Wat kun je doen om je huis te beveiligen tegen inbraak als je op vakantie gaat?

Als je met vakantie gaat dan wil je natuurlijk niet op een gegeven moment door de buren worden gebeld met de mededeling dat er bij je is ingebroken. Dieven zijn er doorgaans op uit om te ontdekken of een huis tijdelijk onbewoond is. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat het niet overduidelijk is dat er niemand thuis is. Daarvoor kun je een aantal maatregelen treffen.

Huis beveiligen tijdens vakantie

Geef de indruk dat er iemand aanwezig is

Het is vandaag de dag heel makkelijk om ervoor te zorgen dat er ’s avonds licht brandt in je huis ook als je niet thuis bent. Je kunt hiervoor en tijdschakelklok gebruiken. Ook zijn er steeds meer mensen die verlichting hebben die ze via een app op hun smartphone op afstand kunnen bedienen. Als je van dit soort opties gebruik maakt, zorg er dan voor dat het licht na een paar uur ook weer uit gaat. Een huis waar de hele nacht het licht brandt is ook verdacht. Als je een zonnescherm hebt dat reageert op zonlicht kun je dat ook gewoon werkend laten, het is heel natuurlijk dat het zonnescherm zakt als de zon op het raam staat en weer omhoog gaat als de zon is verdwenen of als het bewolkt is. 

Geen volle brievenbus of permanent dichte lamellen

Als je met vakantie gaat is het belangrijk dat de post meerdere keren per week wordt weggehaald bij de voordeur of de buitenbrievenbus wordt geleegd. Mensen krijgen vandaag de dag natuurlijk minder papieren post dan vroeger, maar als je vier weken met vakantie bent dan kan het toch nog oplopen. Je kunt eventueel ook tijdelijk een NEE/NEE sticker plakken zodat je geen reclamedrukwerk en gratis huis-aan-huis krantjes krijgt. Het is ook niet verstandig om de lamellen of gordijnen dicht te doen als je met vakantie bent. Beter is het om die deels open te laten of degene die de plantjes water geeft of de kat verzorgt de lamellen open en dicht te laten doen. 

Een inbraakalarm laten installeren

Als je de kans op een geslaagde inbraak wilt verkleinen kun je de installatie van inbraakbeveiliging overwegen. Je kunt daarbij kiezen uit een alarm met sirene of voor een stil alarm. Bij een stil alarm wordt er bij een inbraak of inbraakpoging telefonisch contact gezocht met een meldkamer. Die kan eigen beveiligers naar het adres van de melding sturen of de politie inschakelen. Zo kunnen inbrekers op heterdaad worden betrapt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een alarm met sirene. Zorg er dan wel voor dat het alarm na enkele minuten weer vanzelf uitschakelt. Zo niet dan zullen omwonenden zeker de politie inschakelen en moeten zij wellicht een slot forceren om binnen te komen om het alarm uit te kunnen schakelen. Behalve de schade die dit geeft is de kans aanwezig dat de kosten voor de politie-inzet bij loos alarm op jou worden verhaald. 

Zorg voor goede sloten op de deuren

Inbrekers zijn er heel goed in om te zien of er een goed slot op een buitendeur zit. Laat verouderde sloten daarom vervangen en kies voor een cilinderslot met kerntrekbeveiliging. Deze sloten zijn lastig te forceren. Een slot dat deze beveiliging niet heeft kan door een ervaren inbreker binnen een minuut worden geforceerd. Inbrekers houden niet van sloten waarmee ze lang bezig zijn. Dit vergroot immers de kans om op heterdaad betrapt te worden. Als je je sloten laat vernieuwen, laat dan ook gelijk kijken naar het hang- en sluitwerk van ramen die gemakkelijk bereikbaar zijn. Inbrekers zijn soms zeer inventief als ze ergens graag binnen willen komen. 

Wat doet een goede slotenmaker nog meer?

Wist je dat een goede slotenmaker meer doet dan goede sloten op je deuren plaatsen zodat je tijdens je vakantie een inbraak kunt voorkomen? Ze maken ook je slot open als je jezelf hebt buitengesloten of als je je sleutels bent verloren. Ook als de sleutel is afgebroken in het slot. In de meeste gevallen gebeurt het openen van sloten schadevrij, je kunt het slot daarna gewoon blijven gebruiken. Veel slotenmakers hebben ook de service voor het openen van kluizen. Ben je de sleutel van je kluis kwijt of wil je een kluis open laten maken die uit een erfenis afkomstig is? Schakel dan een ervaren slotenmaker in. Hij kan de kluis openen zonder dat de inhoud wordt beschadigd.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]