Zelf airco onderhouden: voordelen + stappenplan

Zelf een airco onderhouden: hoe pak je dat aan? Wat heb je nodig en wat is het stappenplan voor een volledig bijgevulde airco? In dit artikel bekijken we alles dat jij moet weten om zelf jouw airco te kunnen onderhouden. Toch liever uitbesteden, ook dat kan. We bekijken daarvoor nog even de voordelen van airco onderhoud. Zo weet je waarom jouw airco periodiek onderhouden moet worden. Je bespaart narigheid als storingen en een kapot apparaat, maar er zijn ook andere voordelen die een airco schoonmaken oplevert.

Zelf airco onderhouden

Inhoud van dit artikel

 1. Benodigdheden airco onderhouden
 2. Stappenplan airco onderhouden
 3. Stappenplan airco koelmiddel bijvullen
 4. Voordelen airco onderhoud
 5. Airco onderhoud: zelf doen of uitbesteden

Benodigdheden airco onderhouden

Voor het onderhouden van een airco zijn weinig benodigdheden nodig. Het kan nodig zijn om de airco te demonteren van de muur of om een kap van de airco af te halen. In dit geval is een schroevendraaier of muursleutel nodig als gereedschap. Verder zijn schoonmaakspullen nodig om de airco ook van binnen te reinigen. Denk dan aan een stofzuiger, stofdoek, borstel en een sopje. Wanneer je ook de filters wilt vervangen is het handig om vooraf filters te bestellen voor jouw type airco. Dit onderdeel van airco onderhoud kun je dan direct meenemen tijdens de werkzaamheden.

Stappenplan airco onderhouden

 1. Begin met het openmaken van de airco. Je kunt deze open klikken of moet enkele schroeven losdraaien om de airco open te krijgen.
 2. Begin met het verwijderen van stof. Dit kan met een stofdoek, een sopje en de stofzuiger.
 3. Verwijder daarna de filters. Maak ze schoon met de stofzuiger en reinig ze vervolgens met lauwwarm water. Houd er rekening mee dat de filters periodiek vervangen moeten worden, dus zorg altijd voor nieuwe filters.
 4. Reinig de rest van de airco en maak vervolgens de airco weer dicht.

Stappenplan airco koelmiddel bijvullen

Sommige airco’s lopen op koelmiddel. Dit betekent dat het koelmiddel regelmatig, ongeveer twee keer per jaar, moet worden bijgevuld. Hierbij is het van belang dat er geen lucht bij de koelvloeistof komt. De eerste stap is het verwijderen van het oude koelmiddel. Dit wordt gedaan met een zuigsysteem, dat in ongeveer 30 minuten al het vocht verwijdert uit de leidingen. Vervolgens moet gecontroleerd worden of er lekkages zijn. Tot slot wordt de nieuwe koelvloeistof ingespoten en wordt de leiding weer afgedopt. Voor deze klus zijn op internet verschillende koelsysteem afpers en vulsets verkrijgbaar.

Voordelen van airco onderhoud

Airco onderhoud is van levensbelang voor een goed functionerende airco. Naast het functioneren zijn er drie andere grote voordelen: de levensduur, gezondheid en energiekosten.

 • Levensduur: het juiste, en periodiek doen van onderhoud aan de airco zorgt ervoor dat deze schone lucht blijft koelen. Bovendien verlengt het de levensduur van de airco doordat de airco schoon blijft van binnen. Daardoor treedt minder slijtage op dan zonder het onderhoud.
 • Gezondheid: er kunnen zich schimmels en bacteriën verzamelen in de airco unit. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de airco periodiek wordt schoongemaakt. Je kunt je immers voorstellen dat deze bacteriën en schimmels zich vrij door de ruimte kunen verspreiden wanneer de airco aan staat.
 • Energiekosten: een goed onderhouden airco zorgt voor lagere energiekosten.

Airco onderhoud: zelf doen of uitbesteden

Je hebt hierboven alles kunnen lezen over airco onderhoud. Het is nu aan jou om te bepalen of je dit airco onderhoud zelf kunt doen, of het beter kunt uitbesteden. Lees er meer over via AircoGids. In ieder geval is een ding je vast duidelijk geworden: airco onderhoud is cruciaal voor een goed werkende airco. Je wil immers niet dat er problemen zijn op de dagen dat jij die airco graag direct aanzet. Op die manier voorkom je problemen en blijft het altijd de gewenste temperatuur. Toch het airco onderhoud uitbesteden, laat dit dan doen door een airco specialist of een installateur in de koeltechniek. Zij hebben vaak alle kennis van airco’s om dit onderhoud, maar ook (kleine) storingen in de unit snel en goed op te lossen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]