Introductie in edelstenen

Edelstenen ontstaan door natuurlijke processen. De oudste edelstenen zijn meer dan 4 miljard jaar oud. Je kunt je dus voorstellen dat edelstenen uniek en zeldzaam zijn door de slechts beperkte beschikbaarheid in de aarde. Edelstenen ontstaan op verschillende manieren, bijvoorbeeld verhardingen van lava of sedimenten zoals zand, klei of grind. Ook zijn er ook mineralen die ontstaan onder extreme druk of hitte. In dit artikel duiken we verder in edelstenen, zodat jij aan het einde vrijwel alles weer over dit onderwerp. Enthousiast geworden, dan kun je eens kijken naar het zelf aanschaffen van edelstenen.

Soorten bewerkingen

Elke natuursteen is er slechts in beperkte oplage, is duurzaam en tevens een lust voor het oog. Elke edelsteen of mineraal heeft een unieke eigen kleur, ontstaan in een natuurlijke omgeving. Je kunt een edelsteen of mineraal op verschillende manieren bewerken. De belangrijkste manieren voor het bewerken vind je hieronder.

Je kunt een edelsteen:

 • Slijpen: je kunt een edelsteen slijpen in verschillende vormen. Er zijn verschillende slijptechnieken, namelijk cabochon: waarbij de edelsteen ovaal wordt en facetteren: waarbij de steen in verschillende vlakken wordt geslepen.
 • Polijsten: je kunt een edelsteen ook polijsten. Daardoor wordt de edelsteen glad. Deze methode wordt toegepast voor zakstenen, Chakra stenen en massagestenen.
 • Ruwe edelstenen: je kunt er tot slot voor kiezen om edelstenen niet te bewerken. Je houdt dan de ruwe edelstenen, direct uit de natuur. Dit zijn vaak brokken en losse stenen. Bovendien worden de ruwe edelstenen ook gebruikt om de bewerkte edelstenen op te laden.

Edelstenen vormen en figuren

Edelstenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en figuren. De vormen zijn symbolisch en versterken het gevoel bij de edelsteen. Veel mensen hebben het gevoel dat de vorm de werking van de edelstenen versterkt. Ook in de Feng Shui worden veel edelstenen toegepast. In dat geval bijvoorbeeld als onderzetters, waardoor de flow in huis verbeterd zou worden. Ben jij op zoek naar een edelsteen, kijk dan naar de vormen die passen bij jouw doelen.

Soorten edelstenen en betekenis

Er zijn veel verschillende soorten edelstenen. Elke edelsteen zou een bepaalde betekenis hebben, en een geneeskrachtige werking hebben. Hieronder een overzicht van populaire edelstenen en de werking die men beschrijft.

 • Amethist: verzacht mentale klachten zoals stress, hoofdpijn en onrustige slaap.
 • Aventurijn: kalmeert emoties en vergroot levensgeluk.
 • Bergkristal: zuivert energie en beschermt.
 • Hematiet: brengt praktisch inzicht en balans in het lichaam.
 • Labradoriet: bevordert reflectie en intuïtie.
 • Lapis Lazuli: helpt om eerlijk en vriendelijk te communiceren.
 • Rozenkwarts: vergroot liefdevolle gevoelens.
 • Seleniet: kalmeert de geest en verbindt met het hogere.
 • Tijgeroog: maakt doelgericht en zelfbewust.
 • Zwarte Toermalijn: beschermt tegen straling en vergroot daadkracht.

Verschil tussen edelstenen en halfedelstenen

Wanneer je edelstenen gaat kopen kun je vaak kiezen tussen edelstenen en halfedelstenen. Onder deze categorie vind je edelstenen die niet tot de meest kostbare behoren. Je kunt dan denken aan edelstenen die niet diamant, saffier, robijn en smaragd zijn. Echter, tegenwoordig hebben we ook edelstenen die niet tot deze selectie behoren omgedoopt tot edelstenen.

Edelstenen verzorgen

Je moet edelstenen ook verzorgen. Dit kan door de edelstenen regelmatig te reinigen en ze regelmatig op te laden. Heb je een edelsteen gekocht en wil je hiermee aan de slag gaan, dan kun je de bij o.a. Spiru meer lezen over het verzorgen van edelstenen. Je haalt er dan bovendien het maximale uit.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]