Zelf je huis verkopen: zo pak je dat aan!

Mocht je op het punt gekomen zijn dat je om welke reden dan ook je huis wilt verkopen, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt voor een makelaar kiezen, maar deze kosten je vaak een hoop extra geld. Je kunt hierop kosten besparen door zelf je huis te verkopen. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het is bovendien heel leerzaam en eigenlijk ook leuk om dit allemaal zelf te doen. Zo heb je uiteindelijk eer van je werk en heb je er ook nog eens een leuke ervaring bij. Daarnaast scheelt het je ook nog een hele hoop geld.

Zelf je huis verkopen: zo pak je dat aan!

Geld besparen en zelf keuzes maken

Wanneer je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen, kun je natuurlijk veel geld besparen. Tevens ben je zelf verantwoordelijk voor alle keuzes die in het verkoopproces gemaakt moeten worden. Het is een leerzame ervaring dit zelf te doen en mocht je er niet helemaal uitkomen, kun je altijd nog de hulp van een specialist inschakelen. Doordat je dat achter de hand hebt, weet je dat het altijd wel goed komt. Als je het niet probeert, weet je het nooit. Er zijn wel een aantal zaken waar je over na moet denken als je zelf je huis verkoopt.   

Weet waar je aan begint

Een van de dingen die je je wel moet bedenken als je zelf je huis gaat verkopen, is dat dit wel veel tijd in beslag neemt. Je zult zelf je huis moeten adverteren, de vraagprijs vaststellen, potentiële nieuwe bewoners het huis laten zien en ook de onderhandelingen voeren. Zolang je maar weet wat er allemaal bij komt kijken, zul je niet voor verrassingen komen te staan. Als het uiteindelijk zover is dat je de juiste prijs overeengekomen bent met de koper, dan zul je ook zelf een koopovereenkomst moeten maken. Dit zijn allemaal dingen wat in orde moet zijn en hier kun je online heel veel informatie over vinden.  

Website laten maken voor je huis

Aangezien er op het moment veel vraag is en wat minder aanbod, is het de juiste tijd om zonder makelaar je huis te verkopen. Helemaal aangezien de digitale wereld met internet zo makkelijk bereikbaar is voor iedereen. Als je je huis wilt verkopen, zet je deze gewoon online zodat iedereen het kan bekijken. Je kunt ook een website laten bouwen speciaal om je huis te verkopen. Door even via je webbrowser te zoeken op website laten maken prijs, weet je zo welke kosten hieraan verbonden zijn. Hoe dan ook, deze kosten zullen lager zijn dan wat je aan een makelaar kwijt zou zijn voor de verkoop van je huis.

Maak een stappenplan

Als je veel geld wilt verdienen, zou je makelaar moeten worden. Zij verdienen namelijk best wat geld en het werk wat ze doen is op zich niet eenvoudig, maar ook geen hogere wiskunde. Door je een beetje in te lezen, kun je zelf op een rijtje zetten wat er allemaal gebeuren moet. Zolang je je lijst stap voor stap afwerkt, zou het helemaal goed moeten komen met de verkoop van je huis. Er zijn verschillende platforms waar je je huis op kunt aanbieden. Zo is er natuurlijk het bekende Funda of Jaap, maar ook via Marktplaats worden de nodige huizen aangeboden.

Zorg voor goede foto’s    

Het voornaamste bij de verkoop van je huis is natuurlijk dat deze goed tot zijn recht komt op de foto’s. Het is dus gewoon je huis schoonmaken en opruimen. Dan moet je je inrichting misschien hier en daar wat aanpassen om het wat algemener te maken. Zo zorg je ervoor dat meer mensen de potentie van het huis kunnen zien en je niet maar 1 bepaalde groep aanspreekt. Zorg dat de foto’s die je maakt nagenoeg professioneel zijn of lijken. Je kunt hiervoor in je vriendenkring eens rondvragen, maar je zou ook op zoek kunnen gaan naar een beginnend fotograaf. Deze vragen vaak nog niet hele hoge tarieven en kunnen je huis toch zo goed mogelijk in beeld brengen.

Internetmakelaar inschakelen

Een andere mogelijkheid om zelf je huis te verkopen is door een internetmakelaar in te schakelen. Deze zorgt ervoor dat je huis online komt te staan, de rest moet je zelf doen. Je zult dus naast de foto’s maken ook zelf de tekst voor je huis moeten schrijven. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je het huis zo goed mogelijk beschrijft en het zo interessant mogelijk maakt voor een potentiële koper. Je moet dus ook de vragenlijst over je huis zelf helemaal invullen, het huidige energielabel aanvragen en nog veel meer van dit soort zaken. Vergeet ook niet het uittreksel bij het Kadaster aan te vragen. 

Zelf de verkoopprijs vaststellen  

Op het moment dat je zelf je huis gaat verkopen, is het belangrijk dat je een verkoopprijs vaststelt. Hierbij is het belangrijk dat deze prijs bij het huis past en je moet ook voor jezelf duidelijk hebben tot hoeveel je wilt zakken om het te verkopen. Om te weten wat je huis waard is, zal je hiervoor toch een taxateur in moeten schakelen. Deze kosten zul je dus waarschijnlijk sowieso moeten maken. Het is ook een mogelijkheid om naar huizen rondom jouw eigen huis te kijken die te koop staan. Zo weet je ongeveer hoe hoog de prijs hiervoor ligt in jouw buurt.

Zorg dat je tijd genoeg hebt  

Zorg dat je genoeg tijd over hebt als je je huis zelf wilt verkopen. Niet alleen omdat er heel veel is dat je moet regelen, maar ook omdat je veel tijd moet nemen om over het hele proces te leren. Je moet ook de wet- en regelgeving kennen. Heb je hier geen tijd voor, dan kun je beter kiezen om een makelaar in te schakelen. Zo weet je zeker dat het allemaal goed gebeurd en het ook volgens de juiste regels verloopt. Je zult hier dan wel wat meer geld aan kwijt zijn.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]