Zonnepanelen vergelijken: zo vind je de beste zonnepanelen

Op steeds meer daken zie je ze verschijnen: zonnepanelen. Zowel woonhuizen als bedrijfspanden, scholen en winkels worden ervan voorzien. Allemaal met als doel om energie op te vangen van de zon en die om te zetten in stroom, zodat er geen stroom meer nodig is van het energiebedrijf. Het is een belangrijke maatregel voor het verduurzamen van een pand. Maar als je als huiseigenaar van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen, welke moet je dan kiezen? Waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft?

Zonnepanelen vergelijken

Hoeveel stroom leveren de panelen?

Als je besluit om zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen, wil je natuurlijk weten hoeveel energie ze gaan leveren. Zo kun je inschatten of ze genoeg stroom opwekken om volledig zelfvoorzienend te zijn of dat je toch nog een beroep moet doen op het energiebedrijf. Natuurlijk hangt het er vanaf hoeveel zonlicht de panelen opvangen. Met een dak op het zuiden is de kans groter dat er genoeg stroom wordt opgewekt. Maar ook als de panelen niet volledig op het zuiden zijn gericht kunnen ze vaak genoeg zonlicht vangen. Ook als het bewolkt is kunnen de panelen zonlicht omzetten in stroom. 

Wat betaal ik voor mijn zonnepanelen?

De kosten voor het laten installeren van zonnepanelen hangen natuurlijk af van een aantal factoren. Ten eerste de vraag hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. Voor een woonhuis is dit beperkt tot het maximale vermogen dat kan worden opgeslagen. Het heeft dus geen zin om je hele dak vol te leggen met panelen, want je kunt nooit meer stroom opwekken dan het maximum dat kan worden verwerkt. Laat je hierover dus goed informeren als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken van Nederlandse huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Het maakt dus niet uit of je een schuin of een plat dak hebt. Op een dak met dakpannen kun je panelen laten plaatsen, maar ook op een bitumen dak is dit heel goed mogelijk. Bij nieuwe woningen worden de zonnepanelen vaak al geïntegreerd in het dak tijdens de bouw. Als je een woning hebt met een afwijkend dak, zoals een groendak of een strooien dak, bespreek dan met een leverancier of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. 

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs die je betaalt voor je zonnepanelen kan flink verschillen. Er komen steeds meer bedrijven die de panelen leveren. Vaak zijn dit dakdekkersbedrijven die ook onderhoud aan daken uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen combineren met het vernieuwen en isoleren van het dak. Maar vergelijk altijd de prijs van verschillende aanbieders en ga niet in op de eerste de beste offerte. Je loopt dan het risico dat je te veel betaalt. Online kun je gemakkelijk zonnepanelen vergelijken en op die manier een voor jou voordelige keuze maken. 

Subsidie voor zonnepanelen

Omdat de overheid het verduurzamen van woningen wil stimuleren kun je als particulier subsidie krijgen als je het dak van je huis laat voorzien van zonnepanelen. De subsidie bestaat onder andere uit het terug kunnen vragen van de BTW. Ook voor andere verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie kun je soms in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidies worden uitgekeerd door de provincie. Meer informatie vind je dus op de website van de provincie waarin je woont. Ook je gemeente kan je vaak informeren over de mogelijkheden voor subsidie voor zonnepanelen of andere verduurzamende maatregelen. 

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen tientallen jaren meegaan. De gemiddelde levensduur is 20 jaar. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen. Maak de zonnepanelen dus regelmatig schoon of laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Veel dakdekkersbedrijven bieden dit aan als dienstverlening. Door de panelen goed schoon te houden vangen ze meer zonlicht en is de opbrengst aan stroom dus hoger. 

Komen er zonnepanelen op alle daken in Nederland?

Uiteindelijk zal zonne-energie steeds belangrijker worden. De fossiele brandstoffen zoals olie en gas raken immers op. Nederland stopt met het winnen van gas in Groningen omdat dit tot aardbevingen en daardoor schade aan woningen leidt. Daarom moet er naar alternatieven worden gezocht. Zonne- en windenergie zijn voor Nederland belangrijke opties. Des te meer woningen van zonnepanelen worden voorzien, des te beter het is. Een bijkomend voordeel voor huiseigenaren is dat de woning een hoger energielabel krijgt als deze is voorzien van zonnepanelen. Dit is gunstig bij verkoop of verhuur van het huis. 

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]