Soorten laadpalen aan huis: de complete keuzegids

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen over op het rijden van een elektrische auto. Het is ten slotte goedkoper dan een diesel of benzine auto en het zorgt ook nog eens voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. Maar een elektrische auto rijdt niet zomaar; je moet hem opladen. Daarom is het slim om een laadpaal aan huis te plaatsen, zodat je de auto makkelijk kunt opladen wanneer nodig. Heb je een elektrische auto of ben je van plan er een aan te schaffen? Dan is het van belang om de juiste laadpaal te hebben. Vooral wanneer het de eerste keer is dat je een laadpaal nodig hebt, kan het moeilijk zijn de juiste paal te vinden. Door middel van deze informatie kun je de juiste keuze maken!

Laadpaal aan huis

Het type laadpaal

Een laadpaal heeft twee verschillende types:

  • Type 1 is te herkennen aan de stekker met vijf contactpunten. Dit type noem je ook wel de Yazaki-stekker. Deze komt vooral voor in Japan en Amerika. De stekker is voor een 110V-stroomnetwerk bedoeld, en werkt daarom niet met krachtstroom wat we in Nederland gebruiken. Toch zijn er autofabrikanten uit Europa die deze oplaadstekker gebruiken. Voor onder andere een Nissan Leaf, Opel Ampera, Toyota Prius of Mitsubishi Outsider moet je type 1 hebben.
  • Type 2 is door de Europese Commissie benoemd tot de standaard oplaadmethode. De stekker staat bekend als de Mennekes-Stekker. Laadpaal type 2 heeft zeven contactpunten en kan de auto opladen met stroom uit het stopcontact in huis. Laadpaal type 2 wordt gebruikt voor het opladen van bijvoorbeeld een Tesla Model S, BMW i3, Renault Zoe en een Volvo V60. 

Stem de auto op de laadpaal af

Het verschilt per auto hoe snel hij kan opladen. Dat is ook zo bij laadpalen. De een heeft een groter laadvermogen dan de ander. Een snelle lader bij een langzaam ladende auto veroorzaakt langzaam opladen. Bij een snel opladende auto met een langzame lader gebeurt precies hetzelfde. Het is slim om deze factoren op elkaar af te stemmen. Het is wel handig om paal te kiezen met een hoger laadvermogen dan de auto kan hebben. Zo is de paal ook geschikt voor je mogelijk toekomstige auto, die waarschijnlijk een sneller laadvermogen krijgt.

Waar plaats je het laadstation?

Je kunt ervoor kiezen om een wallbox binnen of buiten op te hangen. De laders voor buiten zijn zo gemaakt dat ze tegen bizarre weersomstandigheden kunnen. Houd bij de laadpaal installatie rekening met de plek van de plaatsing. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een monteur extra kabels moet leggen om de lader met de meterkast te verbinden. Hoe langer de kabel, hoe hoger de kosten, dus slim is om de lader zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Is het de bedoeling dat er meerdere auto’s tegelijk opgeladen worden? Dan is het verstandig om de oplader op een centrale plek te plaatsen.

Wat zijn de kosten?

De prijzen voor een laadpaal zijn ontzettend divers. Het hangt af van het model, het merk, de laadsnelheid en de laadcapaciteit. Voor de simpelste laders met beperkte opties betaal je €400,-, terwijl de meest uitgebreide laadsystemen €3000,- tot €4000,- kosten. Het hangt er ook van af welk laadstation je plaatst. Een laadstation op een paal staat vast en kun je niet makkelijk verplaatsen. Een los laadsysteem wordt aan de muur gehangen en is wel flexibel te verplaatsen, dit is een wallbox. Een paal en de plaatsing daarvan kosten meer dan een wallbox. Dit is dus ook iets om over na te denken.

Functies van een slimme lader

Hoe hoger de prijs van de lader, hoe meer functies het systeem heeft. Met een slim laadstation kun je via wifi de prestaties van de lader en de accustatus van je auto inzien. Hieronder staan een aantal slimme functies waar een laadpaal over kan beschikken:

  • Afstandsbediening: Dit is vooral handig voor buitengeplaatste laadsystemen. Door gebruik van de afstandsbediening kun je zien wanneer de auto verbonden is met het laadstation en kun je toegang verlenen of weigeren.
  • Gegevensmonitor: Deze monitor laat je alle gegevens wat betreft het oplaadgedrag en de stroomkosten zien.
  • Dynamic Load Balancing: Het systeem van dynamic load balancing zorgt ervoor dat stroom verdeeld wordt over alle elektrische apparaten. De stoppen kunnen hierdoor niet doorslaan.

Kies de juiste lader

Nu je meer weet over de verschillende laders is het al wat makkelijker om een keuze te maken. Nu hoef je alleen het oplaadsysteem wat bij jou auto past nog aan te schaffen bij Cable Soolutions. Hier kun je alles nog even op een rijtje overzien en de laders met elkaar vergelijken. De juiste laadpaal zorgt ervoor dat je jouw auto thuis altijd makkelijk en veilig kunt opladen, zodat je de volgende rit met een volle accu op pad gaat.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]