Woonkamer verlichting: mix & match de juiste lampen

Verlichting is een belangrijk aspect van de woonkamer. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer van de woonkamer in de avond. Door je kamer ook qua verlichting op de juiste manier in te delen en verschillende soorten lampen te combineren kun je zelf komen tot een optimaal resultaat. Combineer daarom gerust hanglampen, vloerlampen, wandlampen en tafellampen in één ruimte. Het kan zonder problemen. In deze blog nemen we je mee in de zaken waar jij rekening mee moet houden om moeiteloos te leren combineren. Op naar een aanpak voor de beste woonkamer verlichting die er is.

Woonkamer verlichting tips

Stap 1: Maak zones en houd rekening met verandering

Zoals je wel zult begrijpen heeft elke plek in de woonkamer zijn eigen verlichting nodig. Op een bureau wil je immers andere verlichting dan boven de eettafel. Maak een tekening van je interieur en bepaal waar je met welk doel zit. Gebruik je een fauteuil enkel en alleen om TV in te kijken, of is een leeslamp of wandlamp hierbij handig. Een lees- of wandlamp zorgt immers voor genoeg licht om een boek te kunnen lezen. De keuze voor een verplaatsbare lamp is een slimme keuze wanneer je hem bij een fauteuil zet. Verplaats je namelijk de fauteuil, dan kun je de lamp mee verplaatsen.

Stap 2: Combineer verschillende soorten verlichting met elkaar

Om te komen tot de juiste sfeer kun je het beste verschillende soorten verlichting met elkaar combineren. Zo onderscheiden we de volgende soorten verlichting:

  1. Basisverlichting: de basisverlichting is doorgaans de algemene verlichting die aangesloten is op de schakelaars aan de muur. Meestal is dit een of meerdere plafonnières of de hanglamp boven de tafel. Al dan niet met een dimmer. Het belangrijkste van de basisverlichting is dat het geen hinder geeft wanneer je bijvoorbeeld TV kijkt of een goed boek leest.
  2. Taakverlichting: de taakverlichting werkt voor nauwkeurige taken. Wil je bijvoorbeeld iets schrijven of een boek lezen, dan maakt taakverlichting dat eenvoudiger. Je vindt taakverlichting zoals tafellampen en wandlampen het meest bij de leeshoek of op of boven het bureau. Met name wandlampen met een armatuur zijn op deze plekken handig. Je kunt deze lampen eenvoudig verplaatsen naar de juiste stand.
  3. Sfeerverlichting: de sfeerverlichting is bedoeld om de sfeer in jouw woonkamer volledig te veranderen. Verander de sfeer in volledige ontspanning met een druk op e knop. Bij sfeerverlichting zijn staande lampen en wandlampen de belangrijkste type lampen. Kenmerkend zijn dimbare verlichting en verkleurbare LED-verlichting. Ook kun je deze lampen steeds vaker met een app bedienen, waardoor het instellen van de juiste sfeer in de woonkamer nog eenvoudiger wordt.

Stap 3: Maak jouw volledig eigen lichtplan

Je bent inmiddels helemaal op de hoogte van het maken van de juiste zones, maar ook van de verschillende soorten verlichting. Dat betekent dat het tijd is geworden voor het maken van het lichtplan. Teken de verschillende lampen op de eerder tekende zones en bedenk hoe het resultaat zal worden. Veel woonwinkels kunnen jou goed helpen bij het kiezen van de juiste verlichting. Om te komen tot een optimaal resultaat willen wij je nog de volgende tips meegeven voor optimale woonkamer verlichting:

  • Verplaatsbare lampen zorgen ervoor dat je flexibel bent en ook de inrichting van je woonkamer eens om kunt gooien.
  • Zorg dat je sfeerverlichting een dimmer heeft, zo pas je eenvoudig de sfeer van je woonkamer aan.
  • Wandlampen met een armatuur zijn ideaal. Ze zorgen ervoor dat je het licht krijgt, precies op de plek waar je het nodig hebt.
  • Kies een slim stopcontact, een stopcontact dat je via een app kunt bedienen. Sluit hier je lampen op aan en je bestuurt ze op afstand.
  • Kies voor boven je bureau een felle lamp. Dit helpt je concentreren bij het werk.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]