Startkapitaal aantrekken blijft een grote uitdaging in Nederland

Hoewel ons land steeds meer startups rijk is en steeds meer mensen voor zichzelf beginnen, blijft startkapitaal aantrekken voor veel beginnende ondernemers toch een grote uitdaging in Nederland. Hoe kapitalistisch we ook zijn, we zijn geen Verenigde Staten en dit is goed merkbaar onder veel startups. Hoewel er wel enkele grote startups zijn die buitenlandse investeerders hebben weten te trekken zoals Mollie, Messagebird en Picnic, is het voor de kleine ondernemer bijna onmogelijk om startkapitaal te ontvangen in welke vorm dan ook.

Startkapitaal aantrekken geld startup

Bij de meeste banken zitten sinds de kredietcrisis van 2008 de vingers nog op de knip en ook de overheid is niet erg happig op het verschaffen van startkapitaal. Toch zijn er manieren om wel aan startkapitaal te komen voor je startup en die zullen we je uitleggen in dit artikel. 

Kom met een innovatief product en bedenk een pakkende naam

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit te voren om als bedrijf te komen met een innovatief product. Je moet dus iets op de markt brengen wat er nog niet is. Daarnaast is een pakkende naam heel erg belangrijk. Consumenten hebben namelijk op dagelijkse basis te maken met wel honderden verschillende bedrijven, merken en producten en het is erg lastig om als nieuw merk of met je nieuwe product op te vallen. Een bedrijfsnaamgenerator vinden is tegenwoordig gelukkig niet zo lastig. Dit zijn handige en bovendien gratis beschikbare tools, waarmee je op pakkende namen kunt komen voor je bedrijf, product of merk die nog niet zijn geregistreerd of vastgelegd door andere bedrijven. 

Maak gebruik van crowdfunding om aan startkapitaal te komen

Vervolgens hoef je voor je startup geen bedrijfsfinanciering aan te vragen bij de bank. Zelfs als je dit wel zou doen, zal je zien dat je toch een kleine slagingskans hebt en dat de bank je waarschijnlijk niet verder wilt hebben. Je hebt tegenwoordig veel meer kans op succes door gebruik te maken van grote en bekende crowdfunding platformen. Hier pitch je je idee, product of merk en vraag je een grote menigte om te investeren in jouw startup. 

Er zijn meerdere succesverhalen bekend van Nederlandse ondernemers die grote bedragen aan investeringen hebben weten binnen te slepen via crowdfunding en daardoor in staat waren hun ideeën te realiseren. Je hoeft anno 2022 dus helemaal geen lening aan te vragen bij je bank of op zoek te gaan naar zakelijke investeerders, omdat als je idee goed genoeg is, je al startkapitaal op kunt halen bij normale mensen via crowdfunding. Daarnaast hoef je ook niet meteen een duur kantoorpand of bedrijfsruimte te huren. De meeste succesvolle startups beginnen vrijwel allemaal letterlijk vanaf de zolderkamer. Een webwinkel in elkaar flansen of op een andere manier producten verkopen via internet is vandaag de dag ook kinderspel.  

Bovendien zijn tech-startups erg populair bij investeerders, aangezien tech de toekomst is. Als het je lukt om technologische oplossingen en duurzaamheid te combineren, heb je een goed uitgangspunt voor het binnenhalen van een investering. Lees hier onze blog over energiebesparing en duurzame levensstijl.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]