Kozijnen vervangen: waarom kunststof kozijnen?

Wanneer je huidige kozijnen er niet meer goed uitzien, of niet meer bij de rest van je interieur passen, kun je overwegen nieuwe kozijnen te nemen. Wil jij je kozijnen vervangen? Dan kan dat moeilijk zijn. Er is namelijk een groot aanbod aan verschillende materialen, kleuren en soorten. Dus welk type kozijn is het beste om te kiezen? Je kunt het beste kunststof kozijnen kopen. Maar wat zijn kunststof kozijnen? En wat zijn de grootste voor- en nadelen van het product? De antwoorden staan hieronder voor je op een rij!

Kozijnen vervangen kunststof kozijnen

Kenmerken

Kunststof kozijnen worden dikwijls geproduceerd met PVC. PVC staat voor polyvinylchloride. PVC zorgt ervoor dat de kozijnen goed geïsoleerd zijn, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van isolerende vezels. Houten en aluminium kozijnen worden wel gemaakt met deze vezels. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Kunststof wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen over houten kozijnen. PVC is makkelijk te bewerken. Een aantal jaar geleden leek PVC slecht te zijn voor het milieu, maar de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen gedaan. Zo wordt PVC nu op een organische manier geproduceerd.

Voordelen

1. Duurzaam

Kunststof is voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken wanneer het gaat om duurzaam materiaal. Toch is kunststof duurzaam en milieuvriendelijk om te gebruiken. Kunststof heeft namelijk een lange levensduur. De gemiddelde levensduur is 50 jaar, bij een houten kozijn is dit 20 tot 25 jaar. Daarnaast kun je eventueel oude kunststof kozijnen recyclen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu. Tevens is de isolatie van de kozijnen goed. Je hoeft het huis minder te koelen of te verwarmen. Op de lange termijn verbruik je daardoor minder gas of elektriciteit, ook dit heeft dus een positieve invloed op de duurzaamheid van kunststof kozijnen.

2. Veel mogelijkheden

Sommige mensen vinden kunststof kil of onnatuurlijk, maar tegenwoordig is er een breed assortiment aan kunststof kozijnen. Kunststof is verkrijgbaar in allerlei kleuren, met verschillende patronen en in meerdere maten. Je kunt ze dan ook makkelijk stijlen met de rest van je inrichting en smaak. Op dit moment zijn zwarte kozijnen erg populair, vooral in strakke en moderne woningen zijn deze vaak te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om kunststof kozijnen met een houtlook te nemen. Deze kozijnen hebben een houtnerfstructuur, waardoor het kozijn een natuurlijke uitstraling heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos!

3. Veilig

Wanneer de kozijnen op de juiste manier zijn gemonteerd, bieden ze veel veiligheid. De kozijnen zijn dan namelijk lastig te ontgrendelen en moeilijk uit scharnieren te tillen. Ideaal om inbraken via het raam te voorkomen. Kunststof is ook nog eens een materiaal wat niet heel snel in brand vliegt, vooral de combinatie met brandvertragend glas zorgt ervoor dat een eventuele brand zich niet snel kan verspreiden. Het is goed om te kijken naar kozijnen met keurmerken, zo weet je namelijk zeker dat je goed zit. Doe vooraf research en vergelijk verschillende kozijnen met elkaar om een duidelijk beeld te schetsen.

Nadelen

1. Reparatie is moeilijk

Een nadeel van kunststof kozijnen is dat de reparatie erg lastig uit te voeren is. Je mag namelijk niet boren in kunststof kozijnen. Wanneer je gaten boort, gaat de ‘stijfheid’ van het kozijn verloren. Met de ‘stijfheid’ wordt bedoeld dat een kozijn zichzelf qua druk in evenwicht houdt. Wanneer je in het materiaal gaat boren, vervalt dit. Een geboord gat zal altijd zichtbaar blijven en na enige tijd kan er roestvorming ontstaan. Er zijn zelfs leveranciers die de garantie laten vervallen wanneer schade aan het kozijn is ontstaan door het boren. Boren in kunststof kozijnen wordt dan ook sterk afgeraden.

2. Je kunt de kozijnen moeilijk bewerken en overschilderen

In principe is het niet nodig: het overschilderen van je kozijnen. Maar wanneer je toch graag een andere kleur terug wilt zien, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Kunststof kozijnen zijn namelijk lastig om te schilderen. Het wordt daarom ook aangeraden om de klus over te laten aan een specialist. Hier kan helaas een flink prijskaartje aan hangen. Toch wordt het schilderen eerder afgeraden dan aangeraden. Bij houten kozijnen gaat het schilderen een stuk makkelijker. Wanneer je kunststof kozijnen overweegt, moet je er dus rekening mee houden dat je waarschijnlijk langere tijd aan dezelfde kleur vastzit.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]