Zonnepanelen, zo vind je kwaliteitspanelen

Steeds meer huiseigenaren laten zonnepanelen op het dak plaatsen. Niet zo vreemd, want het is een duurzame manier om energie op te wekken. Verduurzaming is noodzakelijk omdat op den duur fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie opraken en er dus alternatieven moeten worden gezocht. Met zonnepanelen kun je, ook in het wisselvallige klimaat in Nederland, meestal voldoende stroom opwekken om een gemiddeld gezin te voorzien. Maar waar moet je op letten als je zonnepanelen wilt aanschaffen?

Zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Vrijwel ieder dak op een huis of ander gebouw is geschikt voor zonnepanelen. Als je twijfelt kun je hier altijd een deskundige naar laten kijken. Het is natuurlijk het verstandigst om de panelen te plaatsen op de zijde van het dak die de meeste zon krijgt, zo is het rendement het hoogst. Maar ook als jouw dak niet heel veel zonlicht opvangt kun je toch nog voordeel hebben van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, een deskundige kan voor je berekenen hoeveel panelen je op het dak kunt plaatsen. Zonnepanelen kunnen zowel op een pannendak als op een bitumen dak worden geplaatst. 

Verschillende merken zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in de handel onder verschillende merknamen. Zo is er het Longi zonnepaneel, een zonnepaneel met hoog rendement tegen een aantrekkelijke prijs. Deze panelen, gemaakt van zwart en daardoor stijlvol materiaal, passen op vrijwel ieder dak. Je krijgt 25 jaar rendement garantie en 12 jaar product garantie. Dat betekent dat je de investeringskosten ruimschoots gaat terugverdienen doordat je geen of in ieder geval veel minder stroom van het elektriciteitsnet afneemt. 

Met de plaatsing van zonnepanelen ben je er nog niet

Wil je gebruik maken van zonne-energie dan ben je er nog niet als je zonnepanelen op je dak legt. De stroom moet ook nog beschikbaar komen. Dat doe je met een zogenaamde omvormer. Deze zorgt ervoor dat zonne-energie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Als je gebruik maakt van de opgeslagen stroom, zal je elektriciteitsmeter niet lopen. Als er onvoldoende voorraad is dan schakelt het systeem automatisch over op de netstroom. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je ineens zonder stroom zit. Het terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet wordt aan banden gelegd, daardoor kunnen eigenaren van zonnepanelen niet meer profiteren van een terugbetaling van stroom als ze meer leveren dan ze zelf nodig hebben. 

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Welke zonnepanelen in jouw specifieke situatie de beste keuze zijn, hangt af van je energiebehoefte en de omvang van het dak waar de panelen geplaatst kunnen worden. Ook zijn er zonnepanelen die minder onderhoud vragen dan andere. Als je niet regelmatig op het dak wilt klimmen om de panelen schoon te maken dan is dit een punt dat je in je overwegingen mee moet nemen. Vervuilde zonnepanelen vangen minder zonlicht op en leveren dus minder stroom. Sommige panelen zijn voorzien van een speciale coating om dit probleem tegen te gaan. 

Samen kiezen voor zonnepanelen

Als je de aanschaf van zonnepanelen een te grote investering vindt kun je met je buren overleggen of zij ook interesse hebben. Als een bedrijf op meerdere daken tegelijk zonnepanelen kan leggen dan levert dit vaak een aantrekkelijke korting op waar alle bewoners van kunnen profiteren. Dit geldt natuurlijk ook voor woningcorporaties die willen verduurzamen of voor vastgoedbeleggers met meerdere panden in een straat of huizenblok. De lagere kosten zorgen ervoor dat de investering sneller wordt terugverdiend waardoor je vroeger van het rendement kunt profiteren.

Laat je goed informeren voordat je aan zonnepanelen begint

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Laat je dan goed informeren. Een vakman kan je precies vertellen wat voor jou de beste optie is zodat je geen miskoop doet. Soms kun je in aanmerking komen voor subsidie door de overheid. De provincie waar je woont gaat hierover en kan je hier dan ook alles over vertellen. Vaak is er een ‘subsidiepot’ voor een bepaald jaar. Als die leeg is zal je moeten wachten tot het volgende jaar. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om je zonnepanelen aan het begin van het jaar aan te schaffen, als je dan in aanmerking kunt komen voor een financiële tegemoetkoming. Bijkomend positief punt is ook dat je woning een hoger energielabel zal krijgen als je zonnepanelen op het dak hebt. Dit kan gunstig zijn bij verkoop van het huis.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]