Zonnepanelen vergelijken: zo vind je de beste zonnepanelen

Op steeds meer daken zie je ze verschijnen: zonnepanelen. Zowel woonhuizen als bedrijfspanden, scholen en winkels worden ervan voorzien. Allemaal met als doel om energie op te vangen van de zon en die om te zetten in stroom, zodat er geen stroom meer nodig is van het energiebedrijf. Het is een belangrijke maatregel voor het verduurzamen van een pand. Maar als je als huiseigenaar van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, welke moet je dan kiezen? Waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft?

Zonnepanelen vergelijken

Hoeveel stroom leveren de panelen?

Als je besluit om zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen, wil je natuurlijk weten hoeveel energie ze gaan leveren. Zo kun je inschatten of ze genoeg stroom opwekken om volledig zelfvoorzienend te zijn of dat je toch nog een beroep moet doen op het energiebedrijf. Natuurlijk hangt het er vanaf hoeveel zonlicht de panelen opvangen. Met een dak op het zuiden is de kans groter dat er genoeg stroom wordt opgewekt. Maar ook als de panelen niet volledig op het zuiden zijn gericht kunnen ze vaak genoeg zonlicht vangen. Ook als het bewolkt is kunnen de panelen zonlicht omzetten in stroom. 

Wat betaal ik voor mijn zonnepanelen?

De kosten voor het laten installeren van zonnepanelen hangen natuurlijk af van een aantal factoren. Ten eerste de vraag hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. Voor een woonhuis is dit beperkt tot het maximale vermogen dat kan worden opgeslagen. Het heeft dus geen zin om je hele dak vol te leggen met panelen, want je kunt nooit meer stroom opwekken dan het maximum dat kan worden verwerkt. Laat je hierover dus goed informeren als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken van Nederlandse huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Het maakt dus niet uit of je een schuin of een plat dak hebt. Op een dak met dakpannen kun je panelen laten plaatsen, maar ook op een bitumen dak is dit heel goed mogelijk. Bij nieuwe woningen worden de zonnepanelen vaak al geïntegreerd in het dak tijdens de bouw. Als je een woning hebt met een afwijkend dak, zoals een groendak of een strooien dak, bespreek dan met een leverancier of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. 

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs die je betaalt voor je zonnepanelen kan flink verschillen. Er komen steeds meer bedrijven die de panelen leveren. Vaak zijn dit dakdekkersbedrijven die ook onderhoud aan daken uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen combineren met het vernieuwen en isoleren van het dak. Maar vergelijk altijd de prijs van verschillende aanbieders en ga niet in op de eerste de beste offerte. Je loopt dan het risico dat je te veel betaalt. Online kun je gemakkelijk zonnepanelen vergelijken en op die manier een voor jou voordelige keuze maken. 

Subsidie voor zonnepanelen

Omdat de overheid het verduurzamen van woningen wil stimuleren kun je als particulier subsidie krijgen als je het dak van je huis laat voorzien van zonnepanelen. De subsidie bestaat onder andere uit het terug kunnen vragen van de BTW. Ook voor andere verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie kun je soms in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidies worden uitgekeerd door de provincie. Meer informatie vind je dus op de website van de provincie waarin je woont. Ook je gemeente kan je vaak informeren over de mogelijkheden voor subsidie voor zonnepanelen of andere verduurzamende maatregelen. 

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen tientallen jaren meegaan. De gemiddelde levensduur is 20 jaar. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen. Maak de zonnepanelen dus regelmatig schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Veel dakdekkersbedrijven bieden dit aan als dienstverlening. Door de panelen goed schoon te houden vangen ze meer zonlicht en is de opbrengst aan stroom dus hoger. 

Komen er zonnepanelen op alle daken in Nederland?

Uiteindelijk zal zonne-energie steeds belangrijker worden. De fossiele brandstoffen zoals olie en gas raken immers op. Nederland stopt met het winnen van gas in Groningen omdat dit tot aardbevingen en daardoor schade aan woningen leidt. Daarom moet er naar alternatieven worden gezocht. Zonne- en windenergie zijn voor Nederland belangrijke opties. Des te meer woningen van zonnepanelen worden voorzien, des te beter het is. Een bijkomend voordeel voor huiseigenaren is dat de woning een hoger energielabel krijgt als deze is voorzien van zonnepanelen. Dit is gunstig bij verkoop of verhuur van het huis. 

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]