Tijdlijn: huis verkopen stappenplan

Binnenkort jouw huis verkopen of benieuwd naar hoe lang een huis verkopen duurt: van de eerste stap totdat jij het geld op je rekening hebt. In dit artikel bekijken we alle tussenliggende stappen om jou daarmee een helder beeld te geven hoe dit loopt. Ook kun je kijken naar het huidige punt waar je staat, en zo eenvoudig inschatten hoelang het nog duurt totdat de volledige verkoop is afgerond. Ook kijken we naar mogelijkheden om het verkooptraject te versnellen, bijvoorbeeld via een huis opkoper. Je slaat dan tal van stappen uit het verkoopproces over om tot een snelle woning verkoop te komen.

Huis verkopen

1. Voorbereiding

In de eerste stap van een huis verkopen moet je contact leggen met verkoopmakelaars. Je kunt bij hen de tarieven opvragen en kijken met welke verkoopmakelaar je een klik hebt. Om het maximale eruit te halen wil je dat deze makelaar echt zijn best doet voor jou. Zodra je de verkoopmakelaar hebt geselecteerd zal hij jou helpen met een aantal stappen:

  • Taxatie: vaak doet de verkoopmakelaar als eerste stap een taxatie van de woning om erachter te komen voor welke prijs deze aangeboden kan worden. Niet alleen de staat en ligging van de woning worden meegenomen, maar ook de markt en concurrentie wordt meegenomen in de taxatie.
  • Advertentietekst: het schrijven van de advertentie ligt natuurlijk volledig bij de makelaar, maar het moet wel gebeuren.
  • Foto’s maken: om de advertentie verkoopklaar te maken zijn ook foto’s en video’s van belang. De makelaar heeft contacten met deze partijen om goede foto’s te maken, die natuurlijk erg belangrijk zijn voor de belangstelling.

2. Advertentie online

De advertentie gaat online. Op de website van de makelaar, maar ook op verkoopwebsites zoals Funda en Jaap. Hiermee zorgt de makelaar ervoor dat de woning zoveel mogelijk interesse wekt bij potentiële kopers. Zij kunnen de makelaar nu bellen voor het inplannen van een bezichtiging.

3. Kijkdagen

Het is tijd voor de bezichtigingen. Vaak combineert de verkoopmakelaar alle bezichtigingen op één of meerdere dagen. Elke potentiële koper mag langskomen voor het bekijken van de woning en om alle vragen te stellen. Eventueel volgt na de eerste kijkdag nog een tweede kijkdag om geïnteresseerden nog een extra kans te geven om te kijken.

4. Bieden maar

Afhankelijk van de interesse in de woning ben je vrij om een bod uit te brengen of zit er een specifieke deadline aan het bieden op een woning. Zodra de biedingen zijn afgerond bekijk jij de voorwaarden en de geboden bedragen om een keuze te maken uit de kopers. Is er geen specifieke deadline, dan kun je met potentiële kopers in onderhandeling over de verkoopprijs van de woning. Onderhandelen met meerdere mensen mag, zolang je dit maar aangeeft bij de potentiële kopers.

5. De overeenkomst

Zodra overeenstemming is bereikt over het bod is het tijd om de koopakte op te stellen. Deze voorlopige koopakte maakt de afspraken bindend, maar pas na de drie dagen wettelijke bedenktijd. In de overeenkomst staan ook de ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van financiering. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat men kan afzien van aankoop van de woning wanneer de financiering niet rond komt.

6. Overdracht en oplevering

In de laatste stap is het tijd voor de overdracht. De financiering is rond en de woning kan worden overgedragen aan de kopers. Dit gebeurt officieel bij de notaris, die ook zorg draagt dat alle gelden naar de juiste partij gaan. Doorgaans ontvangt de hypotheekverstrekker enkele dagen na de overdracht de aflossing voor de openstaande hypotheekschuld en ontvang jij eventuele overwaarde uit de woning.

Mogelijkheden voor een snellere verkoop

Deze tijdlijn bevat veel stappen die behoorlijk wat tijd kosten. Dit betekent dat er een lange periode zit tussen het aanbieden van de woning en het ontvangen van de gelden. In sommige situaties, zoals een overlijden of bij een scheiding is het van belang dat dit proces korter duurt. In dat geval biedt een huis opkoper uitkomst. Hierbij gaat de verkoop in twee eenvoudige stappen en kan deze binnen enkele dagen worden afgerond. De eerste stap hierbij is de waardebepaling en overleg over de voorwaarden. De tweede de ondertekening van de overeenkomst en het passeren bij de notaris. Eventueel biedt de huis opkoper mogelijkheden om tijdelijk de woning te huren totdat nieuwe woonruimte is gevonden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]