Elektra vervangen: hoe pak je dat aan?

Als je in een oudere woning woont kan het gebeuren dat het nodig is om elektra te vervangen. Kabels kunnen verouderd zijn. Datzelfde geldt voor stopcontacten en lichtschakelaars. Als het om sterk verouderd materiaal gaat kan de situatie zelfs gevaarlijk zijn. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat er kortsluiting ontstaat waardoor de stroom uitvalt. Maar erger kan ook. Door kortsluiting kan er brand ontstaan of kun je een elektrische schok krijgen. Zeker met kinderen in huis is dit risico natuurlijk onverantwoord. Ga je zelf aan de slag, zorg dan allereerst voor je eigen veiligheid.

Elektra vervangen

Zorg altijd voor een veilige werkomgeving

Bij het vervangen van elektra is het belangrijk om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Het hoeft daarom vast en zeker geen betoog dat je de stroom moet uitschakelen als je met de bedrading aan de gang gaat. Alleen als je zeker weet wat je doet kun je onder spanning werken. Voor sommige situaties is dit soms noodzakelijk. Maar alleen ervaren professionals wagen zich hier aan. Ook zij geven er de voorkeur aan om de stroom uit te schakelen voordat ze aan de slag gaan. 

Werk altijd met goed materiaal

Als je veilig wilt werken dan is het allereerst belangrijk dat je werkt met goed materiaal. Een kabelhaspel met geaarde stopcontacten is onmisbaar. Hiermee kun je desnoods bij de buren stroom halen zodat je in je eigen huis veilig met uitgeschakelde stroom kunt werken. Houd er wel rekening mee dat een haspel op één stopcontact is aangesloten en dat je daardoor niet te veel apparaten tegelijk kunt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld gaan lassen, dan trekt dat nogal wat stroom en dan kun je niet tegelijk ook bijvoorbeeld een bouwlamp op hetzelfde stopcontact aansluiten. Dan ga je over de maximale belasting heen en zal de stop eruit vliegen. 

Bij wie kan ik terecht voor deugdelijke materialen om te klussen?

Wanneer je wilt gaan klussen en je wilt de beste materialen gebruiken, kijk dan eens bij Schneider Electric. Hier vind je alles wat je nodig hebt om snel en veilig te kunnen werken. Niet alleen materialen die je nodig hebt, maar ook de juiste gereedschappen. Of je nu op zoek bent naar stopcontacten of schakelaars, een USB stopcontact of een handige bouwlamp. Dit alles kun je online bestellen en bij je thuis laten bezorgen. Ideaal als je op je gemak de juiste materialen wilt kunnen uitzoeken op een moment dat het jou uitkomt. Dat kan online immers op ieder gewenst moment, ook in het weekend of ’s avonds. 

Maak een boodschappenlijstje voordat je aan de slag gaat

Wanneer je elektra wilt gaan vervangen is het handig om eerst een lijstje te maken van alles wat je nodig hebt. Dit kun je dan direct online inkopen zodat je als je aan de slag gaat alles bij de hand hebt. Niets is immers zo irritant als tijdens het klussen te moeten ontdekken dat je nog spullen tekort komt waardoor je niet verder kunt. Nu kun je bij Schneider Electric altijd rekenen op snelle levering, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Ga je voor opbouw of inbouw als je elektra vervangt?

Inbouw stopcontacten hebben vaak een fraaie uitstraling. Het is echter wel veel meer werk om ze te plaatsen. Hetzelfde geldt voor het in de muren wegwerken van kabels en leidingen. Je kunt bij het plaatsen van stopcontacten en lichtschakelaars ook gaan voor opbouw. Dat is makkelijker met plaatsen en ook in opbouw contactdozen en schakelaars is er vandaag de dag meer keuze dan alleen maar traditioneel wit. Zeker als je shopt bij een winkel die is gespecialiseerd in materialen voor het vervangen van elektra. 

Vervang bedrading en stopcontacten die beschadigd zijn

Veiligheid staat altijd voorop als het om elektra gaat. Daarom is het belangrijk om een stopcontact of schakelaar die beschadigd is zo snel mogelijk te vervangen. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat of dat je bij het bedienen van een schakelaar of het inpluggen van een stekker een elektrische schok krijgt. Datzelfde geldt voor beschadigde kabels. Een kleine beschadiging kun je tijdelijk repareren door duct tape om de kabel te wikkelen. Maar dit is een lapmiddel en niet bedoeld voor de langere termijn. Vervang een beschadigde kabel voordat er ongelukken gebeuren.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]