Hekwerken: de soorten, mogelijkheden en prijzen

Een nieuw hekwerk rondom je woning, bedrijf of organisatie: in dit artikel bekijken we de mogelijkheden. Zelf noemen we dit artikel dan ook de ‘hekwerk keuzegids’. Een compleet beeld van de soorten hekwerken, materialen, stijlen en uiteindelijk ook de prijzen. Ook lees je alles over de vergunningsplicht voor plaatsing van een hekwerk. Tot slot bekijken we enkele handige tips, bijvoorbeeld over het inhuren van een specialist voor het de plaatsing van een hekwerk, maar ook hoe je het zelf kunt aanpakken. Daarom is dit met recht het meest complete artikel over hekwerken dat je online zult vinden.

Hekwerken: de soorten, mogelijkheden en prijzen

Hekwerk materialen: dit zijn de voordelen en nadelen

Een hekwerk is in tal van verschillende materialen verkrijgbaar. In deze alinea bekijken we de kenmerken, voordelen en nadelen van de verschillende materialen. Een handig overzicht van de verschillenden hekwerk materialen:

 • Kunststof hekwerk: een kunststof hekwerk is onderhoudsvrij. Duurzaam door de lange levensduur. Bovendien is een kunststof hekwerk fijn om te plaatsen vanwege het lagere gewicht van kunststof. Een kunststof hekwerk is verkrijgbaar in iedere kleur en van ieder materiaal. Bovendien is het UV bestendig, voorkomt verkleuring.
 • Houten hekwerk: een hekwerk van hout is verkrijgbaar in iedere kleur. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en het onderhoud is eenvoudig. Daar staat tegenover dat een houten hekwerk regelmatig onderhoud nodig heeft en de levensduur in tegenstelling tot de andere materialen relatief kort is.
 • Metalen hekwerk: een metalen hekwerk is verkrijgbaar in veel verschillende stijlen. Bovendien is een metalen hekwerk sterk, onderhoudsarm en daarom een duurzame keuze. De nadelen zijn de wellicht wat koude uitstraling en niet te voorkomen roestvorming op de lange termijn.

Hekwerk stijlen: dit zijn de soorten hekwerken

Naast dat er verschillende materialen hekwerk zijn, heb je ook de keuze uit verschillende soorten. Het soort hekwerk bepaalt grotendeels de uitstraling van je hekwerk. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Ben je benieuwd naar de verschillende hekwerk soorten die verkrijgbaar zijn? Lees hieronder de verschillende stijlen en de bijbehorende uitleg.

 • Gaashekwerk: een hekwerk van gaas is eenvoudig, functioneel, maar niet stijlvol. Je ziet dan ook vaak een gaashekwerk met daar tegenaan klimop of een andere plant, zodat het gaas zelf wordt bedekt.
 • Spijlenhekwerk: een hekwerk van spijlen is het meest stevige hekwerk. Je hebt een spijlenhekwerk zowel in de moderne als klassieke stijl. Een spijlenhekwerk is terug te vinden bij zowel huizen als bedrijven door de verschillende stijlen.
 • Sierhekwerk: een sierhekwerk is vooral bedoeld voor het uiterlijk. Waar een hekwerk van spijlen ook goed is voor beveiliging, doet een sierhekwerk dat minder. Daarom zie je deze vorm van afscheiding vooral als hekwerk in de tuin terugkomen.
 • Dubbelstaafmathekwerk: een combinatie tussen een gaashekwerk en een hekwerk met spijlen zie je ook geregeld terugkomen. Het is de meer stijlvollere keus, wanneer je het vergelijkt met andere soorten hekwerken. Zowel zakelijk als voor in de tuin.

Hekwerk prijzen: wat kost een hekwerk?

De kosten van een hekwerk zijn afhankelijk van veel verschillende keuzes. Onder andere het soort hekwerk, materiaal en de lengte spelen een belangrijke rol. Hieronder een indicatie van de kosten van de verschillende soorten hekwerken, exclusief plaatsing.

Soorten hekwerken

Indicatie prijs per meter

Sierhekwerk

€ 65

Gaashekwerk

€ 70 (per rol 25 meter)

Spijlenhekwerk

€ 60

Balkonhekwerk

€ 120

Dubbelstaafnetwerk

€ 50

Houten hekwerk

€ 50

Hekwerk plaatsen: zelf hekwerk plaatsen of uitbesteden?

Nadat je het hekwerk hebt gekozen, wordt het tijd om na te denken over de plaatsing. Je kunt zelf een hekwerk plaatsen of het uitbesteden aan een hekwerkspecialist. Zo’n hekwerkspecialist is MTHekwerken.nl. Afhankelijk van de lengte en de huidige situatie duurt een hekwerk plaatsen gemiddeld zo’n 2 dagen. In gevallen waarbij de gewenste situatie nog niet geheel helder is, kan een hekwerkspecialist jou ondersteunen met deze keuzes. De hekwerkspecialist is daardoor ook meer dan enkel degene die het hekwerk plaatst. Ook helpt hij je bij de keuze voor eventuele poorten in het hekwerk, of bijvoorbeeld begroeiing voor tegen het hekwerk.

Hekwerk vergunning: vergunning nodig voor hekwerk?

Voordat je begint met het hekwerk kopen, en uiteindelijk plaatsen van het hekwerk, is het van belang je controleert of een vergunning nodig is voor plaatsing. In principe is dat niet nodig wanneer je voldoet aan de volgende eisen:

 • Een hekwerk mag aan de voorkant van een erf maximaal 1 meter hoog zijn.
 • Een hekwerk tussen twee woningen mag maximaal 2 meter hoog zijn.

Let op: bij een plaatsing van een hekwerk op de erfgrens is het belangrijk om afspraken vast te leggen over de plek van plaatsing, en bijvoorbeeld het onderhoud van het hekwerk.

De exacte criteria op dit moment zijn te vinden in het Bouwbesluit. Ook kun je met specifieke vragen over jouw situatie terecht bij jouw gemeente.

Extra’s: denk ook hieraan bij een hekwerk plaatsing

 • Begroeiing: wanneer je begroeiing wil plaatsen tegen het netwerk is klimop of hedera een goede keus. Je hebt op deze manier snel het hekwerk bekleed. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kamperfolie, clematis of klimhortensia. Mooie planten voor de bekleding van een hekwerk na plaatsing.
 • Poorten: wanneer er ook poorten in het hekwerk moeten komen kun je ook hier alle kanten mee op. Je kunt kiezen voor een handmatige poort of een elektrische poort. Ook zijn de mogelijkheden, maten en materialen eindeloos.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]