7x TIPS voor het reinigen van je bankstel + STAPPENPLAN

Het is belangrijk dat een bankstel lang mee gaat. Om al die jaren maximaal van de bank te kunnen genieten is het belangrijk om de bank regelmatig te reinigen. Of het nu gaat om het opfrissen van de bank, of om een vlek schoonmaken in de bank. In deze blog geven wij jou 7 handige tips voor het schoonmaken van jouw bank. Voor een stoffen bank schoonmaken zijn deze tips ideaal. Wil je een leren bank schoonmaken, lees dan deze blog over het reinigen van een leren bankstel op Homeblend.

7x TIPS voor het reinigen van je bankstel + STAPPENPLAN

Tip 1: Maak de bank stof en kruimel vrij met de stofzuiger

Voordat je echt kunt beginnen met het reinigen, is het belangrijk dat de bank volledig stofvrij is en bovendien vrij is kruimels. Het is goed om ook de kussens uit de bank te halen. Haal de binnenkussens eruit en klop deze goed uit. Het textiel afzuigen met de stofzuiger zorgt voor een nog beter resultaat. Loop vervolgens de gehele bank na en zorg dat alle naden en kieren schoon zijn. Zodra de bank volledig stof en kruimel vrij is kun je door naar stap 2.

Tip 2: Bank reinigen met shampoo (vlek verwijderen)

Heb je een vlek in je bankstel, dan kun je de bank reinigen met shampoo. Het handige is dat eigenlijk iedereen een fles shampoo in huis heeft. Daardoor kun je meteen aan de slag om de vlek in de bank schoon te maken. Breng onverdund een klodder shampoo aan op de bank. Masseer het rustig in met een vochtige doek of spons. Je zult merken dat de shampoo gaat schuimen. Zodra je de shampoo goed hebt ingewreven kun je de bank schoonmaken met een droge doek. Laat de bank vervolgens goed opdrogen. Je zult merken dat de vlek zo goed als verdwenen is. Herhaal dit proces gerust meermaals voor een beter resultaat.

Tip 3: Bankstel schoonmaken met schoonmaakazijn (muffe geur verwijderen)

Wanneer er in huis wordt gerookt, er hangt een muffe lucht of de bank is het tijd om de bank op te frissen. Ook wanneer je de bank na jaren weer echt fris wilt laten ruiken kun je deze tip natuurlijk gebruiken. Schoonmaakazijn is hiervoor ideaal. Meng 1 deel schoonmaakazijn met 1 deel water in een plantenspuit. Zorg dat beiden goed gemengd zijn en spuit vervolgens het bankstel ermee in. Houd hierbij enige afstand van de bank, zodat de bank vochtig, maar zeker niet nat wordt. Laat het schoonmaakazijn vervolgens een nacht intrekken en je zult merken dat de bank weer fris ruikt. Heb je na een keer nog niet het verwachte resultaat, herhaal het inspuiten dan gerust meermaals. Zo wordt jouw bank weer helemaal schoon.

Tip 4: Bankstel reinigen met soda (algehele poetsbeurt)

Mag de bank een algehele poetsbeurt gebruiken, kies dan voor deze tip. Je reinigt daarmee niet specifieke, grote vlekken, maar de bank gaat er in zijn geheel op vooruit. Meng een paar scheppen soda met heet water. Laat de soda vervolgens goed oplossen. Pak een spons en neem daarmee het hele bankstel goed af. Maak vervolgens de schoongemaakte bank droog met een schone doek. Je zult direct het verschil van de frisse bank zien. Ook voor andere meubels reinigen, bijvoorbeeld een eetkamerstoel, barkruk, barstoel of fauteuil is het meubel reinigen met sofa een handige tip.

Tip 5: Het uitmelken van de bank (verwijderen inktvlekken en penstrepen)

Met kinderen gebeurt het regelmatig, al dan niet per ongeluk: een penstreep of andere inktvlek op de bank. Een beetje melk doet dan wonderen en kan de vlek of streep laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Drenk een doekje in wat melk. Dep vervolgens over de inktvlek of penstreep. Blijf deppen, en wissel tussendoor van doekje, totdat de vlek is verdwenen. Maak vervolgens gebruik van tip 4. Even schoonmaken met een droge doek of wat soda met heet water. De vlek is verdwenen en de bank is weer helemaal schoon.

Tip 6: De ultieme tip als niets lijkt te werken

Heb jij te maken met die ene, hardnekkige, vlek. Dan is dit misschien wel jouw laatste redmiddel. Maak een klein sopje van heet water en wasmiddel (niet teveel). Meng beide goed en verspreid het mengsel vervolgens over de vlek. Zorg dat het wasmiddel goed is ingetrokken. Vervolgens leg je een laken of dunne doek op de natte vlak. Je gaat hier vervolgens met een strijkijzer overheen. Houd dit vol totdat de vlek droog is. In veel gevallen werkt deze ultieme tip voor het reinigen van jouw bank.

Tip 7: All-in-house service biedt uitkomst

Koop je een nieuwe bank, dan heb je doorgaans garantie, maar niet op vlekken. Kies voor maximale bescherming van het bankstel door te kiezen voor de All-in-house service. Met deze service wordt de bank beschermd met een speciale beschermspray. Heb je tijdens deze periode toch te maken met een vlek, dan komt deze servicedienst bij jou langs om de vlek te verwijderen. Lukt dit niet, dan ontvang je een nieuw kussen of wordt het kussen opnieuw bekleed. Zo gaat de bank reinigen mooi aan jou voorbij.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]