Betonlook laminaat, gietvloer of betonvloer: alle verschillen

Je wilt een modern of juist industrieel interieur creëren. In beide gevallen, maar ook met andere interieurstijlen, kun je kiezen voor een betonvloer. Je hebt hierbij echter keuze uit een betonvloer, een gietvloer of betonlook laminaat. Hierbij is elk van deze keuzes passend bij een bepaalde interieurstijl, maar ook passend bij een bepaald budget. In dit artikel bekijken we de drie mogelijkheden: betonvloer, gietvloer en betonlook laminaat om erachter te komen welk type vloer het beste past bij de situatie die jij wilt creëren.

Keuken gietvloer inspiratie betonlook

Wat is betonlook laminaat?

Een betonlook laminaat is aanzienlijk goedkoper dan een gietvloer, en tegelijkertijd netter dan een ruwe betonvloer. Je kunt bij laminaat natuurlijk kiezen voor verschillende houtsoorten en kleurtinten, maar ook betonlook is een optie. Deze laminaatsoort wint sterk in populariteit, mede door het beperkte onderhoud en de uitstraling. Een ander voordeel, dat betonlook laminaat niet direct onderscheidt van een gietvloer of een ruwe betonvloer, is dat betonlook laminaat goed combineert met verschillende meubelstijlen. Bovendien voelt het minder koud aan en kun je ook nog eens kiezen uit verschillende kleurtinten. Op die manier kies je een betonlook laminaat dat past bij jouw interieur.

Voordelen van laminaat betonlook

De belangrijkste voordelen van betonlook laminaat zijn de interessante prijs in combinatie met de uitstraling van het laminaat. Bovendien hoef je voor het leggen van betonlook laminaat geen professional in te schakelen, maar leg je deze vloer eenvoudig zelf. Je kiest daarvoor voor minimalistisch en betaalbaar tegelijk. Tot slot is een betonlook laminaat onderhoudsvriendelijk en heeft de vloer een goede levensduur.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is niet de meest betaalbare oplossing, maar het biedt een moderne, naadloze strakke vloer in huis. De vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen over de bestaande, reeds egale vloer. De gietvloer is daarmee de meest luxe keuze in vloeren met een betonlook. Je kunt kiezen uit een epoxy gietvloer of cementgebonden en minerale gietvloeren. Het verschil lees je hier onder.

  • Epoxy gietvloer: een gietvloer, gegoten uit epoxy wordt vooral toepast in de industrie. Dit komt door het harde karakter, lange levensduur en de mogelijkheden tot het eenvoudig reinigen van deze vloeren. In woningen, kantoren en scholen worden vooral PU gietvloeren aangebracht. Deze zijn zachter en hebben daardoor een rustigere uitstraling.
  • Cementgebonden en minerale gietvloeren: naast de PU gietvloer zijn er ook cementgebonden en minerale gietvloeren. Deze worden echter maar in kleine mate toegepast in woningen, kantoren en scholen.

Voordelen van een gietvloer

De belangrijkste voordelen van een gietvloer zijn het onderhoud en de mogelijkheid om de vloer eenvoudig schoon te maken. De vloer heeft immers geen naden, waardoor vuil zich niet in de vloer kan nestelen. Voor een optimale hygiëne is de keuze voor een gietvloer dus snel gemaakt. Ook de plaatsing van een gietvloer gaat snel: in enkele dagen ligt de gietvloer erin. Echter is het wel van belang dat de vloer enigszins geëgaliseerd is. Daarentegen biedt een gietvloer wel mogelijkheden om een licht ongelijke vloer gelijk te maken. Door het ontbreken van naden is de levensduur van een gietvloer erg lang. Tot slot: een gietvloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Dit doordat de afstand tussen de vloerverwarming en de gietvloer maar zeer beperkt is.

Wat is een betonvloer?

Een betonvloer is in tegenstelling tot de eerder genoemde vloeren ruwer. Beton is een steenachtig materiaal dat bestaat uit cement in combinatie met zand en/of grind. Je krijgt hierdoor een ruwere structuur, die perfect past bij een industrieel interieur. Weet je al op voorhand dat je een ruwe betonvloer wilt gebruiken als vloer, dan is het belangrijk om minder zand toe te voegen. De betonvloer wordt op die manier zachter en minder ruw. Eventueel kan na aanbrengen een vloersealer worden aangebracht om de vloer verder te egaliseren. Ook is het mogelijk om te kiezen voor gepolijst of gevlinderd beton. Hierbij wordt de betonvloer direct na storten op een speciale manier afgewerkt. Dit gebeurt met hulp van een vlindermachine. De gevlinderde vloer, ook wel monolietvloer genoemd, wordt hierdoor erg hard en is hierdoor eenvoudig schoon te maken.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]