Thuis energie besparen: 9 tips voor minder energieverbruik

In deze blog gaan we in op een belangrijk thema: thuis energie besparen. Een onderwerp waar we voor jou een win-win situatie creëeren. Je hebt namelijk lagere energiekosten, terwijl je tegelijkertijd minder CO₂ uitstoot. Dat is dan weer goed voor het milieu. Om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we in dit artikel 10 tips verzameld voor minder energieverbruik én daarmee te besparen op de energiekosten. Kies voor één of meerdere tips: van gemakkelijk energie besparen tot meer investeren. Jij kiest de juiste tips!

Thuis energie besparen: 9 tips voor minder energieverbruik

Tip 1: sluipverbruik voorkomen

De nummer één tip voor het verlagen van het energieverbruik is sluipverbruik voorkomen. Sluipverbruik is het stroomverbruik van een apparaat dat op stand-by staat. Denk bijvoorbeeld aan de stand-by stand van de televisie of kleine lampjes in apparaten. Een slimme tip is het volledig uitschakelen van apparaten. Niet op stand-by, maar volledig uit of zelfs met de stekker uit het stopcontact. Op die manier ben je er zeker van dat het apparaat geen stroom verbruikt. Een handige tip is een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Op die manier schakel je het stroomverbruik van meerdere apparaten in één keer aan/uit.

Tip 2: lampen vervangen door LED verlichting

In de meeste huizen wordt steeds vaker LED verlichting gebruikt. Toch vind je in veel huishoudens nog steeds gloeilampen of halogeen verlichting. Hoewel de aanschafprijs van LED lampen hoger ligt, bespaart het 75% en 85% tegenover gloeilampen of halogeen verlichting. Bovendien gaat een LED lamp een stuk langer mee. De levensduur van LED lampen is tot wel 9x langer dan andere lampen. Denk er daarnaast over na om de lampen uit te doen wanneer je een ruimte verlaat, of maak gebruik van bewegingssensoren of een tijdschakelaar voor lampen. Zo bespaar je energie, maar ook geld.

Tip 3: kies energiezuinige A+++ apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn grote energieverbruikers in een huishouden. Bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten is het daarom belangrijk om te kiezen voor de energiezuinige variant. Dit is een wasmachine, vaatwasser, koelkast of vriezer met een goed energielabel. Het is hierbij echter wel belangrijk om goed op te letten: een A+ label is de minst energiezuinige variant, een A+++ de meest energiezuinige variant. Hoewel een apparaat met een A+++ energielabel vaak duurder is, verdient hij zichzelf snel terug. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid gebruik. Kies bijvoorbeeld in de zomer voor het drogen van de was op een wasrek, in plaats van in de droger. Ook een volle vaatwasser aanzetten, in plaats van een halfvolle levert je minder energieverbruik op.

Tip 4: de juiste isolatie zorgt voor minder warmteverlies

Door de juiste isolatie wordt warmteverlies in huis voorkomen. Daarnaast zorgt slechte isolatie voor meer tocht, met als gevolg dat het kouder is, of kouder aanvoelt. Dicht daarom kieren en spleten om tocht te voorkomen, waardoor het aangenamer aanvoelt. Tochtstrips, purschuim en kit zijn je beste vriend bij het verhelpen van tocht.

Denk daarnaast na over structurele isolatie. Goede voorbeelden zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Om dit te stimuleren worden op verschillende manieren van isolatie subsidies verstrekt. Informeer hiernaar via je Gemeente. Ook HR++ dubbel glas zorgt voor een betere isolatie en houdt warmte binnen en kou buiten. Isolatie is een positieve investering, die ook doorwerkt in de waarde van de woning.

Tip 5: kies voor een slimme thermostaat

Tegenwoordig zijn er tal van slimme apparaten die je helpen met de bewustwording. Naast de bewustwording van het energieverbruik, in het geval van een slimme thermostaat, helpen ze je ook op afstand het energieverbruik regelen. Zo kun je bijvoorbeeld op afstand de verwarming bedienen. Zo stook je niet onnodig op warme dagen, wat zorgt voor minder energieverbruik en daarmee een lagere energierekening.

Tip 6: een warmtepomp als duurzaam alternatief

De gaskachel is op zijn retour, en wordt steeds vaker vervangen door een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Hij maakt slim gebruik van de warmte die al in een ruimte aanwezig is, waardoor minder energie wordt verbruikt. Je kunt bij een waterpomp kiezen uit verschillende energiebronnen: buitenlucht, een waterbron of aardwarmte.

Tip 7: minder water verbruiken

Ook een lager waterverbruik draagt bij aan de waterrekening, maar tegelijk ook aan de energierekening. Je bespaart namelijk eenvoudig geld wanneer je minder warm water verbruikt. Kies voor een waterbesparende douchekop, of kies ervoor om koud te douchen. 

Tip 8: de goedkoopste energieleverancier uitzoeken

Verbruik je minder energie, dan wil je vanzelfsprekend ook besparen op de energiekosten. Om deze besparing extra kracht bij te zetten is het uitzoeken van de goedkoopste energieleverancier een slimme tip. Door je postcode, huisnummer en verbruik in te vullen kun je er eenvoudig achter komen of jouw energiekosten omlaag kunnen. Je ziet zo namelijk de verschillende energieleveranciers onder elkaar. Naast keuze uit de goedkoopste energieleverancier kun je vergelijken op meer factoren: zo kun je kiezen voor duurzame energie. Deze wordt opgewekt uit bijvoorbeeld windmolens, in plaats van uit vervuilende kolen- en kerncentrales, waar de traditionele grijze stroom wordt opgewekt. Bepaal wat jij belangrijk vindt en kies op basis daarvan de energieleverancier die bij jou past.

Tip 9: kies voor zonne-energie

Een steeds vaker gemaakte keuze is die voor zonne-energie. Hierbij worden zonnepanelen op het dak geplaatst, waarbij je teveel gebruikte elektriciteit teruggeeft aan het net. De tijd om deze kostbare investering terug te verdienen verschilt, afhankelijk van de situatie. Ook de levensduur en kwaliteit van de zonnepanelen bepalen het uiteindelijke rendement. Kies daarom goed of zonne-energie de juiste keuze is in jouw situatie.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]