Woonkamer verlichting: mix & match de juiste lampen

Verlichting is een belangrijk aspect van de woonkamer. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer van de woonkamer in de avond. Door je kamer ook qua verlichting op de juiste manier in te delen en verschillende soorten lampen te combineren kun je zelf komen tot een optimaal resultaat. Combineer daarom gerust hanglampen, vloerlampen, wandlampen en tafellampen in één ruimte. Het kan zonder problemen. In deze blog nemen we je mee in de zaken waar jij rekening mee moet houden om moeiteloos te leren combineren. Op naar een aanpak voor de beste woonkamer verlichting die er is.

Woonkamer verlichting tips

Stap 1: Maak zones en houd rekening met verandering

Zoals je wel zult begrijpen heeft elke plek in de woonkamer zijn eigen verlichting nodig. Op een bureau wil je immers andere verlichting dan boven de eettafel. Maak een tekening van je interieur en bepaal waar je met welk doel zit. Gebruik je een fauteuil enkel en alleen om TV in te kijken, of is een leeslamp of wandlamp hierbij handig. Een lees- of wandlamp zorgt immers voor genoeg licht om een boek te kunnen lezen. De keuze voor een verplaatsbare lamp is een slimme keuze wanneer je hem bij een fauteuil zet. Verplaats je namelijk de fauteuil, dan kun je de lamp mee verplaatsen.

Stap 2: Combineer verschillende soorten verlichting met elkaar

Om te komen tot de juiste sfeer kun je het beste verschillende soorten verlichting met elkaar combineren. Zo onderscheiden we de volgende soorten verlichting:

  1. Basisverlichting: de basisverlichting is doorgaans de algemene verlichting die aangesloten is op de schakelaars aan de muur. Meestal is dit een of meerdere plafonnières of de hanglamp boven de tafel. Al dan niet met een dimmer. Het belangrijkste van de basisverlichting is dat het geen hinder geeft wanneer je bijvoorbeeld TV kijkt of een goed boek leest.
  2. Taakverlichting: de taakverlichting werkt voor nauwkeurige taken. Wil je bijvoorbeeld iets schrijven of een boek lezen, dan maakt taakverlichting dat eenvoudiger. Je vindt taakverlichting zoals tafellampen en wandlampen het meest bij de leeshoek of op of boven het bureau. Met name wandlampen met een armatuur zijn op deze plekken handig. Je kunt deze lampen eenvoudig verplaatsen naar de juiste stand.
  3. Sfeerverlichting: de sfeerverlichting is bedoeld om de sfeer in jouw woonkamer volledig te veranderen. Verander de sfeer in volledige ontspanning met een druk op e knop. Bij sfeerverlichting zijn staande lampen en wandlampen de belangrijkste type lampen. Kenmerkend zijn dimbare verlichting en verkleurbare LED-verlichting. Ook kun je deze lampen steeds vaker met een app bedienen, waardoor het instellen van de juiste sfeer in de woonkamer nog eenvoudiger wordt.

Stap 3: Maak jouw volledig eigen lichtplan

Je bent inmiddels helemaal op de hoogte van het maken van de juiste zones, maar ook van de verschillende soorten verlichting. Dat betekent dat het tijd is geworden voor het maken van het lichtplan. Teken de verschillende lampen op de eerder tekende zones en bedenk hoe het resultaat zal worden. Veel woonwinkels kunnen jou goed helpen bij het kiezen van de juiste verlichting. Om te komen tot een optimaal resultaat willen wij je nog de volgende tips meegeven voor optimale woonkamer verlichting:

  • Verplaatsbare lampen zorgen ervoor dat je flexibel bent en ook de inrichting van je woonkamer eens om kunt gooien.
  • Zorg dat je sfeerverlichting een dimmer heeft, zo pas je eenvoudig de sfeer van je woonkamer aan.
  • Wandlampen met een armatuur zijn ideaal. Ze zorgen ervoor dat je het licht krijgt, precies op de plek waar je het nodig hebt.
  • Kies een slim stopcontact, een stopcontact dat je via een app kunt bedienen. Sluit hier je lampen op aan en je bestuurt ze op afstand.
  • Kies voor boven je bureau een felle lamp. Dit helpt je concentreren bij het werk.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]