Vijf kenmerken van een Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur: hoe ziet dat eruit? Kortom, welke kenmerken heeft een Scandinavisch interieur. Je leest er in dit artikel alles over. Belangrijk zijn in ieder geval duurzaamheid, natuurlijke materialen en rustige tinten. Dus of jouw huis nu toe is aan een make-over of een volledige verbouwing, met deze tips pak jij jouw interieur aan.

Vijf kenmerken van een Scandinavisch interieur

Kenmerk 1: licht is belangrijk

Binnen een Scandinavisch interieur past veel licht. Wat betreft raambekleding creëren witte shutters en houten jaloezieën een echte Scandinavische feeling. Je kunt de lichtinval zelf bepalen en kan nog steeds genieten van genoeg privacy in huis. Als je liever meer bedekkende raamdecoratie wilt, kun je voor (rol)jaloezieën in lichte, natuurlijke kleuren of pasteltinten gaan. 

Bij de lampen die je ophangt of neerzet in huis geldt dat het geen probleem is om het peertje van de lamp te laten zien. Als je daar geen fan van bent, past een strakke lamp ook goed binnen dit interieur. Vind je dit te kil? Gebruik dan warm LED-licht om een koel stukje Scandinavisch interieur wat warmer te maken.

Kenmerk 2: een natuurlijk kleurenpalet

In een Scandinavisch interieur past een natuurlijk kleurenpalet met rustige, aardse en lichte tinten het best. Denk bijvoorbeeld aan bruintinten, lichtgroen, beige, terracotta, zwart, wit en crème. Het materiaal wat hierbij aansluit is bijvoorbeeld hout, rotan, steen, kurk en glas. Ook in de accessoires waarmee je je Scandinavisch interieur aankleedt komen deze kleuren en materialen terug. Denk hierbij aan kussens, vazen en mandjes. Hoewel witte muren uitstekend passen binnen een Scandinavisch interieur, kan je ook een kleur uit hetzelfde kleurenpalet kiezen. De ruimte wordt dan minder strak en een stuk warmer. . Tip: maak een moodboard, zo kom er precies achter welke kleuren je leuk vind en welke accessoires daar goed bij passen en zo heb je direct een mooi handvat voor het inrichten van jouw nieuwe Scandinavische interieur.

Kenmerk 3: minimalistisch, strak en clean 

Een Scandinavisch interieur staat gelijk aan rust, comfort en strakke lijnen. Wat betreft meubels in de woonkamer komt dit neer op luchtige meubels die niet te zwaar voelen binnen dit interieur. In een Scandinavisch interieur vind je dan ook niet heel gauw een zware salontafel, maar past een glazen salontafel veel beter. Zolang het fris en luchtig blijft, past het binnen deze stijl. Daarnaast zijn strakke lijnen ook een belangrijk kenmerk binnen dit interieur. Wijk dus niet af naar ‘lompe’ meubels maar houd het strak en clean.

Kenmerk 4: less is more 

Een belangrijke tip voor als je je huis Scandinavisch in wilt richten: less is more. Overdrijf niet met een Scandinavisch interieur en ga voor simpele meubels en simpele accessoires. Het interieur blijft daarbij ook rustig voor het oog en de inrichting is vrij minimaal. Kies je toch voor acccessoires, dan zijn toevoegingen als kleedjes of kussens een hele mooie extra in jouw interieur. Zowel functioneel als voor de sfeer natuurlijk.

Kenmerk 5: veel groene kamerplanten

Een Scandinavisch interieur heeft, net als een vintage interieur, vaak veel planten. Je ziet er met name veel groene kamerplanten. Zij geven het Scandinavische interieur meer kleur, waardoor de sfeer versterkt wordt. Bovendien zorgen veel groene kamerplanten voor een luchtzuiverend effect. Daardoor wordt het leefklimaat in huis, op jouw werkplek of op kantoor ook nog eens beter. Dat noemen we een win-win situatie.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]