Overlast onderzoek: zorg voor feitelijke informatie

Woon je in een huurhuis en heb je overlast, dan is de eerste stap om dit te melden aan de verhuurder. Deze moet, als eigenaar van het pand, zorgen voor een oplossing. Als de verhuurder ‘niet thuis’ geeft of na meerdere keren melden nog steeds van mening is dat het wel meevalt, dan kun je door feitelijke informatie te leveren aantonen dat de klacht wel degelijk serieus is. Als je overweegt om de verhuurder voor de rechter te dagen dan is het uiteraard ook belangrijk om bewijzen te kunnen leveren om je standpunt te ondersteunen. Je advocaat kan deze dan inbrengen tijdens de zaak. Foto’s zijn een goed bewijs, soms is het handig om een externe deskundige in te schakelen.

Klachten over schimmel

Vooral in oudere huizen kan schimmel een probleem zijn. Schimmel is niet alleen vervelend, het is ook schadelijk voor je gezondheid. Zeker als er in het huis jonge kinderen wonen, ouderen of mensen met een aandoening die de afweer aantast. Als je schimmel constateert, neem dan direct contact op met je verhuurder. Wil je de schimmels in huis met bewijs laten aantonen dan kun je een externe deskundige inschakelen. Deze kan met gedegen onderzoek aantonen dat er sprake is van schimmelvorming en dat de bewoner hiervoor niet verantwoordelijk is. 

Je huis moet een veilige plek zijn

Je huis moet te allen tijde een plek zijn waar je veilig kunt wonen. Dat betekent dat je geen overlast mag ondervinden van factoren die te maken hebben met de staat van de woning of de situatie in de directe omgeving. Vaak willen verhuurders liever geen investeringen doen om dit soort problemen op te lossen. Zeker als er sprake is van schaarste aan woningen zal een huurder immers niet snel vertrekken omdat er geen alternatief is. Maar dat mag geen reden zijn om klachten niet serieus te nemen. Een rechter zal dan ook zeker goed geformuleerd bewijs in de overwegingen bij de uitspraak meenemen. 

Wonen in de buurt van straling is gevaarlijk

Naast slecht onderhoud zijn er meer risico’s voor je gezondheid die met je huis te maken hebben. In de buurt wonen van straling is er daar één van. Straling wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld straalmasten voor mobiele telefoonnetwerken. Maar ook apparaten in de buurt of bepaalde industrie kan straling veroorzaken. We weten allemaal hoe gevaarlijk het kan zijn om in de buurt van een kerncentrale te wonen. Denk je dat er in en om jouw woning sprake is van te hoge straling? Dan kun je de eigenaar van het huis hierop aanspreken.

Bewijs van te hoge straling leveren

Als je van mening bent dat er sprake van te hoge straling in de buurt van je huis, dan is het belangrijk om hier bewijs van te leveren. Een hierin gespecialiseerd bedrijf kan de straling meten met speciale apparatuur. De uitkomsten van deze meting kunnen vervolgens op papier worden gezet. Dit bewijs kun je voorleggen aan de verhuurder of de verantwoordelijke voor de straling. Het kan uiteraard ook dienen als bewijs in een rechtszaak. 

Wordt het bewijs van een meting of onderzoek wel erkend?

Wanneer je een probleem in je woning hebt dan is het belangrijk om hiervan bewijs te overleggen. Soms kan dat door middel van foto’s. Maar soms is het nodig om hiervoor een deskundige in te schakelen. Als je een erkend bedrijf benadert dan zal het bewijs dat je op deze manier verkrijgt zeker serieus worden genomen. Een verhuurder zal in veel gevallen een regeling willen treffen om een dure rechtszaak te voorkomen. 

Laat je niet weerhouden om te klagen

Veel huurders zijn bang om tegen hun verhuurder te klagen dat er een probleem is. Ze vrezen dat ze uit hun huis worden gezet als ze ‘lastig’ zijn. Maar een verhuurder mag je nooit zomaar op straat zetten als je een deugdelijk huurcontract hebt. Een woning moet veilig zijn en de verhuurder moet daarvoor zorgen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het dak boven je hoofd kwijtraakt als je klaagt. Wel is het zo dat er vandaag de dag steeds vaker met tijdelijke huurcontracten wordt gewerkt. Aan het einde van dat contract kan de verhuurder dus aangeven dat hij de woning niet langer aan je wil verhuren. Ook een forse huurverhoging kan je doen besluiten dat je geen nieuw contract meer wilt. Maar bedenk altijd dat je gezondheid boven alles gaat, zelfs boven een eigen dak boven je hoofd.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]