Wooninspiratie: 3 verschillende soorten zonwering

Het is juni en dat betekent dat de zomer voor de deur staat! Veel zon, warm weer en lekker veel naar buiten. Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan de zomer. De vele zonnestralen zorgen ervoor dat het in huizen en kantoren erg warm kan worden. Daarnaast kan ook het felle licht van de zon je verblinden. Om dit te voorkomen is zonwering de ideale oplossing. In dit blogbericht bespreken we 3 soorten zonwering: buitenzonwering, inbetweens en rolluiken!

Wooninspiratie: 3 verschillende soorten zonwering

1. Buitenzonwering

Buitenzonwering is er in allerlei soorten en maten. Het voordeel van buitenzonwering is dat de zon niet naar binnenkomt en het hierdoor koel blijft. Daarnaast heb je ook geen last van het felle licht. Het nadeel hiervan is dat er dus ook weinig tot geen licht binnenkomt. Hierdoor wordt het erg donker in huis of op kantoor denk hierbij aan rolluiken of screens. Je hebt ook buitenzonwering die de zon weert als je buiten zit. Bijvoorbeeld knikarmschermen of markiezen. Ideaal als je buiten wilt zitten met het mooie weer, maar het liefste wel uit de zon wilt blijven. Als laatste helpen markiezen en knikarmschermen ook tegen de zon die het huis binnen schijnt. Zodra de buitenzonweringen zijn uitgeklapt kan de zon namelijk niet meer door de raam heen schijnen en kan je in de schaduw zitten: dubbel voordeel!

2. Inbetweens

Zoals het woord al zegt zitten inbetweens tussen twee andere soorten zonwering in, namelijk tussen gordijnen en vitrage. Dit biedt meerdere voordelen. Zo laat het meer licht door dan een gordijn doet, maar zorgt het voor meer sfeer en privacy dan een vitrage. Het zit er dus precies ‘in between’. Het nadeel van inbetweens is dat het niet mogelijk is om je woonkamer volledig af te sluiten van de buitenwereld. Daarnaast houdt het in de winter ook de kou niet buiten. Om deze mogelijkheid toch te hebben, kan je inbetweens combineren met overgordijnen! 

3. Horizontale jaloezieën

Net zoals inbetweens zitten ook de horizontale jaloezieën aan de binnenkant van een woning. Dit zorgt voor privacy, maar het houdt ook voor een groot deel de zon tegen. Doordat je zelf kan kiezen of je de jaloezieën open of dicht doet kan je zelf bepalen of je veel licht binnen wilt of het juist helemaal donker wilt hebben. Daarnaast is ook deze soort zonwering te combineren met gordijnen waardoor je het helemaal naar je eigen stijl kan maken.