Zelf een vijver aanleggen: alle benodigdheden

Wil je wat meer leven in je tuin? Wat dacht je ervan om een vijver aan te leggen? Een vijver maakt je tuin enorm gezellig en is ook nog eens erg mooi. Je kunt een vijver laten aan leggen door een professional, maar je kunt het ook zelf doen. Het is een behoorlijke klus, maar het is ook leuk om te doen. Bovendien is het aanleggen van een vijver redelijk eenvoudig. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en de benodigde spullen in huis haalt. Hieronder kom je alles te weten over de benodigdheden voor een vijver.

Vijver aanleggen

Een vijverontwerp

Zonder ontwerp, is er geen beginnen aan. Om een vijver ontwerp te kunnen maken, moet je eerst weten welke soort vijver je aan wilt leggen. Ook moet je alvast bedenken welke vissen en planten je in de vijver wilt plaatsen. Maak een plattegrond van de tuin en bepaal zo waar je de vijver kunt plaatsen en hoe groot deze kan zijn. Plaats de vijver op een plek waar minimaal zes tot acht uur per dag zon op staat. Ook moet de vijver niet te dicht bij bomen of struiken liggen, aangezien de wortels de folie van de vijver kunnen beschadigen.

Gereedschap om te graven

Voordat je een vijver kunt plaatsen, moet er een groot gat gegraven worden. Hier heb je het juiste gereedschap voor nodig. Welk gereedschap je hiervoor gebruikt, hangt voor een groot deel af van wat jij fijn vindt en waar je de ruimte voor hebt. De snelste manier om een vijver uit te graven, is door gebruik te maken van een graafmachine, maar deze is natuurlijk erg groot en duur. Je kunt de vijver ook zelf uit scheppen. Hier heb je een stuk minder gereedschap voor nodig. Bedenk van de voren ook goed waar je al het overbodige zand laat.

Een vijverbak of vijverfolie

Zodra je het gat voor de vijver hebt gegraven, kun je aan de daadwerkelijke vijver beginnen. Voor het maken van de vijver zelf, heb je twee opties: een vijverbak of vijverfolie. Een vijverbak is een voorgevormde kunststof bak. Als je gebruik maakt van vijverfolie, kun je zelf de vorm van de vijver bepalen. Het gebruik van vijverfolie voor in een vijver wordt door veel mensen als de mooiste optie gezien. Als je vijverfolie gebruikt, is het wel belangrijk dat alle wortels van bomen in het gat zijn verwijderd. Anders kunnen deze later door de folie heen groeien. 

Een vijverpomp

Wat ook niet onmisbaar is in een vijver, is een vijverpomp. Een vijverpomp zorgt namelijk voor een goede circulatie in de vijver. Die circulatie is ontzettend belangrijk in een vijver. Zo zijn de waterwaarden namelijk op peil en blijven de vissen gezond. Ook wordt de groei van planten op die manier gestimuleerd. Vijverpompen zijn in verschillende capaciteiten te krijgen, afhankelijk van het aantal liter water. Neem als uitgangspunten dat het water in een vijver waar vissen aanwezig zijn, minstens één keer per uur gepompt moet worden. 

Een vijverfilter

Een vijver wordt erg snel vies. Bladeren van de bomen vallen erin, ongedierte zwemt naar de vijver en door verschillende weersomstandigheden wordt de vijver aangetast. Om de vijver schoon te houden, heb je een vijverfilter nodig. Er zijn verschillende soorten filters. Zo heb je drukfilters, voorfilters, onderwaterfilters en noem maar op. Dankzij een vijverfilter hoef je je vijver zelf een stuk minder vaak schoon te maken en blijft deze het hele jaar door netjes. Ook zal de vijver minder stank veroorzaken en zal er minder ongedierte op af komen.

Water

Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt voor een vijver, is natuurlijk water. Want: zonder water, geen vijver. Het soort water dat je het beste kunt gebruiken voor een vijver, is leidingwater. Wel ontbreken er voedingsstoffen als mineralen en kooldioxide aan het leidingwater. Gelukkig kun je deze stoffen eenvoudig aan het water toevoegen. De belangrijkste mineralen die je kunt toevoegen, zijn calcium en magnesium. Deze zorgen voor de juiste hardheid van het water. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je vijver. Vermenigvuldig de oppervlakte met de diepte om de inhoud te bepalen.

Vijverplanten

Ook planten mogen absoluut niet in de vijver ontbreken. Vijverplanten zorgen er niet alleen voor dat de vijver mooier wordt, ze produceren ook zuurstof. Vijverplanten zijn goed voor de waterkwaliteit en voor de vissen in de vijver. Het zuurstof dat de planten produceren, zorgt ervoor dat enkele noodzakelijke bacteriën in het water blijven zitten. De bacteriën scheiden ook de uitwerpselen van de vissen uit. Enkele voorbeelden van plantensoorten die geschikt zijn voor in de vijver, zijn zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en lelieachtigen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Hoe werkt een traprenovatie nu precies?

Merk je dat je trap steeds meer slijtageplekken heeft? Had je trap ooit een prachtige [...]

Hoe richt je je huis op een snelle manier in?

Ben je net verhuisd naar een nieuwe plek? Dan wordt het tijd om dit zo [...]

Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]