Soorten cilindersloten: welk cilinderslot heb jij nodig?

Een cilinderslot, ook wel de benaming voor de combinatie van een slot met daarin een cilinder, is de meest toegepaste sluiting in Nederland. Een cilinderslot komt voor in zowel raam- als deursluitingen. In dit artikel bekijken we de werking van cilindersloten. Ook bekijken we de verschillende soorten cilindersloten: een insteekslot, oplegslot en een meerpuntsluiting. Bij elk van de soorten cilindersloten benoemen we de toepassingen, waardoor jij erachter komt welk slot het beste past bij jouw toepassing.

Hoe werkt een cilinderslot?

In de cilinder van een cilinderslot zitten pinnen. Deze pinnen worden omhoog of omlaag gedrukt door het profiel van de sleutel. Wanneer alle pinnen in de juiste stand staan opent het slot. Staan de pinnen niet allemaal op de juiste hoogte, dan kan de sleutel niet worden omgedraaid en is het slot niet te openen. In de meeste gevallen is de cilinder los in het slot gezet, en daarmee vervangbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld doen wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, je een sleutel bent kwijtgeraakt of er een inbraak plaats heeft gevonden.

Soorten cilindersloten

Je leest hieronder meer over de drie bekendste soorten cilindersloten. Elk met toepassingen, voordelen en nadelen voor het soort cilinderslot.

Insteekslot

Het meest in Nederland voorkomende cilinderslot is een insteekslot. Je komt dit type slot vaak tegen in de buitendeuren van een woning. Bij een insteekslot zit de slotkast in de deur verwerkt. Aan de buitenkanten van de deur is enkel de cilinder zichtbaar. Over deze cilinder zit het (veiligheids-) deurbeslag gemonteerd. Een insteekslot heeft veelal een enkele sluiting, waardoor regelmatig een bijzetslot wordt geplaatst. Het monteren en vervangen van een insteekslot is geen eenvoudige klus. De insparing in de deur moet namelijk exact gelijk zijn aan de maat van de slotkast. Voor het plaatsen of vervangen van een insteekslot wordt daarom veelal de hulp van een specialist, bijvoorbeeld een slotenmaker ingeschakeld.

Oplegslot

In met name de renovatiebouw, maar ook herenhuizen in de steden worden oplegsloten gebruikt. In plaats van in de deur wordt het oplegslot op de deur bevestigd. Ook bij ramen zie je oplegsloten vaak terugkomen. In de meeste gevallen kan een oplegslot namelijk ook maar van een kant worden geopend. En dit is exact het geval bij ramen, die doorgaans niet van buiten geopend hoeven te worden. In tegenstelling tot een insteekslot of meerpuntsluiting is het vervangen van een oplegslot erg eenvoudig. In de meeste gevallen hoeven enkel een aantal schroeven te worden bevestigd voor de plaatsing van een oplegslot.

Meerpuntsluiting

Een meerpuntsluiting is tegenwoordig de meest toegepaste sluiting in nieuwbouw. Een meerpuntsluiting onderscheid zichzelf, zoals de naam al zegt, door meerdere sluitingen. Er kan gekozen worden voor 3 sluitingen, maar ook voor meer sluitingen. In dat geval worden een of meerdere bijzetkasten geplaatst. Een meerpuntsluiting is ook de veiligste optie van deze drie soorten cilindersloten, met name door de meerdere sluitingen. Ook zit de meerpuntsluiting in de deur verwerkt, hetgeen hem ook veiliger maakt. Het monteren of vervangen van een meerpuntsluiting is het lastigste van deze drie opties. De insparing loopt namelijk over de volledige hoogte van de deur. Ook hiervoor wordt daarom vaak de hulp van een specialist ingeschakeld.

Soort cilinder 

Cilindersloten bevatten een cilinder. Voor het kiezen van de juiste cilinder moet je verschillende stappen door: kies een hele of halve cilinder, kies een cilinder of knopcilinder, kies een enkelsluitende of gelijksluitende cilinder en kies een cilinder met of zonder gevarenfunctie.

Hele en halve cilinder

In de eerste stap moet je bepalen of het soort cilinder een hele of halve cilinder is. Moet het cilinderslot aan beide kanten te bedienen zijn dan moet je kiezen voor een hele cilinder. Is het de bedoeling dat de cilinder maar vanaf een kant wordt bediend, dan moet je kiezen voor een halve cilinder.

Cilinder of knopcilinder

De tweede keuze die je moet maken is de keuze voor een normale cilinder of een knopcilinder. In het geval van een normale cilinder is de cilinder te bedienen met een sleutel. Een knopcilinder is te bedienen met een knop. Vaak wordt bij een knopcilinder gekozen om een kant te voorzien van een sleutelbediening en de andere van een knop. Hierbij zit de knop natuurlijk altijd aan de binnenzijde van de deur.

Enkelsluitend of gelijksluitend

Een cilinder kun je enkelsluitend of gelijksluitend kiezen. Een cilinder die gelijksluitend is wordt ook wel een gelijksluitende cilinder genoemd. Bij een gelijksluitende cilinder zijn er meerdere cilinders die op dezelfde sleutel werken. Je kunt op die manier voor je woning zowel de voor- en achterdeur bedienen met dezelfde sleutel. Bij enkelsluitende cilinders heb je voor iedere cilinder een aparte sleutel nodig, wat vervelend kan zijn in het gebruik.

Met of zonder gevarenfunctie

In de keuze welke cilinder je nodig hebt voor in het cilinderslot is een optie een gevarenfunctie. De gevarenfunctie in een cilinder is bedoeld om beide zijden van een cilinder te kunnen gebruiken. Dit betekent dat je een cilinder ook kunt gebruiken wanneer er al een sleutel zit in de andere kant van de cilinder. Dit zorgt voor meer veiligheid, bijvoorbeeld in het geval van brand.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]