Gemiddeld uurloon voor oppassen – wat kun je vragen (en geven)?

Oppassen is een populair baantje voor pubers vanaf pakweg 16 jaar en jongvolwassenen. Studenten hebben vaak een vast oppasadres waar ze de ouders ondersteunen met de opvang van de kinderen op dagen dat zij moeten werken. Hoeveel je verdient met het oppaswerk hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Over het algemeen is het een redelijk gemakkelijke manier om wat extra te verdienen. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je goed met jonge kinderen overweg kunt en het leuk vindt om met ze bezig te zijn.

Oppas met kind

Voor welke uren zoeken ouders een oppas?

Het is in de 21e eeuw heel normaal dat beide ouders werken. Dat betekent dat er opvang moet zijn voor de kinderen. Als er geen plaats is op een dagverblijf of bij de buitenschoolse opvang, of als ouders daar om andere redenen niet voor willen kiezen, dan zoeken ze een oppas aan huis. Daarnaast willen veel ouders gebruik maken van een vertrouwde oppas als ze eens samen uit eten willen of een avondje uit. Als de oppas echt vertrouwd is kan het gebeuren dat je als oppas wordt gevraagd een weekend op te passen als de ouders samen wat tijd willen doorbrengen.

Wat verdien je als oppas?

Hoeveel je verdient als oppas hangt af van een aantal factoren. Je leeftijd is van belang, en ook het aantal uren dat je oppast. Daarnaast is het tijdstip waarop je oppast een belangrijke factor. Voor oppassen na schooltijd krijg je vaak wat minder betaald dan voor oppassen in de avonduren. Gemiddeld verdient een oppas in 2021 € 7,40 per uur. Voor een deel van een uur wordt een percentage van dit bedrag uitbetaald. Het maakt natuurlijk verschil of je wordt ingehuurd via een oppascentrale of dat je zelf op zoek gaat naar een oppasadres. Als je de vaste oppas bent en de ouders zijn blij met je, dan is de kans groot dat je wat meer kunt verdienen. 

Wat wordt er verwacht van een oppas?

Als je op kinderen past dan zijn ze jouw verantwoordelijkheid. Je moet dus goed weten hoe je met kinderen omgaat. Als je overdag op kinderen past, bijvoorbeeld als buitenschoolse opvang, dan ga je natuurlijk met ze spelen of knutselen. Het is niet de bedoeling dat je de kinderen voor de TV zet en vervolgens 2 uur op je telefoon zit, terwijl je af en toe eens een vermaning roept als ze te veel herrie maken. Als je oppast in de avonduren als de kinderen slapen dan kun je vaak wel zelf bepalen wat je doet. Soms wordt van een oppas gevraagd om licht huishoudelijk werk te doen zoals de vaatwasser uitruimen of strijken. Als dat bij je taken hoort, dan hoort daar ook een wat hogere vergoeding bij. 

Hoe weet je of een oppas betrouwbaar is?

Natuurlijk is het altijd even afwachten of een oppas betrouwbaar is. Het is verstandig om een kennismakingsgesprek te voeren voordat je de oppas daadwerkelijk laat langskomen. Doe dat bij voorkeur zonder dat de kinderen erbij zijn, deze kun je later eventueel introduceren. Vraag wat de oppas verwacht van zijn of haar taken en of er wellicht al ervaring is met oppaswerk. Verifieer of de oppas daadwerkelijk beschikbaar is op de uren dat je oppas nodig hebt. Eens een keertje moeten afzeggen moet natuurlijk kunnen, maar het schiet niet op als je oppas iedere twee weken verhinderd is. 

Hoe weet ik zeker dat mijn kinderen niet het slachtoffer worden van misbruik?

Kindermisbruik is een hot item anno e eeuw. Een paar grote misbruikschandalen liggen hieraan ten grondslag. Natuurlijk moet je de oppas kunnen vertrouwen. Vraag gewoon aan de kinderen of het leuk was met de oppas en wat ze gedaan hebben. Als daar ‘rare’ verhalen uit komen moet je op je hoede zijn. Een oppas die met de kinderen onder de douche gaat is vreemd, tenzij ze zijn wezen zwemmen. Zeker als er seksueel getinte verhalen van de kinderen komen is het zaak om alert te zijn. Pas hier wel mee op, want iemand beschuldigen zonder gegronde reden kan heel veel schade aanrichten. 

Hoe betaal ik de oppas?

Als je af en toe eens iemand laat oppassen dan gaat dat meestal contant en wordt er geen belasting over betaald. Dat is ook gewoon legaal. Als het gaat om structureel oppassen is het verstandig om hiervoor een contract op te stellen en zal de oppas een aangifteformulier voor de inkomstenbelasting moeten invullen. Je kunt de kosten dan aftrekken van je eigen inkomstenbelasting. Wil je weten hoe dit financieel zit, raadpleeg dan een fiscaal deskundige. Deze kan je ook vertellen hoeveel de oppas netto overhoudt van het oppasloon dat je betaalt.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]