Betonlook laminaat, gietvloer of betonvloer: alle verschillen

Je wilt een modern of juist industrieel interieur creëren. In beide gevallen, maar ook met andere interieurstijlen, kun je kiezen voor een betonvloer. Je hebt hierbij echter keuze uit een betonvloer, een gietvloer of betonlook laminaat. Hierbij is elk van deze keuzes passend bij een bepaalde interieurstijl, maar ook passend bij een bepaald budget. In dit artikel bekijken we de drie mogelijkheden: betonvloer, gietvloer en betonlook laminaat om erachter te komen welk type vloer het beste past bij de situatie die jij wilt creëren.

Keuken gietvloer inspiratie betonlook

Wat is betonlook laminaat?

Een betonlook laminaat is aanzienlijk goedkoper dan een gietvloer, en tegelijkertijd netter dan een ruwe betonvloer. Je kunt bij laminaat natuurlijk kiezen voor verschillende houtsoorten en kleurtinten, maar ook betonlook is een optie. Deze laminaatsoort wint sterk in populariteit, mede door het beperkte onderhoud en de uitstraling. Een ander voordeel, dat betonlook laminaat niet direct onderscheidt van een gietvloer of een ruwe betonvloer, is dat betonlook laminaat goed combineert met verschillende meubelstijlen. Bovendien voelt het minder koud aan en kun je ook nog eens kiezen uit verschillende kleurtinten. Op die manier kies je een betonlook laminaat dat past bij jouw interieur.

Voordelen van laminaat betonlook

De belangrijkste voordelen van betonlook laminaat zijn de interessante prijs in combinatie met de uitstraling van het laminaat. Bovendien hoef je voor het leggen van betonlook laminaat geen professional in te schakelen, maar leg je deze vloer eenvoudig zelf. Je kiest daarvoor voor minimalistisch en betaalbaar tegelijk. Tot slot is een betonlook laminaat onderhoudsvriendelijk en heeft de vloer een goede levensduur.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is niet de meest betaalbare oplossing, maar het biedt een moderne, naadloze strakke vloer in huis. De vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen over de bestaande, reeds egale vloer. De gietvloer is daarmee de meest luxe keuze in vloeren met een betonlook. Je kunt kiezen uit een epoxy gietvloer of cementgebonden en minerale gietvloeren. Het verschil lees je hier onder.

  • Epoxy gietvloer: een gietvloer, gegoten uit epoxy wordt vooral toepast in de industrie. Dit komt door het harde karakter, lange levensduur en de mogelijkheden tot het eenvoudig reinigen van deze vloeren. In woningen, kantoren en scholen worden vooral PU gietvloeren aangebracht. Deze zijn zachter en hebben daardoor een rustigere uitstraling.
  • Cementgebonden en minerale gietvloeren: naast de PU gietvloer zijn er ook cementgebonden en minerale gietvloeren. Deze worden echter maar in kleine mate toegepast in woningen, kantoren en scholen.

Voordelen van een gietvloer

De belangrijkste voordelen van een gietvloer zijn het onderhoud en de mogelijkheid om de vloer eenvoudig schoon te maken. De vloer heeft immers geen naden, waardoor vuil zich niet in de vloer kan nestelen. Voor een optimale hygiëne is de keuze voor een gietvloer dus snel gemaakt. Ook de plaatsing van een gietvloer gaat snel: in enkele dagen ligt de gietvloer erin. Echter is het wel van belang dat de vloer enigszins geëgaliseerd is. Daarentegen biedt een gietvloer wel mogelijkheden om een licht ongelijke vloer gelijk te maken. Door het ontbreken van naden is de levensduur van een gietvloer erg lang. Tot slot: een gietvloer gaat perfect samen met vloerverwarming. Dit doordat de afstand tussen de vloerverwarming en de gietvloer maar zeer beperkt is.

Wat is een betonvloer?

Een betonvloer is in tegenstelling tot de eerder genoemde vloeren ruwer. Beton is een steenachtig materiaal dat bestaat uit cement in combinatie met zand en/of grind. Je krijgt hierdoor een ruwere structuur, die perfect past bij een industrieel interieur. Weet je al op voorhand dat je een ruwe betonvloer wilt gebruiken als vloer, dan is het belangrijk om minder zand toe te voegen. De betonvloer wordt op die manier zachter en minder ruw. Eventueel kan na aanbrengen een vloersealer worden aangebracht om de vloer verder te egaliseren. Ook is het mogelijk om te kiezen voor gepolijst of gevlinderd beton. Hierbij wordt de betonvloer direct na storten op een speciale manier afgewerkt. Dit gebeurt met hulp van een vlindermachine. De gevlinderde vloer, ook wel monolietvloer genoemd, wordt hierdoor erg hard en is hierdoor eenvoudig schoon te maken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Hoe werkt een traprenovatie nu precies?

Merk je dat je trap steeds meer slijtageplekken heeft? Had je trap ooit een prachtige [...]

Hoe richt je je huis op een snelle manier in?

Ben je net verhuisd naar een nieuwe plek? Dan wordt het tijd om dit zo [...]

Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]