Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wanneer je nadenkt zonnepanelen is één van de eerste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? In dit artikel vind je een antwoord op deze vraag, maar vind je ook meer informatie over factoren die invloed hebben op de energie opbrenst van zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen is uiteindelijk de uitkomst van deze combinatie van vragen. Duik in de wereld van zonnepanelen, stroomverbruik en stroomopbrengst van zonnepanelen.

Inhoud

Je vindt in dit artikel alles over zonnepanelen, hoe je het optimale aantal zonnepanelen bepaalt en welke factoren van invloed zijn. Hieronder alle losse onderwerpen:

  • Voorbereiding: benodigde informatie
  • Zelf het aantal zonnepanelen berekenen
  • Het vermogen: de betekenis van Wp (wattpiek)
  • Jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland
  • De beste richting voor zonnepanelen
  • Dakoppervlak: welk deel is beschikbaar
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voorbereiding: benodigde informatie

Voordat je kunt beginnen met de berekening is het belangrijk om alle informatie te verzamelen. Op dit moment is de ideale opbrengst exact de hoeveelheid stroom die jij jaarlijks zelf verbruikt. Om dit door te rekenen naar het aantal zonnepanelen is de volgende informatie over jouw stroomverbruik benodigd:

  • Een inschatting van de opbrengst van de zonnepanelen die je wil aanschaffen.
  • De energierekening voor het exacte stroomverbruik.
  • Informatie over je dak: bijv. afmetingen, hellingshoek en orientatie.

Naast informatie over het ‘nu’ is het ook belangrijk om na te denken over de toekomst. Is er een verwachting dat je in de toekomst meer stroom gaat verbruiken, bijvoorbeeld doordat je kinderen krijgt, ook op stroom gaat koken of bijvoorbeeld een jacuzzi aanschaft. Ook elektrisch rijden (elektrische auto) of verwarmen (met een warmtepomp) moeten in overweging genomen worden. In dat geval is het belangrijk in het voren te denken. Op die manier heb je straks een bepaald aantal, identieke zonnepanelen op het dak liggen voor die jou van alle benodigde stroom voorzien.

Zelf het aantal zonnepanelen berekenen

Je kunt natuurlijk een installateur het aantal zonnepanelen laten berekenen, maar je kunt ook zelf een inschatting maken van het aantal benodigde zonnepanelen. Je berekent hiervoor het jaarlijkse stroomverbruik in kWh maal 1,1 als veiligheidsmarge. Dit deel je door het aantal Wp van de zonnepanelen. Wanneer je op een getal met decimaal uitkomt, kun je het beste altijd naar boven afronden. Je zult namelijk merken dat de lichtopbrengst in de loop van de jaren iets afneemt, waardoor een veiligheidsmarge altijd fijn is.

Overzichtstabel met aantal benodigde zonnepanelen

Een overzicht voor het aantal benodigde zonnepanelen, uitgaande van een opbrengst van 300 Wp per zonnepaneel.

Gewenste jaarlijkse opbrengst

Aantal zonnepanelen

1.000 kWh

4

2.000 kWh

7

3.000 kWh

11

4.000 kWh

15

5.000 kWh

18

Het vermogen: de betekenis van Wp (wattpiek)

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Deze waarde staat voor het piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt. Hierbij wordt uitgegaan van standaard condities, die enkel voorkomen in een laboratoriumsetting. In een situatie op het dak zal deze ideale situatie zich, los van korte momenten, vrijwel niet voordoen. De meeste zonnepanelen hebben een wattpiek tussen de 270-300. Sommige zonnepanelen iets hoger, dan ligt het maximum op ongeveer 370 Wp. Afhankelijk van de situatie op het dak kan gekozen worden voor ‘gemiddelde’ zonnepanelen of voor het beste. Vanuit oogpunt van investering zorgen ‘gemiddelde’ zonnepanelen vaak voor het beste financiële resultaat.

Jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland

Zoals eerder vermeld wordt in Nederland de optimale situatie voor zonnepanelen vrijwel nooit bereikt. Daardoor is de opbrengst altijd lager dan het maximale aantal wattpiek. Je kunt er in Nederland vanuit gaan dat deze opbrengst rond de 90% van het aantal wattpiek van een zonnepaneel ligt. In kustgebieden ligt de opbrengst iets hoger. Bovendien zitten er veel verschillen tussen in de opbrengsten, afhankelijk van het weer.

De beste richting voor zonnepanelen

Ook de richting van de zonnepanelen is in grote mate bepalend voor de opstelling. Kunnen de zonnepanelen in ‘oost-west-opstelling’ gelegd worden, dan levert dat het hoogste rendement op. Hierbij wordt de helft van de zonnepanelen op het oosten gelegd, en de andere helft op het westen. Bovendien is de opbrengst gelijkmatiger verdeeld over de dag, waardoor de opbrengst beter aansluit op jouw verbruik.

Dakoppervlak: welk deel is beschikbaar

Niet ieder dakoppervlak is beschikbaar voor het leggen van zonnepanelen. Op sommige plekken is teveel schaduw, waardoor de opbrengst te laag is. Kijk daarom naar de beschikbare, optimale ruimte en leg niet meer zonnepanelen dan je nodig hebt. Echter, houd wel rekening met toekomstig verbruik. Eenmalig meer zonnepanelen plaatsen is immers voordeliger dan achteraf extra zonnepanelen laten plaatsen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]