Met de stijgende energieprijzen hebben zonnepanelen een steeds sneller terug te verdienen. Daarom werd het tijd om een uitgebreide gids te schrijven over zonnepanelen: de zonnepanelen gids 2022. Met daarin alle informatie, eerst inhoudelijk over de verschillende soorten zonnepanelen, daarna over de kosten, installatie en de terugverdientijd. Op die manier krijg jij een compleet beeld van de stand van zaken rondom zonnepanelen. Kortom, nu investeren of toch beter wachten tot een later moment? Zorg voor optimaal zonnepanelen advies en wees goed voorbereid voordat je de beslissing maakt.
Soorten zonnepanelen: vier soorten zonnepanelen
Er zijn vier soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken. Om eenvoudig de verschillen te kunnen bekijken volgen hieronder de verschillende soorten.
- Monokristallijn zonnepaneel: alle zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel zijn vervaardigd uit één kristal. Daardoor hebben deze zonnepanelen het hoogste rendement van de vier soorten zonnepanelen. Ze zijn daardoor ook duurder, maar een slimme keuze wanneer de ruimte op het dak beperkt is. De hoge opbrengst zorgt immers voor het hoogste rendement van de panelen. Tot slot zijn deze zonnepanelen volledig egaal zwart/donker blauw.
- Polykristallijn zonnepaneel: alle zonnecellen in een polykristallijn zonnepaneel zijn vervaardigd uit meerdere grove kristallen. De zonnepanelen hebben daardoor het uiterlijk van een soort gebroken schervenpatroon. Het rendement van dit soort zonnepaneel is welliswaar minder, de prijs is ook een stuk interessanter.
- Amorf zonnepaneel: in tegenstelling tot de eerste twee soorten zonnepanelen bevat een amorf zonnepaneel geen kristallen. Dit maakt de zonnepanelen zeer buigbaar. Ze zijn gemaakt van amorf silicium. Deze soort zonnepanelen heeft de laagste prijs, maar ook het laagste rendement van deze drie opties. In de meeste gevallen wordt dit type zonnepaneel toegepast op bussen, campers, caravans en boten.
- Glas-glas zonnepaneel: het nieuwste soort zonnepanelen zijn de glas-glas zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben de langste levensduur. Ook het rendement daalt het minst snel van alle soorten panelen. Doordat dit type zonnepaneel nog vrij nieuw is zijn de kosten hoog. Deze worden op termijn echter gecompenseerd door de hogere opbrengst en langere levensduur.
Kosten van zonnepanelen
Wat kosten zonnepanelen is een vraag die bestaat uit verschillende componenten. Allereerst de kosten van de materialen: de zonnepanelen zelf, het montagemateriaal, de omvormer(s), eventuele losse omvormers (optimizers) en de bekabeling. Naast deze producten kost de installatie van de zonnepanelen ook geld. Dit zijn de kosten van de monteurs die de zonnepanelen op het dak komen plaatsen.
Gemiddelde kosten zonnepanelen
Op het moment van schrijven kost een zonnepaneel met 325-345 Wattpiek (Wp) ongeveer 230 euro excl. BTW. Het soort zonnepaneel, maar ook het merk en type bepaalt echter ook veel in de prijs. Voor tien zonnepanelen, inclusief omvormer, alle andere materialen en de installatie betaal je gemiddeld zo’n 5.500 euro (excl. BTW).
Bovenop dit bedrag excl. BTW komt het BTW bedrag. Dit BTW bedrag kan in veel gevallen teruggevraagd worden via de overheid. Vanaf 2023 vervalt de BTW op zonnepanelen volledig om zo huiseigenaren verder te stimuleren zonnepanelen te laten plaatsen.
Installatie zonnepanelen
De installatie van zonnepanelen is een vrij eenvoudige klus, maar dient goed voorbereid te worden alvorens de monteurs de zonnepanelen komen installeren. Zo is het belangrijk om te bepalen waar de zonnepanelen komen op het dak. Ook is het belangrijk waar het gat in het dak komt, en waar de omvormer komt te hangen. Vervolgens moet de stroom vanuit de omvormer richting de meterkast. Denk hier op voorhand al over na om te bepalen hoe de installateurs vanaf de omvormer bij de meterkast kunnen komen.
In veel gevallen komen er in totaal 3 personen voor het plaatsen van de zonnepanelen, één elektriciën en twee dakwerkers. Het kan voorkomen dat deze niet tegelijk komen, maar op verschillende momenten. De dakwerkers leggen immers de zonnepanelen, terwijl de elektriciën verantwoordelijk is voor het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer en uiteindelijk ook in de meterkast.
Terugverdientijd van zonnepanelen
De terugverdientijd van zonnepanelen hangt voor een groot deel af van de prijs van aanschaf, het rendement en de geldende energietarieven. Gemiddeld genomen is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Daardoor loont het op tijd te investeren. Voor de duidelijkheid de vijf factoren die van belang zijn nog even op een rij:
- Kosten aanschaf & installatie: ondanks dat de aanschafprijs in grote mate de terugverdientijd van de zonnepanelen bepaalt is ook de kwaliteit van de zonnepanelen natuurlijk van belang. Met name de verhouding tussen beide is erg belangrijk voor een optimale terugverdientijd.
- Stroomprijs terug geleverde energie: wek je op jaarbasis meer stroom op dan je verbruikt dan ontvang je hiervoor een vergoeding. Hoe hoger deze vergoeding, hoe sneller de zonnepanelen zijn terugverdiend.
- Zonuren: natuurlijk is de ligging van belang, maar ook het aantal zonuren van de komende jaren is belangrijk voor de terugverdientijd, al heb je hier weinig invloed op.
- Levensduur: kijk goed naar de levensduur en garantie van de panelen. Zorg ervoor dat ook het rendement na een X-aantal jaar nog hoog blijft. Op die manier blijf je profiteren van de investering. Kies ook een betrouwbare aanbieder, zodat je ook altijd kunt terugvallen op de garantie bij de aanbieder.
- Slijtage: zonnepanelen slijten gemiddeld met 0,5 – 2% per jaar. Hoe lager het percentage dat de zonnepanelen slijten, hoe korter de terugverdientijd.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieZelf keuken ontwerpen: waar moet je op letten?
Een keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis, en het zelf ontwerpen ervan [...]
okt
Maatwerk keuken voordelen: alle voordelen van maatwerk
De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is de plek waar [...]
okt
Badkamerstijlen 2025: dé trending badkamerstijlen
Op zoek naar een nieuwe badkamer? In 2025 zijn er veel inspirerende badkamerstijlen om uit [...]
okt
Keuken kleuren 2025: dé trending keuken kleuren
In 2025 zien we dat keukenontwerp weer volop in de schijnwerpers staat. Een van de [...]
okt
Zo creëer je een handige wasruimte in huis
Een schone en georganiseerde wasruimte kan je leven een stuk gemakkelijker maken. Het maakt niet [...]
okt
De perfecte kerstboom kiezen: tips voor elke ruimte in huis
De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om [...]
okt
Kleine kinderkamer inrichten: stappenplan en tips
Het inrichten van een kleine kinderkamer kan een uitdaging lijken, maar met de juiste aanpak [...]
okt
Hoe je met Weekamp Deuren jouw huis energiezuiniger maakt
Met de stijgende energiekosten is het belangrijker dan ooit om te kijken naar manieren om [...]
okt
4 meubels die niet in huis kunnen ontbreken als je een baby op komst hebt
Het voorbereiden op de komst van een baby is een spannende tijd. Er zijn allerlei [...]
sep