Dakwerken: alle dakwerkzaamheden (incl. kosten)

Je dak is het belangrijkste onderdeel van je huis als het gaat over bescherming tegen de elementen. In Nederland kan het vaak guur, nat en koud zijn en daarom is het erg belangrijk dat je dak goed zijn werk doet. Als dat het geval is zit jij droog en warm en blijft ook de rest van je huis beschermd tegen ongewenst vocht en andere invloeden van buiten. Op het gebied van dakwerken wil je dus zeker weten dat er kwaliteit geleverd wordt en daarvoor heb je een professionele dakdekker nodig. Het vinden van een dakdekker hoeft niet lastig te zijn, hier vind je bijvoorbeeld een dakdekker in Zuid-Holland.

Dakwerken

Soorten dakwerken

Er zijn veel verschillende situaties waarvoor je een dakdekker kunt inschakelen. Als je een dakdekker gaat zoeken op internet dan moet je zorgen dat je wel een echte vakman inschakelt. Let er bijvoorbeeld op dat jouw dakdekker naar keuze een eigen website heeft en een bestaand contactadres. Het is niet moeilijk om een goede dakdekker te vinden bij jou in de buurt. In het overzicht van Zuid-Holland kun je ook vakmensen in specifieke plaatsen vinden, zo vind je bijvoorbeeld ook eenvoudig een dakdekker in Rotterdam op Dakdekkersgids

Dakinspectie

Als je niet zeker weet hoe het met je dak gesteld is, dan kun je het beste een dakinspectie regelen met een opgeleide dakdekker. Deze vakman komt langs met de nodige apparatuur zodat hij of zij zonder te breken alles over je dak leert wat belangrijk is. Vervolgens kunnen jullie samen een plan van aanpak opstellen. Je kunt ook een dakinspectie aanvragen als je overweegt om je dak te renoveren, betere isolatie aan te brengen of je droom van een dakkapel waar te maken.

Dakonderhoud

Het is belangrijk dat je het dak van je huis – en eventueel ook van je bedrijf – regelmatig laat onderhouden. Dat kan voorkomen dat je grote problemen krijgt met je dak in de toekomst. Tijdens een onderhoudsbeurt verzekert een professionele dakdekker je ervan dat er geen sprake is van (druppel)lekkage en hij kijkt ook of alles nog goed vast zit. Lekkage kan schade aanrichten in de dakconstructie en andere delen van je huis zoals de (steun)muren. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de waarde van je huis en de schimmelvorming die er meestal bij komt kijken is zeer ongezond.

Dakreiniging

Dakreiniging is een standaard onderdeel van het dakonderhoud. Op de meeste daken gaan namelijk allerlei mossen en kleine plantjes groeien tussen het vuil dat komt aanwaaien met sterke wind. De wortels van deze indringers zoeken alle kleine spleetjes in de dakbedekking. Daardoor maken ze deze spleetjes groter en veroudert je dak onnodig snel – bovendien kan het leiden tot lekkage. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je dak te laten reinigen. Daarbij worden mossen, planten, vuil en andere overbodige zaken grondig verwijderd van het hele dakoppervlak.    

Dakreparatie

Als je dak lekt of niet meer goed vast zit dan is het tijd voor een dakreparatie. De meeste problemen kunnen snel opgelost worden door een dakdekker die over de juiste gereedschappen beschikt. Door op tijd reparaties uit te laten voeren voorkom je dat je vroegtijdig groot werk nodig hebt aan je dak. Het kan goed zijn dat je weer jaren door kunt met alleen af en toe een onderhoudsbeurt. Als er toch meer werk nodig is dan kun je dat ook beter zo snel mogelijk laten doen.

Dakrenovatie

Alle soorten dakbedekking hebben een levensduur. Goedkopere daken van kunststof en bitumen gaan bijvoorbeeld aanzienlijk minder lang mee dan dakpannen of leien. Goed en regelmatig onderhoud kan de levensduur tot 50% verlengen. Het is hoe dan ook belangrijk om je dak te laten renoveren wanneer de dakbedekking het niet meer goed doet. Als er namelijk vocht naar binnen komt dan kun je problemen krijgen met de structuur van het binnendak en de rest van het huis waardoor het grapje uiteindelijk veel prijziger uitvalt.  

Dakisolatie

Het aanleggen van betere dakisolatie is een bijkomend voordeel van dakrenovatie – en voor veel mensen de hoofdreden om hun dak te laten renoveren. De mogelijkheden op dit gebied worden steeds beter en als je dak goed geïsoleerd is dan verdien je snel geld terug doordat je verwarmingskosten enorm omlaag gaan. Door je dak optimaal te laten isoleren draag je dus ook meteen een steentje bij aan het klimaat. Een professionele dakdekker kan je adviseren over de beste manier om jouw dakisolatie optimaal te regelen.

Kosten dakwerken

De kosten van dakwerken verschillen nogal per dak. Doordat elk dak anders in elkaar steekt is het moeilijk om standaardkosten weer te geven. Je kunt daarom het beste de dakdekker bij jou in de buurt bellen voor een offerte. In sommige gevallen vul je simpelweg een formulier in op de website. Zo gauw ze weten welk soort dak je hebt en hoe groot het oppervlak is kunnen ze een goede inschatting maken van de prijs van de benodigde werkzaamheden. Soms komt er iemand bij je langs om eerst even goed te kijken.

De voordelen van een dakdekker 

Als een dakdekker goed zijn werk doet dan heb je daar alleen maar voordeel van. Je huis en dak gaan langer mee en je kunt binnen heerlijk vertoeven omdat het dak je beschermt tegen de elementen. Een goed dak zorgt er daarnaast voor dat de energierekening laag blijft.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]