Zelf je badkamer verbouwen: ALLE TIPS + STAPPENPLAN

Je badkamer verbouwen is een grote klus die op een correcte manier uitgevoerd moet worden. Bij het klussen aan je badkamer kun je tegen verschillende zaken aanlopen, waardoor het handig is om te weten wat je moet doen en op welke volgorde je dit moet doen. Je kunt de verbouwing overlaten aan een klusser, maar om kosten te drukken kun je er zelf ook mee aan de slag. Alleen is het dan wel belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat er gedaan moet worden en hoe dit gedaan moet worden. Wil je zelf aan de slag om je badkamer te verbouwen? Dan heb je hier een eenvoudig stappenplan dat je kunt volgen om deze renovatie uit te kunnen voeren. Hiertussen staan hier ook enkele tips die het uitvoeren van deze renovatie vereenvoudigen zodat je zelf makkelijk je badkamer kunt verbouwen.

Stap 1: Het plan om je badkamer zelf te verbouwen

Het allerbelangrijkste wat je als eerste moet doen is bij jezelf nagaan hoe je de renovatie uit wilt voeren. Waar zit je badkamer in je huis? Waar staat het bad of de douchecabine in deze ruimte? Hoe laat je de riolering lopen? Wat is de verdere indeling van de badkamer qua sanitair of opbergplekken voor bijvoorbeeld je föhn of scheerspullen? Aan alles moet vooraf gedacht worden voordat je aan de slag gaat. Je wilt tijdens het klussen er niet opeens achter komen dat je wilde ideeën niet uitvoerbaar zijn. Daarbij is het ook belangrijk om duidelijk te hebben of je je complete badkamer gaat renoveren of alleen een deel hiervan. Bij het deels verbouwen heb je rekening te houden met andere zaken dan wanneer je alles van begin af aan opzet. Zo moeten de bestaande voorzieningen die je wilt behouden niet beschadigd raken tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe onderdelen. Secuur werken is hierbij aangeraden.

Stap 2: Schaf gereedschap & de materialen aan

Wanneer je alles goed voor ogen hebt is het tijd om ook de daadwerkelijke bestedingen te doen. Bij de keuzes van wat er vernieuwd moet worden maak je ook een planning van wat je nodig hebt en hoe lang je hierover wilt doen. Maak hiervoor een begroting zodat je weet hoeveel de klus je gaat kosten. Bespaar kosten door de goedwerkende onderdelen te laten zitten en alleen de broodnodige restauraties uit te voeren. Probeer er daarnaast bij de aankoop van je spullen ook voor te kiezen om alles in één stijl aan te schaffen.

 

Tip: kijk eens bij Douchezaak voor complete badkamers, die je zelf kunt installeren. Ook kun je zelf jouw badkamer samenstellen met losse componenten. Kies bijvoorbeeld zelf jouw favoriete douche, toilet of ligbad. Combineer dit met jouw favoriete kranen én niet te vergeten: de tegels.

Vloekend meubilair is een doorn in het oog voor zowel jezelf als voor potentiële kopers wanneer je je huis wilt verkopen. Vind je je huidige interieurstijl in je badkamer niets meer? Kies dan een stijl die jou aanspreekt. Maak deze beslissingen wel met het oog op je budget. Zet je budget zo efficiënt mogelijk in. Probeer hier ook altijd onder te blijven om onverwachte kosten te kunnen dekken. Vaak kun je ook net zo goede producten bestellen in een uitverkoop, maak hier dan ook gebruik van. Qua materialen is het belangrijk dat je alles in huis hebt om je klus te klaren. Wil je een nieuwe vloer leggen, dan heb je niet alleen genoeg tegels nodig, maar moet ook je ondervloer in orde zijn en heb je de juiste lijm nodig. Ook het gereedschap om alles te maken en weer op te ruimen is belangrijk om je klus zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Stap 3: Starten met zelf verbouwen

Wanneer je alles in huis hebt om te gaan klussen kun je beginnen met de eerste werkzaamheden. Het is hierbij belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, want er komt veel kijken bij het renoveren van je badkamer. Volg daarom altijd de checklist badkamer verbouwen om zeker te weten dat je je werkzaamheden goed doet. Het eerste wat je doet is alles wat je niet meer gebruikt of weg moet uit je badkamer te slopen. Wat je kan hergebruiken kan je bewaren, en dat is zeer aangeraden om onder andere de kosten te besparen, en de rest gaat per direct naar de schroot, de kringloop of je familie, vrienden of de buurman die het wel kan gebruiken. Om overzicht te houden op wat je wel en niet gedaan hebt en moet doen kun je het beste alles wat je weg hebt gesloopt ook direct weggooien. Wanneer alles weg uit je badkamer is gesloopt en deze alleen nog erin heeft staan wat ook moet blijven is het tijd om alles te installeren.

Stap 4: Leg de badkamer leidingen

Het eerste wat je plaatst zijn de leidingen. Dit is belangrijk om al het water dat je genereert door je douche, bad, wc en wastafel op een goede manier weg te kunnen laten stromen. Deze leidingen moet je leggen volgens de vooraf opgezette plattegrond, met name als je de plekken waar alles staat gaat veranderen. Wanneer je je badkamer compleet gaat verbouwen in plaats van alleen een deel renoveert, is het belangrijk dat je dit efficiënt doet. Bedenk hierbij wat handig is waar je douche komt te staan en waar het toilet komt. Onthoud hierbij wat de wensen zijn van de mensen in je huishouden, zodat je alles waar men zich aan stoort kunt verhelpen. Waar je douche en andere sanitaire voorzieningen komen te staan moeten je leidingen lopen.

Stap 5: Plaats het sanitair in de badkamer

Wanneer de leidingen onder de grond en achter de muren zijn gelegd is het tijd om de inhoud van je badkamer te plaatsen. Werk van boven naar beneden. Als je alles in je badkamer wilt verbouwen kun je beter eerst met het plafond beginnen en eindigen met de vloertegels. Dit is omdat er anders puin en troep van het plafond op je net gemaakte vloer kan vallen en deze beschadigd kan raken, waardoor je alles overnieuw mag doen en je extra tijd en geld hiervoor moet gebruiken.

Het toilet is het eerste wat je moet plaatsen wat vastzit aan de ondervloer en de leidingen, vanwege de brede afvoerpijp. Door de brede afvoerpijp zijn er beperkte plekken waar je deze kunt plaatsen, waardoor hier meestal de buitenmuur voor wordt gebruikt. Dit in tegenstelling tot de wastafel, de douche en het bad, waarvan de afvoerpijp een stuk dunner is en je meer speling mee hebt om deze te plaatsen op de riolering. Los meubilair zoals de handdoekenkast kun je wel aan het einde bovenop de vloer zetten, omdat deze niet met de vloer verankerd hoeft te worden.

Stap 6: Laat wat nodig over aan een vakman

Misschien wil je zelf alles onder controle hebben tijdens het verbouwen van je badkamer, maar neem niet teveel hooi op je vork. Veel dingen kun je zelf doen, maar laat specialistische of gevaarlijke werkzaamheden over aan een professional. Denk bijvoorbeeld aan het werken met elektriciteitskabels. Als je zelf niet weet hoe je hiermee aan de slag moet gaan, kan het zo zijn dat je ze verkeerd legt en dat er kortsluiting ontstaat, wat zeker in een natte ruimte als je badkamer voor grote veiligheidsproblemen kan zorgen. Je hoeft niet je trots opzij te schuiven om met deze taken een vakman in te schakelen. Let er hierbij wel op dat er duidelijke afspraken worden gemaakt van welke werkzaamheden er door de professional worden gedaan en welke dingen jijzelf gaat uitvoeren. Dit voorkomt verwarring en je betaalt niet onnodig voor uitvoeringen die je eenvoudig zelf had kunnen doen. Maak de afspraak met deze vaklui op tijd. Hoe beter de professional, hoe voller de agenda. En je wilt niet een paar dagen langer moeten wachten totdat je eindelijk gebruik kunt maken van je badkamer omdat je moet wachten wanneer de specialist een gaatje open heeft staan. Goed voorbereid zijn betekent ook van tevoren weten wat je wel en niet kan en waar je hulp bij nodig hebt, zodat je het inschakelen van deze hulp kunt afstemmen op je eigen werkzaamheden en tijd.

Stap 7: Het afronden van de badkamer zelf verbouwen

Wanneer al het zware werk, vele geregel en langdurige gezwoeg voorbij is, komt het leukste moment aan van deze renovatie: het inrichten van je badkamer. Je badkamer ziet er na al het geklus piekfijn en strak uit, maar vaak mist het nog dat beetje extra flair om er goed te kunnen genieten van je bad of douche. Het aankleden van je badkamer doe je pas echt wanneer je helemaal klaar bent met het klussen en de ruimte zo goed als bruikbaar is. Vergeet hierbij niet de belangrijke badkameraccessoires die je ook echt nodig hebt. Zaken als een wasmand, handdoekhaken en zeepplankjes zorgen ervoor dat je je badkamer ook echt kunt gebruiken. Stromend warm water is essentieel om te kunnen douchen, maar je kunt je niet wassen als je je niet goed in kan soppen en na het douchen af kan drogen met een droge handdoek. Ook bij deze badkameraccessoires is het belangrijk dat deze passen bij de rest van je interieur, om te voorkomen dat ze op een lelijke manier opvallen. Niet alleen doe je deze taken pas aan het einde vanwege de efficiëntie, maar ook omdat je dan kan zien wat de mogelijkheden zijn. Als je in het begin van plan was om je handdoeken aan een aan de muur hangend rek te laten drogen maar je blijkt daar geen ruimte voor te hebben, dan kun je op het laatst overschakelen op haakjes die met zuignappen aan de muur blijven plakken. Om dit pas na het klussen te bepalen bespaart je geld voor het kopen van accessoires die je niet meer gebruikt maar ook niet meer terug kan brengen omdat je deze te lang geleden hebt gekocht.

De laatste hand leggen aan jouw nieuwe badkamer

Deze checklist met tips voor het verbouwen van je badkamer is bedoeld om je goed op weg te helpen met het zelf klussen. Je kunt hiermee elke badkamer verbouwen zoals dat bij jouw project nodig is. Als je sommige stappen niet per se hoeft te zetten, omdat je bijvoorbeeld maar een deel van je badkamer gaat renoveren, dan kun je deze zonder zorgen overslaan. Zolang je de volgorde maar aanhoudt om jezelf niet tegen te werken. Het klussen in je badkamer is eenvoudig zelf te doen (voor het grootste gedeelte) en je kan deze volledig naar eigen stijl instellen zodat deze ook echt voelt als jouw eigen ruimte.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]