Nederlandse antieke klokken: populair in het buitenland

Als je denkt aan typisch Nederlandse producten, denk je waarschijnlijk meteen aan kaas en klompen, en niet per se aan klokken. Toch zijn er heel wat antieke Nederlandse klokken die zelfs populair zijn in het buitenland. In dit artikel lees je alles over Nederlandse antieke klokken waar een grote vraag naar is in het buitenland.

Nederlandse antieke klokken

Nederlandse antieke klokken

Hoewel we klokken tegenwoordig vooral zien als hulpmiddel dat ons vertelt hoe laat het is, was dat vroeger wel anders. De klokken moesten zo mooi en sierlijk mogelijk zijn. Veel antieke klokken zijn gemaakt van eikenhout. De meeste klokken bevatten ook sierlijke randen en een slingeruurwerk. Antieke klokken zijn meestal niet bedoeld om op te hangen; het zijn vaak staande klokken. Als de klokken wel aan de wand hangen, is het design ook heel anders dan van de klokken die we nu kennen. De klokken zijn een stuk groter en langwerpiger. Hieronder vind je enkele voorbeelden van populaire Nederlandse antieke klokken en kom je te weten waarom deze klokken zo populair zijn in het buitenland.

De Amsterdamse staande klok

De Amsterdamse staande klok dateert uit de 18e eeuw, de tijd waarin klokken werden gezien als statussymbool en toonbeeld van grote rijkdom. Dit is dan ook terug te zien in het ontwerp van de klok. De klok is gemaakt van eikenhout en er zijn veel versiersels aan aangebracht. Zo zie je op de achtergrond varende scheepjes en landelijke taferelen met bewegende dieren. Niet alleen qua uiterlijk is flink uitgepakt bij de klok, ook aan het gehoor is gedacht. Zo speelt de klok ieder half uur een melodietje.

De staande Friese klok

De staande Friese klok is geïnspireerd op de Amsterdamse staande klok. Echter is deze klok tegenwoordig weinig meer terug te vinden. De Friese klok is erg groot en ook bij deze klok hebben de makers helemaal uitgepakt wat betreft decoratie. De wijzerplaat is prachtig beschilderd. Boven de wijzers is een maan te zien. Je raakt op deze klok niet uitgekeken, zoveel details zijn er te zien. Ondanks het feit dat het aanbod van deze klok beperkt is, is er wel veel vraag naar, met name van landen uit Azië en Amerika.  

De staande Ruempol

De staande Ruempol is een staande klok die in 1749 is gemaakt door Goslink Ruempol. Oorspronkelijk was de klok een hangende stoelklok – een hangklok waarbij de pootjes van het uurwerk op een stoel staan – maar in de loop van de 19e eeuw is deze in een staande kast van massief notenhout geplaatst. De klok heeft een rustig en fraai uiterlijk. Toch is de klok erg sierlijk. Goslink Ruempol maakt veelvoudig gebruik van gouden kleuren in zijn ontwerpen, zo ook in de staande Ruempol.

Brabantse en Limburgse staande klokken

Ook onder de rivieren werden vroeger veel sierlijke staande klokken gemaakt, die populair zijn onder buitenlanders. In Brabant en Limburg werden in de 18e eeuw veel staande klokken gemaakt die in een eikenkast werden geplaatst. Deze kasten waren erg lang en smal. Dankzij het eikenhout kregen deze klokken de donkerbruine kleur die kenmerkend is voor vele Nederlandse antieke klokken. Zoals bij de meeste andere klokken uit deze eeuw werden deze ook sierlijk aangekleed en werden er schilderingen gemaakt op de wijzerplaat. De klokken staan erom bekend dat ze erg zwaar zijn. Je kunt deze dus niet eenvoudig verplaatsen. 

Wat kosten de klokken?

Bij het maken van de sierlijke, antieke klokken, werden kosten noch moeite gespaard. Er hangt dus ook wel een prijskaartje aan. De prijzen zijn nogal uiteenlopend, van slechts enkele honderden euro’s tot klokken van meer dan tweeduizend euro. Deze prijzen zijn afhankelijk van de grootte en het aantal versieringen. Bovendien maakt het ook nog uit wie de klok heeft gemaakt. Eén ding is zeker, de antieke klokken zijn echt bedoeld voor liefhebbers van antieke meubels. Als je alleen een klok wilt om de tijd op af te lezen, kun je beter voor een simpele klok van twintig euro gaan.

Waarom zijn Nederlandse antieke klokken zo populair bij buitenlanders?

Niet alleen Nederlanders, maar ook mensen uit Azië, Amerika en Australië zijn geïnteresseerd in de Nederlandse antieke klokken. In Australië bestaat er zelfs een speciale website waarop deze klokken worden aangeboden. Maar waarom zijn de Nederlandse klokken zo geliefd bij mensen buiten Europa? De belangrijkste reden is dat staande klokken buiten Europa minder vaak te vinden zijn. De antiekliefhebbers in Azië, Amerika en Australië hebben geen andere keus dan voor een Europese klok te gaan, om toch nog aan hun trekken te komen. Het gaat hier niet alleen over Nederlandse klokken, maar ook over Engelse staande klokken bijvoorbeeld.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]