Woningrenovatie: waar moet je op letten?

Woning renoveren? Bijvoorbeeld wanneer je recent een woning gekocht: om in te wonen of als investering. Maar ook wanneer jij jouw huidige woning wil renoveren komt daar veel bij kijken. Daarom is het belangrijk goed voorbereid aan de slag te gaan. Je weet op die manier welke aspecten van de woning je wil renoveren, hoe de planning eruit ziet en met welke kosten je rekening moet houden bij een renovatie. In dit artikel nemen wij jou mee en geven antwoord op de vraag: woningrenovatie, waar moet je op letten?

Woning renovatie

Soorten renovaties

Je maakt onderscheid in verschillende soorten renovaties. Allereerst de standaard renovaties. Je moet dit type renovaties om de zoveel jaar doen, omdat ze nu eenmaal slijten. Je kunt hierbij denken aan de dakgoot, elektra of een CV ketel. Het tweede type renovatie is het soort waarbij toename van waarde het belangrijkste doel is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan nieuwe vloeren, keuken, badkamer of dakkapel. Deze renovaties zorgen ervoor dat de waarde van jouw woning omhoog gaat.

Strakke, uitgewerkte planning

Een strakke planning is cruciaal voor een geslaagde renovatie. Doordat je vaak te maken hebt met verschillende disciplines: eerst het ruwe werk en als laatste de details moet je deze goed op elkaar afstemmen. Je begrijpt het: schilderen tijdens het slopen is natuurlijk niet ideaal. Voor een goede planning is het daarom belangrijk goed uit te werken welke taken er allemaal te doen zijn. Voordat je deze taken kunt bepalen begin je natuurlijk met het wat: welke aspecten van de woning ga je allemaal renoveren. Vaak is het hierbij slim om te overleggen met specialisten, bijvoorbeeld een elektriciën of loodgieter. Plan strak, maar houd kleine ruimte voor een klein beetje uitloop, dit voorkomt stress tijdens de renovatie.

Zelf renoveren of uitbesteden aan specialisten

Misschien ben je zelf handig en kun je de volledige renovatie zelf uitvoeren, maar ook uitbesteden behoort tot de mogelijkheden. Natuurlijk is uitbesteden duurder, maar het bespaart veel tijd en zorgt voor een realistische planning. Om de planning realistisch te houden is het belangrijk om de data te bespreken. Wanneer begint de specialist en wanneer is de opleverdatum. Ook de volledige renovatie uitbesteden behoort tot de mogelijkheden: jij schakelt dan met een partij en zij regelen de volledige renovatie voor jou. In eerste instantie is dit natuurlijk duurder dan zelf de renovatie uitvoeren of begeleiden, maar zeker wanneer je hier weinig tot geen ervaring mee hebt is een specialist inschakelen een slimme optie.

Het financiële plaatje

Zo de plannen en planning zijn gemaakt! Nu komt het financiële plaatje om de hoek kijken, waarbij een woningrenovatie natuurlijk kosten met zich mee brengt. Voordat kosten gemaakt worden is het daarom belangrijk om deze goed op een rij te zetten. Je weet daardoor vooraf waar je aan toe bent. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar de waardetoename van de woning. Je weet hierdoor hoe je ervoor staat, en kunt de beste keuzes maken. Voor de financiering zelf kun je kiezen voor spaargeld, een extra hypotheek of een renovatielening “let op, geld lenen kost ook geld”.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]