Bedrijfsafval: zo ga jij slim om met bedrijfsafval

Als bedrijf produceer je natuurlijk ook afval net zoals je dat thuis doet. Maar waar thuis automatisch iedere week of iedere twee weken de minicontainers worden geleegd moet je daar voor je bedrijf aparte afspraken over maken. Je zult eerst moeten onderzoeken hoeveel bedrijfsafval je produceert en om wat voor soort afval het gaat. In zijn algemeenheid wordt er onderscheid gemaakt tussen papier, blik, plastic en sappakken, gft afval en dan is er nog bijzonder afval dat bedrijven soms moeten laten verwerken. Je kunt dan denken aan puin en harde metalen, maar bijvoorbeeld ook aan medisch afval, zoals bijvoorbeeld dat wat na een operatie moet worden weggegooid. Daarvoor gelden speciale voorwaarden.

Bedrijfsafval

Weet wat de regels zijn

Voor zakelijke klanten gelden andere voorwaarden voor het afvoeren van afval dan voor particulieren. Waarbij particulieren vaak beschikken over meerdere minicontainers of gebruik kunnen maken van ondergrondse containers moet je voor je bedrijf aparte afspraken maken. Het bedrijf Milieu Service Nederland is specialist als het gaat om het verwerken van bedrijfsmatig afval. Dit bedrijf kan iedere soort bedrijfsafval op de daarvoor voorgeschreven wijze afvoeren voor bedrijven en instellingen. Dit is belangrijk want als dat niet gebeurt kun je daar flinke boetes voor krijgen en dat is natuurlijk zonde van het geld. 

Afvoer van speciaal afval

Als je speciaal afval wilt laten afvoeren dan geldt daarvoor bijvoorbeeld dat het in een speciale container moet worden aangeboden. Het kan bijvoorbeeld gaan om chemisch afval. Dat moet sowieso op een voorgeschreven manier worden verwerkt. Daarvoor kun je afspraken maken met een hierin gespecialiseerd bedrijf. Zij komen dan op vaste tijden de containers met afval bij je ophalen. Je betaalt hier een vast tarief voor en hebt er verder geen omkijken naar. Dat is wel zo prettig natuurlijk. Steeds bellen om een afspraak te maken om afval te laten afvoeren is vaak veel te omslachtig. 

Vernietigen van documenten

Vertrouwelijke informatie kun je natuurlijk niet zomaar bij het oud papier gooien. Daarom kun je bij een bedrijf dat bedrijfsafval verwerkt ook terecht voor het op voorgeschreven wijze vernietigen van documenten. Deze worden in gesloten bakken opgehaald en vervolgens zonder dat er nog een mensenhand aan te pas komt zodanig vernietigd dat het op gen enkele manier te achterhalen is wat de inhoud van de stukken was. Vandaag de dag wordt natuurlijk veel informatie digitaal bewaard en is vernietigen van documenten niet meer aan de orde. Maar veel oudere stukken zijn vaak nog wel alleen op papier bewaard en moeten dus worden vernietigd zonder dat de privacy daarbij in het geding komt of andere regels worden overtreden. Bij het vernietigen van documenten moet altijd worden gelet op de wettelijke termijn van bewaren. 

Containers laten plaatsen

Voor het afvoeren van bedrijfsafval kun je speciale grote containers laten plaatsen. Deze kun je vervolgens laten labelen zodat het afval kan worden gescheiden voordat het wordt afgevoerd naar de afvalverwerking. Het gaat vaak om grote verrijdbare containers die in zijn geheel worden meegenomen en simpelweg omgewisseld voor nieuwe. Het legen gebeurt dus pas bij de afvalverwerking. Je kunt afspraken maken over de frequentie waarmee de containers worden gewisseld. Dit hangt uiteraard af van de hoeveelheid afval die door het bedrijf wordt geproduceerd. 

Een abonnement voor de afvalverwerking van je bedrijf

Het is vaak het makkelijkst om voor je bedrijf een abonnement af te sluiten voor het afvoeren van bedrijfsafval. Hierin worden de gemaakte afspraken vastgelegd. Soms kun je daar van afwijken, bijvoorbeeld als het gaat om een bedrijf dat tijdens de bouwvakvakantie gesloten is of in december rond de feestdagen. Als op een gegeven moment blijkt dat er meer of juist minder afval wordt geproduceerd dan is het in veel gevallen mogelijk om de ophaalfrequentie aan te passen. Dat geldt ook voor incidentele pieken, zoals bijvoorbeeld bij het jaarlijks aanleveren van te vernietigen documenten. 

Strengere regels voor afval

Net zoals voor particulieren gelden ook voor bedrijven steeds strengere regels als het gaat om het aanbieden van afval. De nadruk ligt steeds meer op recycling van grondstoffen omdat dit nu eenmaal beter is voor het milieu. Maar dit brengt vaak wel hogere kosten met zich mee. Die kosten worden doorgaans doorberekend aan de klant. Voor het laten ophalen en verwerken van bedrijfsafval kun je gebruik maken van de diensten van verschillende bedrijven. Het is dus aan te raden om meerdere offertes op te vragen voordat je hiervoor een langlopend contract afsluit.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]