Soorten terrasoverkapping: welke soorten + mogelijkheden

Het Nederlandse weer is door het jaar heen erg verschillend. Maar ook binnen een seizoen kan het weer nog sterk verschillen. Om zoveel mogelijk tijd te genieten van je tuin zijn er verschillende soorten terrasoverkappingen. In deze blog nemen wij je mee in de soorten terrasoverkappingen. Zowel die voor de koudere dagen, als die voor de zonnige zomerse dagen. Op die manier heb je voldoende beschutting tegen de regen, de wind én de zon.

Soorten terrasoverkapping: welke soorten + mogelijkheden

1. De veranda

Een veranda is dé optie voor het verder uitbouwen van jouw huis. Bij een veranda bouw je namelijk een overkapping aan het huis, al dan niet volledig afgesloten. Door te kiezen voor een schuifwand of vouwwand in de veranda kun je er het hele jaar zitten. Warm binnen in de winter, en koel in de zomer door de deuren volledig open te zetten. Een veranda is een minder goede optie voor kleinere tuinen, omdat deze soort terrasoverkapping over het algemeen veel ruimte in beslag neemt.

2. De terrasoverkapping

Vaak wordt met een terrasoverkapping een veranda bedoeld, en vice-versa. Echter is kan een terrasoverkapping ook losstaand geplaatst worden. Dit in tegenstelling tot een veranda, die altijd aan het huis vast zit. Met een terrasoverkapping kun je dus eenvoudig een beschutte zitplaats aan je huis, maar dus ook op een andere plek in de tuin creëren. Een populair, en relatief nieuw soort terrasoverkapping is de lamellendak terrasoverkapping. Dit type heeft lamellen in het dak. Deze kun je open en dicht laten gaan, en kantelen. Ze zijn waterdicht wanneer het regent, en laten zon door wanneer deze schijnt.

3. De pergola

Een pergola is een terrasoverkapping van hout, die wordt gemaakt van hoge palen, met daaraan latten die de palen verbinden. Het is enerzijds een mooie manier om delen van de tuin te onderscheiden, meer hoogte en diepte te creëren, maar anderzijds ook als terrasoverkapping. Zeker in combinatie met een schaduwdoek of harmonicadoek, dat in de pergola gehangen kan worden is dit een goede optie als terrasoverkapping.

4. Een schaduwdoek

Misschien wel de meest eenvoudige manier, en de goedkoopste, om schaduw te krijgen in de tuin is een schaduwdoek. Je bestelt een schaduwdoek in bijna elk gewenst formaat. Ook qua vorm heb je veel vrijheid. Rond, vierkant, driehoek of rechthoekig zijn de verschillende mogelijkheden voor een schaduwdoek. Wil je een doek dat je ook open kunt schuiven, dan biedt een harmonicadoek meer uitkomst. Het enige waar je even over moet nadenken zijn de bevestigingspunten. Dit kunnen palen zijn, maar ook een boom of de gevel van je huis.

5. Een luifel of zonnescherm

Ook een luifel, ook wel zonnetent, zonnescherm of regenscherm genoemd, is de laatste soort terrasoverkapping. Een luifel of zonnetent wordt bevestigd aan de gevel van het huis en kan elektrisch of handbediend geleverd worden. Afhankelijk van deze keuze kun je het zonnescherm open en dicht doen. Een luifel kan een behoorlijke belasting zijn voor de gevel, al zijn er tegenwoordig zonneschermen voor vrijwel iedere gevel.

Extra: welk materiaal past bij jouw soort terrasoverkapping?

  • Houten terrasoverkapping: nog altijd de populairste keuze. Een natuurlijke en authentieke uitstraling, het natuurproduct en de stijl. Dat zijn de belangrijkste redenen om voor hout te kiezen. De keuze voor hout is niet onderhoudsvrij. Een houten terrasoverkapping heeft immers geregeld onderhoud nodig om lang mee te gaan.
  • Kunststof terrasoverkapping: een terrasoverkapping van kunststof is een onderhoudsvrije keuze. Bovendien gaat kunststof erg lang mee. Daarmee is het een duurzame keuze tegenover een houten terrasoverkapping. Een ander voordeel van een kunststof terrasoverkapping is dat hij in vrijwel elke kleur te krijgen is. Zo past de overkapping helemaal bij de rest van de tuin.
  • Aluminium terrasoverkapping: net als kunststof heeft aluminium weinig onderhoud nodig. Het is licht en sterk, waardoor het vrijwel iedere weersomstandigheid in Nederland aan kan. Bovendien is het eenvoudig te reinigen, en kan de overkapping er zo snel weer lang tegenaan.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]