Bank kopen? Hier moet je op letten: stappenplan!

Wil jij een bank kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je niet de enige. Er worden zoveel verschillende soorten banken aangeboden in allerlei kleuren, stijlen en materialen, dat het lastig kan zijn om hier een keuze uit te maken. En aangezien een bank een vrij grote investering is, kun je hier wel het beste even goed over nadenken. Weet jij even niet meer of je voor een hoekbank of een tweezitter moet kiezen? Dan kun je de volgende tips voor iedereen die een bank kopen wil vast goed gebruiken.

Bank kopen? Hier moet je op letten: stappenplan!

Een bank kopen met de juiste afmetingen

Ga je een bank kopen, dan zijn de afmetingen essentieel. En dan hebben we het niet alleen over de afmetingen van de kamer, want de verhouding tussen de kamer en de bank is ook belangrijk. Beeld je maar eens een grote woonkamer voor met daarin een kleine bank. Deze valt dan helemaal in het niet. Tegelijkertijd is een kleine woonkamer met een te grote bank ook niet mooi. Deze wordt dan veel te dominant. Daarnaast lijkt de kamer dan ook veel te vol. Denk dus goed na over de afmetingen en maak eventueel een tekening op schaal. Op die manier bepaal je gemakkelijk welke grootte het beste is, al voordat je een bank kopen gaat.

Denk na over de zichtlijnen

Een volgende punt om over na te denken als je een bank kopen wilt, zijn de zichtlijnen in je interieur. Wat doe je als je op de bank zit? Kijk je naar de televisie, zit je graag bij de open haard te lezen of kijk je graag naar buiten? De zichtlijnen van je interieur bepalen welke kant je bank op moet kijken. Aan de hand daarvan bepaal je de afmetingen en de vorm van je bank. Denk dan ook aan andere factoren, zoals de deuren en de looproutes.

Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?

Het is natuurlijk de bedoeling dat je een bank koopt waar iedereen in je huishouden altijd op kan zitten. Dat betekent dat je een minimaal aantal zitplaatsen nodig hebt. Grote gezinnen hebben dus een grotere of meerdere banken nodig dan een stel dat net gaat samenwonen. Een bank kopen doe je altijd met het aantal gebruikers in je achterhoofd. Denk dan eventueel aan het combineren van een 2-zits en een 3-zits bank of aan het toevoegen van een fauteuil. Op die manier creëer je ook meer zitplaatsen én geef je jezelf meer mogelijkheden voor de inrichting.

Andere belangrijke factoren

Ga je een bank kopen, dan zijn er een aantal andere factoren die ook belangrijk zijn. De bank moet natuurlijk lekker zitten, moet er voor jou mooi uitzien en moet binnen je budget vallen. Daarom is het niet verstandig om hals over kop een bank te kopen, maar denk je hier het beste even goed over na. Ga wat showrooms langs, doe online inspiratie op en maak tekeningen van de inrichting van je woonkamer. Op die manier kun jij ook een bank kopen die jou en de andere inwoners jarenlang van dienst zal zijn.