda’s op te zoeken zo de veranda samenstellen die perfect is voor jou. Door een architect of ander bedrijf in te schakelen wat hierin gespecialiseerd is, heb je in een mum van tijd een mooie uitbreiding van je huis. Je kunt zelf kiezen hoe je dit wilt indelen en wat je er precies voor uit wilt geven.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]