Soorten raamdecoratie: welk soort raambekleding past bij jou?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er tegenwoordig heel wat verschillende soorten raamdecoratie op de markt zijn terug te vinden. Raamdecoratie vormt in de praktijk één van de belangrijkste sfeermakers in de ruimte waarin ze wordt geïntegreerd. Dat is echter niet alles. Ondanks het feit dat er in de praktijk vooral heel veel aandacht wordt besteed aan de uitstraling waar raamdecoratie over beschikt is het ook nog eens zo dat er doorgaans tal van extra voordelen aan verbonden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat raamdecoratie ook een positieve bijdrage kan leveren aan de thermische en akoestische isolatie van een kamer? In ieder geval, wij stellen de verschillende soorten raamdecoratie graag aan je voor waardoor jij kan bepalen welke raamdecoratie voor jouw situatie nu precies het interessantst kan zijn!

Soorten raamdecoratie: welk soort raambekleding past bij jou?

1. Vouwgordijnen

Vouwgordijnen vormen één van de bekendste soorten raambekleding. Van vouwgordijnen is bekend dat ze uitstekend passen in een warme en landelijk uitziende kamer. Ze vormen sinds jaar en dag één van de populairste soorten raambekleding woonkamer en dat hoeft niet te verbazen. Vouwgordijnen zijn dan ook verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stoffen en kleuren waardoor er eigenlijk altijd wel een vouwgordijn kan worden aangekocht welke perfect aan de vooropgestelde eisen zal weten te voldoen. Bovendien staan vouwgordijnen er eveneens om bekend over een erg elegante uitstraling te beschikken. In de praktijk kan je onder meer kiezen voor een strak vallend vouwgordijn met baleinen of voor een nonchalant exemplaar zonder baleinen. Vouwgordijnen bieden, afhankelijk van de gekozen stof ook nog eens een interessante meerwaarde op vlak van isolatie.

2. Rolgordijnen

Bij het bekijken van de verschillende soorten raamdecoratie of raambekleding zullen ook meteen de zogenaamde rolgordijnen opvallen. Deze rolgordijnen kenmerken zich door een eenvoudige en minimalistische uitstraling. Bovendien zijn ze ook nog eens opvallend tijdloos. Dit betekent dat je ze niet snel zal moeten vervangen waardoor ze ook voor de middellange tot lange termijn een interessante investering kunnen vormen. Door gebruik te maken van rolgordijnen wordt er in de praktijk voor gezorgd dat het zeer eenvoudig mogelijk wordt om de gewenste lichtinval te bepalen in huis. Daarnaast zijn er van deze soort van raambekleding heel wat verschillende varianten op de markt terug te vinden. Zo kan je een keuze maken uit ongelofelijk veel verschillende maten, stoffen en uitvoeringen. Wil je er zeker van zijn dat jouw rolgordijnen ook een positieve bijdrage leveren aan de isolatiewaarde van de ruimte waarin ze worden opgehangen? In dat geval kan je er ook altijd voor kiezen om ze te combineren met overgordijnen! Rolgordijnen lenen zich in de praktijk ook uitstekend als raambekleding schuine ramen.

3. Duo-rolgordijnen

Naast de gewone rolgordijnen zijn er op de markt ook speciale duo-rolgordijnen terug te vinden. Deze vormen een gloednieuwe trend op het gebied van raamdecoratie. Duo-rolgordijnen kunnen in principe moeiteloos geïntegreerd worden in elk interieur. Of je nu over een trendy, een romantisch of een wat strakker interieur beschikt, in al deze gevallen zijn duo-rolgordijnen het overwegen meer dan waard. Deze vorm van raambekleding bestaat uit een combinatie van transparante en dichte banen. Dit zorgt er voor dat het mogelijk wordt om nagenoeg volledig zelf te bepalen welke mate aan lichtinval er precies in huis kan worden gerealiseerd. Mede omwille van deze reden worden duo-rolgordijnen in de praktijk bijvoorbeeld vaak gebruikt als raambekleding erker. Ben jij in het bijzonder op zoek naar een interessante vorm van raambekleding tegen inkijk? Ook in dat geval kan het de moeite meer dan waard zijn om daarvoor te kijken in de richting van duo-rolgordijnen.

4. Jaloezieën

Zowel op vlak van raambekleding keuken als voor wat raambekleding badkamer betreft wordt er sinds jaar en dag veelvuldig gekeken in de richting van jaloezieën. Het betreft hier dan ook niet voor niets één van de meest populaire soorten raamdecoratie die er op de markt zijn terug te vinden. Door gebruik te maken van jaloezieën wordt er voor gezorgd dat zowel dag- als zonlicht in een handomdraai gefilterd kunnen worden. Op deze manier is het steeds mogelijk om de hoeveelheid aan lichtinval in huis volledig naar eigen inzicht aan te passen. Ben je vooral op zoek naar nieuwe raambekleding woonkamer? Ook in dat geval zijn jaloezieën het overwegen zeker waard. Jaloezieën zijn te kopen in verschillende materialen, namelijk:

 1. Houten jaloezieën;
 2. Aluminium jaloezieën;
 3. Kunststof jaloezieën;

Voor aluminium jaloezieën geldt dat ze bekend staan omwille van haar strakke en tijdloze uitstraling. Aluminium jaloezieën worden dan ook vaak geïntegreerd in een strakke of bijvoorbeeld industrieel getinte ruimte. Zowel voor aluminium als voor kunststof jaloezieën geldt dat ze verkrijgbaar zijn in een ongelofelijk groot aantal verschillende soorten kleuren en lamelbreedtes. Beschik je eerder over een landelijk of wat klassieker interieur? In dat geval is de kans groot dat je eerder de voorkeur zal geven aan houten jaloezieën.

Gebruikmaken van houten jaloezieën zorgt er voor dat je in één klap kan rekenen op een warme en natuurlijke uitstraling. Bovendien is het ook nog eens zo dat houten jaloezieën er om bekend staan van nature reeds over een degelijke, isolerende werking te beschikken. Ook dat is natuurlijk mooi meegenomen. Enig nadeel van houten jaloezieën ten opzichte van aluminium en kunststof? Dat ze doorgaans minder geschikt zijn om dienst te doen als raambekleding badkamer. Bovendien vereisen ze ook net wat meer onderhoud in vergelijking met de andere exemplaren die op de markt zijn terug te vinden.

5. Plisségordijnen

Van welk type raamdecoratie of raambekleding je uiteindelijk gebruik gaat maken is uiteraard grotendeels afhankelijk van het soort raam welke je wil decoreren of bekleden. Neem nu bijvoorbeeld raambekleding smalle ramen. Lang niet elke vorm van raamdecoratie kan daarvoor worden gebruikt, in tegendeel. Voor deze ramen zou je in principe kunnen kijken in de richting van plisségordijnen. Het betreft hier gordijnen welke zijn gemaakt van mooie, geplooide stoffen en geleverd kunnen worden met zowel één als twee stoflagen. Omwille van het feit dat een plisségordijn aan de bovenzijde open kan worden gemaakt is het mogelijk om enerzijds veel daglicht naar binnen te laten vallen terwijl je anderzijds toch bent verzekerd van een degelijke hoeveelheid aan privacy. In principe kan er in elke ruimte in huis gebruik worden gemaakt van plisségordijnen. Ze kunnen dan ook zonder probleem zowel dienst doen als raambekleding slaapkamer als, als raambekleding woonkamer. Plisségordijnen worden vaak verward met Duette gordijnen. Een plisségordijn wordt gemaakt van één laag stof, een Duette gordijn van twee lagen stof. Het verschil zie je direct aan de zijkant. Overweeg bij de keuze voor plisségordijnen dus ook zeker eens Duette gordijnen.

6. Shutters

Eén van de wellicht meest veelzijdige soorten raamdecoratie welke er op de markt is terug te vinden zijn ongetwijfeld de zogenaamde ‘shutters’. Je kan er voor kiezen om gebruik te maken van shutters als raambekleding deur, maar ook als raambekleding hoge ramen en als raambekleding openslaande deuren. Aan het gebruik van shutters zijn in de praktijk hoe dan ook heel wat interessante voordelen verbonden, namelijk:

 1. Ze zorgen er voor dat het warme zonlicht buiten de kamer kan worden gehouden;
 2. Ze realiseren eenmaal gesloten te zijn een optimaal gevoel van privacy;
 3. Ze dragen bij aan de veiligheid van je woning;
 4. Ze kunnen zorgen voor een thermische en akoestische isolerende werking;

Naast bovenstaande staan shutters er om bekend doorgaans over een uitstekende levensduur te beschikken. Bovendien zijn ze op de markt verkrijgbaar in tal van verschillende varianten. Zo kan er een keuze worden gemaakt tussen bijvoorbeeld shutters van lindehout en hardhout, maar ook kunststof en aluminium.

Wat is de beste raambekleding dakkapel?

Heb je er voor gekozen om een dakkapel te voorzien in je woning? In dat geval zal je op een zeker ogenblik ook op zoek willen gaan naar geschikte raamdecoratie voor deze constructie. Op vlak van raambekleding dakkapel kan er een keuze worden gemaakt tussen heel wat verschillende mogelijkheden zoals:

 • Jaloezieën;
 • Plisségordijnen;
 • Rolgordijnen;
 • Shutters;
 • Horren;

Kies je er voor om gebruik te maken van horren als raambekleding dakkapel? In dat geval is het mogelijks interessant om bij jezelf na te gaan of je ze ook nog niet op andere plaatsen kan gebruiken. Zo kunnen horren eveneens worden gebruikt als raambekleding schuifpui of als raambekleding serre. Niet alleen houden ze de insecten moeiteloos buiten de deur, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze de inkijk in huis kunnen verminderen. Voor je raambekleding dakkapel of bijvoorbeeld raambekleding zolderraam kan je uiteraard ook altijd kijken in de richting van screens.

Wanneer gebruikmaken van raamfolie als raamdecoratie?

Ben je op zoek naar voordelige raambekleding tegen inkijk? In dat geval kan je er ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van raamfolie. Het betreft hier een vorm van raamdecoratie welke in principe overal kan worden toegepast. Dit betekent onder meer dat ze dienst kan doen als raambekleding groot raam, maar ook als raambekleding ronde ramen. In het laatste geval wordt de raamfolie gewoon in de ronde vorm gesneden waardoor ze perfect kan worden gebruikt om de inkijk in huis tegen te gaan. In de praktijk wordt raamfolie eveneens vaak toegepast als raambekleding onderkant raam. Dit uiteraard eveneens omwille van het feit dat ze op een efficiënte en betaalbare manier de inkijk in de ruimte aanzienlijk kan beperken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]