Afval en thuiswerken: rolcontainer op de zaak?

Het afgelopen jaar hebben we meer thuisgewerkt dan ooit. Het coronavirus dwong mensen om zo min mogelijk met anderen in contact te komen en daarom thuis te blijven als dat mogelijk was. Het werd rustiger op de wegen, in winkels en op veel werkplaatsen. Online vergaderingen en lessen zijn bijna normaal geworden. Minder reizende mensen klinkt goed voor het milieu, maar wat opvalt is dat afvalcontainers bizar snel vol zitten. Waar iemand normaal gesproken zijn bananenschil op het werk weggooide, gebeurt dat nu thuis. Dit zorgt voor overvolle afvalbakken en afval wat gedumpt wordt, omdat het niet meer in de afvalcontainer past. Hoe kunnen we het probleem van overvolle containers oplossen?

Etensresten

Normaal gesproken hebben werknemers lunch op hun werkplek. Het afval wat daarbij komt kijken, denk bijvoorbeeld aan verpakkingen en etensresten, wordt dan bij het bedrijfsafval weggegooid. Door het thuiswerken wordt dat afval thuis in de prullenbak gegooid. Hierdoor komen de prullenbakken in huis veel sneller vol te zitten dan normaal. Ook halen mensen gemiddeld meer eten in huis, denk aan het hamsteren. Daarnaast kunnen mensen hun lunch niet meer halen in bijvoorbeeld de kantine of het café om de hoek. Ook dit zorgt voor vollere afvalbakken.

Afval weggooien

Misschien produceer je voor je werk veel restafval, bouwafval of chemisch afval. Dit afval gooi je tijdens het thuiswerken thuis weg. Maar door de overvolle prullenbakken ga je waarschijnlijk vaker naar afvalcontainers of bijvoorbeeld glasbakken. Je bent niet de enige. Veel mensen gaan gemiddeld vaker naar een afvalcontainer, omdat de vuilniszakken veel sneller vol zitten. Hierdoor raken de afvalcontainers zelf ook snel vol. Als de container vol zit, zetten mensen hun vuilniszak er vaak maar naast. Dit kan zwerfafval veroorzaken. Tevens is het afval in de afvalcontainers vaak niet gescheiden en zit het vol met spullen die er niet in horen.

Wanneer je afval weggooit is het goed om je afval te scheiden. Op die manier ben je milieubewust bezig en ontstaat er bijvoorbeeld geen onnodig volle afvalcontainer. Dan kunnen waarschijnlijk net wat meer mensen hun afval in de containers kwijt. Mocht een afvalcontainer toch al vol zijn, wacht dan tot die geleegd is of loop even door en gooi je afval in de volgende container weg.

Er zijn ook veel huishoudens die een extra prullenbak aanschaffen. Dit is erg verstandig als je merkt dat je teveel afval hebt ten opzichte van de ruimte die je in de prullenbak hebt. Je creëert dus meer ruimte waar je al het afval kan laten.

Drukte in milieustraten

Door het vele afval wat in huis verzameld worden, gaan er gemiddeld meer mensen naar milieustraten. Doordat mensen veel meer thuis zitten dan voor de crisis, zijn veel mensen aan het opruimen of verbouwen in huis. Hier komen vaak spullen boven water die eigenlijk wel eens weggegooid mogen worden. Met deze spullen en de afvalresten stappen mensen vaker in de auto om naar het grof vuil te rijden. Hierdoor kan er veel drukte ontstaan bij de milieustraten. Gemeentes en milieustraten vragen dan ook om niet met één blikje verf te komen, maar alleen met veel spullen tegelijk te komen. Zodat het echt de moeite waard is en niet onnodig iets te brengen.

Rolcontainer op de zaak?

Een oplossing kan een rolcontainer op de zaak zijn. Misschien heeft het bedrijf waar je werkt deze al, maar je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je hier het werkafval wat je thuis produceert naartoe brengt. Zo hoeven milieustraten minder belast te worden en kun je ervoor zorgen dat het bedrijfsafval en huisafval gelijk blijft aan de hoeveelheden afval van voor het vele thuiswerken.
Bedrijven kunnen zelf ook extra containers aanbieden aan werknemers. Zo kun je daar het bedrijfsafval in doen wat je zelf produceert, zonder daar het huis voor uit te moeten. Op die manier kun je huisafval en werkafval gescheiden houden. Het is misschien moeilijk om van de mensen thuis te zien hoeveel ze werkelijk aan werkafval produceren en hoeveel ze weggooien als werkafval, maar hier zijn afspraken over te maken. Zo kunnen werkgever en -nemer bijvoorbeeld afspreken dat je een maand of enkele weken met de container moet doen voordat die opgehaald wordt. Zo maken thuiswerkers er alleen gebruik van als er daadwerkelijk werkafval wordt geproduceerd.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]