NEN2580: Wat is het? De voordelen bij huis verhuren / huis verkopen

NEN is een afkorting voor Nederlands Normalisatie-instituut. NEN2580 is de norm, waarin bepaalde richtlijnen zijn opgesteld voor het opmeten van de gebruiksoppervlakte en de inhoud van panden. Een andere term die je wel eens hoort is GO (GebruiksOppervlakte) of VVO (Verhuurbare VloerOppervlakte). Voor gebouwen in Nederland is NEN2580 dé norm op dit moment. NEN2580 is ontstaan uit een samenwerking van verschillende organisaties uit het vakgebied en is bedoeld om een uniforme meetinstructie vast te stellen. Hierdoor ontstaat transparantie. De NEN2580-richtlijnen worden regelmatig aangepast omdat het moet aansluiten bij andere wet- en regelgeving op het gebied van gebouwen. Zo blijft het actueel. De huidige NEN2580 norm is van 2007; deze is aangevuld met correctieblad C1 in 2008.

NEN2580: Wat is het? De voordelen bij huis verhuren / huis verkopen

De voordelen van een NEN2580 meting bij verkoop of verhuur van uw woning

Bij het verkopen, kopen, verhuren of huren van een woning is duidelijkheid over de vloeroppervlakte heel belangrijk, omdat dit invloed heeft op de prijs. Kortom: een NEN2580 biedt dan extra duidelijkheid en zekerheid. Doordat het vaste meetinstructies zijn die in heel Nederland gelden, weet je wat je krijgt. Dit voorkomt twijfels en vervelende discussies achteraf. Dit scheelt een hoop tijd en geld. Als je de waarde van je woning wilt weten, bij vragen over de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) of bij vragen over BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), kan een NEN2580-meting waardevol zijn. Maar denk ook bijvoorbeeld aan fiscale kwesties of het berekenen van servicekosten. Er kunnen verschillende redenen zijn om een NEN2580-meetrapport te willen laten opstellen.

Kan ik zelf een NEN2580-meting doen?

Een NEN2580-meting is geen gemakkelijke klus en het kost ook veel tijd. Het is aan te raden om eerst een cursus te volgen voordat je zelf op eigen houtje gaat meten. Je kunt de richtlijnen die gelden voor een NEN2580-meting downloaden via Meetinstructies NEN2580. Maar ja, als de cursus net zo duur, zo niet duurder is, dan een meting laten doen, waarom dan moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Een NEN2580-meting uitbesteden

Je kunt jezelf een hoop moeite besparen door een NEN2580-meting uit te besteden aan een professioneel gecertificeerd bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een NEN2580 aanvragen op NENmetingen.nl. De prijzen zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters van de ruimte. Naast een NEN2580-meting voor een pand biedt het bedrijf ook korting meerdere objecten gemeten dienen te worden.

Een NEN2580 meetrapport

Hoe er moet worden gemeten staat in de NEN2580-norm. In de NTA2581 is vastgelegd hoe een meetrapport volgens de NEN2580 opgesteld kan worden. NTA2581 is niet wettelijk verplicht, maar wel handig, omdat het uniform is en daarom duidelijkheid biedt. Je kan natuurlijk ook allerlei bijzondere afspraken samen maken hierover. In het meetrapport vind je:

 • Een meetcertificaat. Dit is een verklaring dat de meting voldoet aan de richtlijnen volgens NEN2580. Er is een meetcertificaat type A (meting gedaan op locatie) en een meetcertificaat type B (meting gedaan op basis van een maatvoerende tekening).
 • Een meetstaat (dit is een overzicht van wat er gemeten is, per gebouw of gedeelte van het gebouw of per etage).
 • Een plattegrondtekening of een vlakkentekening, voor nog meer duidelijkheid over hetgeen er gemeten is.
 • Een toelichting. Je ziet ook wel eens de termen bruto vloeroppervlak (BVO), netto vloeroppervlak (NVO) en verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). Het verhuurbaar oppervlak van een pand bepaalt de prijs van een pand, dus die is het interessantst.
 • Daarnaast is er nog een tarraoppervlakte; dit is het verschil tussen BVO en NVO.

Meten is weten, maar ook mensenwerk

Het doel van NEN2580 is natuurlijk om te komen tot uniformiteit en helderheid en kwaliteit. Toch, het blijft mensenwerk en dat is dan nooit waterdicht. Het is dus raadzaam om het rapport goed door te lezen en te controleren op juistheid. Een meetcertificaat type B heeft als risico dat de werkelijkheid kan afwijken van de maten op de tekeningen. Dit is dus ook iets om kritisch op te zijn en goed te controleren.

Bijzondere ontwikkelingen

Tegenwoordig is het mogelijk om op locatie te meten met een 3D laserscan. De scanner slaat miljoenen meetpunten uit het gebouw op (dit noemt met een puntenwolk). Dit is heel erg snel en precies en dus minder foutgevoelig. Na de meting kan je alle data gemakkelijk verwerken tot een 2D of een 3D bouwtekening, een ontwerp of zelfs een 3D visualisatie. Deze nieuwe technologie biedt weer mogelijkheden voor andere toepassingen.

Wetgeving NEN2580

Vanaf 2021 wordt het verplicht om elke woning te meten volgens de NEN2580 richtlijnen, voor het bepalen van de marktwaarde. Woningcorporaties kunnen nu nog andere methoden hanteren, zoals bijvoorbeeld BAG. Gemeenten moeten vanaf 2021 ook voldoen aan de NEN2580 richtlijnen voor het bepalen van de WOZ-waarde.

Samengevat

 • NEN2580 is in Nederland dé norm voor het meten van gebruiksoppervlakte en de inhoud van panden.
 • Een NEN2580 meting geeft duidelijkheid en voorkomt discussies
 • Het is van grote invloed bij vaststellen van de prijs of de huur van een pand
 • Een NEN2580 meting is een tijdrovend karwei, maar er zijn genoeg gecertificeerde professionals aan wie je het kan uitbesteden.
 • Een NEN2580 meting is over het geheel maar een klein deel van de kosten
 • In 2021 wordt het verplicht voor woningcorporaties en gemeenten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]