Overlast onderzoek: zorg voor feitelijke informatie

Woon je in een huurhuis en heb je overlast, dan is de eerste stap om dit te melden aan de verhuurder. Deze moet, als eigenaar van het pand, zorgen voor een oplossing. Als de verhuurder ‘niet thuis’ geeft of na meerdere keren melden nog steeds van mening is dat het wel meevalt, dan kun je door feitelijke informatie te leveren aantonen dat de klacht wel degelijk serieus is. Als je overweegt om de verhuurder voor de rechter te dagen dan is het uiteraard ook belangrijk om bewijzen te kunnen leveren om je standpunt te ondersteunen. Je advocaat kan deze dan inbrengen tijdens de zaak. Foto’s zijn een goed bewijs, soms is het handig om een externe deskundige in te schakelen.

Klachten over schimmel

Vooral in oudere huizen kan schimmel een probleem zijn. Schimmel is niet alleen vervelend, het is ook schadelijk voor je gezondheid. Zeker als er in het huis jonge kinderen wonen, ouderen of mensen met een aandoening die de afweer aantast. Als je schimmel constateert, neem dan direct contact op met je verhuurder. Wil je de schimmels in huis met bewijs laten aantonen dan kun je een externe deskundige inschakelen. Deze kan met gedegen onderzoek aantonen dat er sprake is van schimmelvorming en dat de bewoner hiervoor niet verantwoordelijk is. 

Je huis moet een veilige plek zijn

Je huis moet te allen tijde een plek zijn waar je veilig kunt wonen. Dat betekent dat je geen overlast mag ondervinden van factoren die te maken hebben met de staat van de woning of de situatie in de directe omgeving. Vaak willen verhuurders liever geen investeringen doen om dit soort problemen op te lossen. Zeker als er sprake is van schaarste aan woningen zal een huurder immers niet snel vertrekken omdat er geen alternatief is. Maar dat mag geen reden zijn om klachten niet serieus te nemen. Een rechter zal dan ook zeker goed geformuleerd bewijs in de overwegingen bij de uitspraak meenemen. 

Wonen in de buurt van straling is gevaarlijk

Naast slecht onderhoud zijn er meer risico’s voor je gezondheid die met je huis te maken hebben. In de buurt wonen van straling is er daar één van. Straling wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld straalmasten voor mobiele telefoonnetwerken. Maar ook apparaten in de buurt of bepaalde industrie kan straling veroorzaken. We weten allemaal hoe gevaarlijk het kan zijn om in de buurt van een kerncentrale te wonen. Denk je dat er in en om jouw woning sprake is van te hoge straling? Dan kun je de eigenaar van het huis hierop aanspreken.

Bewijs van te hoge straling leveren

Als je van mening bent dat er sprake van te hoge straling in de buurt van je huis, dan is het belangrijk om hier bewijs van te leveren. Een hierin gespecialiseerd bedrijf kan de straling meten met speciale apparatuur. De uitkomsten van deze meting kunnen vervolgens op papier worden gezet. Dit bewijs kun je voorleggen aan de verhuurder of de verantwoordelijke voor de straling. Het kan uiteraard ook dienen als bewijs in een rechtszaak. 

Wordt het bewijs van een meting of onderzoek wel erkend?

Wanneer je een probleem in je woning hebt dan is het belangrijk om hiervan bewijs te overleggen. Soms kan dat door middel van foto’s. Maar soms is het nodig om hiervoor een deskundige in te schakelen. Als je een erkend bedrijf benadert dan zal het bewijs dat je op deze manier verkrijgt zeker serieus worden genomen. Een verhuurder zal in veel gevallen een regeling willen treffen om een dure rechtszaak te voorkomen. 

Laat je niet weerhouden om te klagen

Veel huurders zijn bang om tegen hun verhuurder te klagen dat er een probleem is. Ze vrezen dat ze uit hun huis worden gezet als ze ‘lastig’ zijn. Maar een verhuurder mag je nooit zomaar op straat zetten als je een deugdelijk huurcontract hebt. Een woning moet veilig zijn en de verhuurder moet daarvoor zorgen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het dak boven je hoofd kwijtraakt als je klaagt. Wel is het zo dat er vandaag de dag steeds vaker met tijdelijke huurcontracten wordt gewerkt. Aan het einde van dat contract kan de verhuurder dus aangeven dat hij de woning niet langer aan je wil verhuren. Ook een forse huurverhoging kan je doen besluiten dat je geen nieuw contract meer wilt. Maar bedenk altijd dat je gezondheid boven alles gaat, zelfs boven een eigen dak boven je hoofd.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]