Top 5: veelgestelde vragen over kunstplanten

Heb jij niet zo’n groene vingers, of is jouw huis niet gemaakt voor echte planten: in dit artikel kun jij kennis maken met kunstplanten. We bekijken de meest veelgestelde vragen over nep planten, en duiken verder in op de verschillen. Is het bijvoorbeeld zo dat je het nog steeds altijd kunt zien wanneer een plant nep is? Op deze en andere belangrijke vragen krijg jij in dit artikel een antwoord. Bovendien een voordeel uitgelicht: een kunstplant is niet altijd duurder dan een echte plant. Reken je de verzorging en het doodgaan van de planten mee, dan is een nep plant op termijn zelfs vele malen goedkoper dan een echte kamerplant.

Kunstplant

Definitie: wat zijn kunstplanten?

Een kunstplant is een niet-levende plant. Dat betekent dat je een kunstplant niet hoeft te verzorgen door hem bijvoorbeeld voeding of water te geven. Een kunstplant is tegenwoordig vaak niet meer te onderscheiden van echte planten. Een groot voordeel, want dat maakt dat neppe planten tegenwoordig steeds populairder worden. Kunstplanten zien er qua uiterlijk dan ook steeds beter uit doordat de vorm, dichtheid, kleur en verscheidenheid aan blaadjes aan de klant steeds unieker wordt. Ook qua materialen worden grote stappen gemaakt.

Synoniemen: een kunstplant wordt ook wel nep plant of zijden plant genoemd. Die laatste is dan natuurlijk een verwijzing naar het gebruikte materiaal.

Vraag 1: van welk materiaal wordt een kunstplant gemaakt?

In het verleden werden de meeste kunstplanten gemaakt van zijde. Tegenwoordig worden steeds meer andere materialen gebruikt. Denk hierbij aan luxe stoffen en materialen. De trendbreuk wordt hierin vooral veroorzaakt doordat deze nieuwe materialen beter lijken op echte planten, of een betere kwaliteit hebben.

Een veelgebruikt materiaal is tegenwoordig kunststof of kunstzijde. Kunstzijde komt vooruit uit cellulose, een natuurlijke grondstof uit de houtpulp van bamboe of eucalyptushout. Dit materiaal, ook wel rayon genoemd, zorgt ervoor dat de kunstplanten een natuurlijke uitstraling krijgen. Dit komt dan vooral doordat het materiaal ook daadwerkelijk uit de natuur afkomstig is. Dat betekent ook dat kunstplanten nog niet volledig tegen elk weertype kunnen. Bescherm ze daarom tegen direct zonlicht voor een optimale levensduur.

Vraag 2: welke kunstplanten zijn er allemaal?

Eigenlijk kun je wel stellen dat vrijwel iedere plant of kamerplant ook is uitgebracht als kunstplant. Je kunt daardoor kiezen voor o.a. olijfbomen, cactussen en bonsaiboompjes, maar ook voor grote planten als palmen. Ook bloeiende kamerplanten zoals orchideeën zijn er in een versie als kunstplant. Een groot voordeel is dus dat jij jouw eigen Urban Jungle kunt samenstellen, maar dan zonder dat je hem ooit hoeft te verzorgen.

Je kunt alle kunstplanten onderverdelen in vijf categorieën:

  • Kunstbloemen
  • Kunstbomen
  • Hangplanten
  • UV- en waterbestendige planten
  • Losse bladtakken

Vraag 3: wat zijn de populairste kunstplanten?

Eigenlijk zijn de populairste kunstplanten gelijk aan de populairste kamerplanten. Ze volgen elkaars trends en zijn dus op dezelfde momenten veel te zien in woonkamers, keukens, slaapkamers en kantoorpanden. Op dit moment zijn de Alocasia (Olifantsoor), de Stretlitzia (Paradijsvogelplant) en de Ficus Lyrata ontzettend populair. Dit zijn alle drie voorbeelden van grote tropische kamerplanten die veel sfeer, maar ook kleur brengen in een interieur.

Vraag 4: waar kun je kunstplanten kopen?

Kies je voor kunstplanten, dan is het aan te raden voor kwaliteit te kiezen. Het is immers doodzonde wanneer iedereen direct ziet dat het om kunstplanten gaat. Kies daarom voor een specialist in kunstplanten, bijvoorbeeld Everplant. Zij hebben ervaring en een goed assortiment doordat de focus ligt op kunstplanten. Je hebt hier simpelweg veel meer keuze dan bij een normaal tuincentrum, waar de focus blijft liggen op echte planten.

Vraag 5: hoe kun je kunstplanten onderhouden?

Je zorgt voor een optimale levensduur door ze nooit in de volle zon te zetten. Daarbij is het schoon houden van de planten natuurlijk belangrijk. Haal eens in de zoveel tijd voorzichtig een droge stofdoek over de bladeren. Op die manier verdwijnt stof, en komt de mooiste versie van de kamerplant naar voren. Wees wel voorzichtig, want net als een normale kamerplant is ook een kunstplant vaak relatief fragiel. Verzorg jij jouw kunstplant goed, dan kun je er jarenlang van genieten, en wil je waarschijnlijk nooit meer anders.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]