Verbouwen: welke bouwbak heb jij nodig?

Ben jij een grote fan van klussen en bouwen? Dan zul je klusprojecten aan huis waarschijnlijk zelf aanpakken. Je eigen huis verbouwen, de tuin een make over geven. Het maakt niet uit hoe groot het klusproject is, in ieder bouwproject gaat afval een rol spelen.
Om al het afval veilig en makkelijk te kunnen verzamelen, kun je de keuze maken om een bouwbak te huren. Maar een bouwbak huren doe je niet zomaar. Het is van belang om te kijken welk afval je maakt en welke bouwbak geschikt is voor dat afval. Daarnaast moet je weten hoe groot de bak moet zijn, zodat je al je afval in een bak kwijt kunt. In deze blog vind je een aantal tips om de juiste bouwbak te vinden.

Container bouwafval

Tip 1: Bedenk hoe groot het klusproject is

Een redelijk groot klusproject zorgt al gauw voor meer afval dan je kwijt kunt in de containers en afvalbakken die je thuis hebt staan. Je hebt dan een bouwbak nodig om al het afval op te kunnen ruimen. Een bouwbak is een ander woord voor bouwcontainer, vuilcontainer of afvalcontainer. Een bouwbak is in diverse maten beschikbaar. Veel bedrijven die bakken en containers verhuren maken gebruik van vaste maten van 3 kubieke meter, 6 kubieke meter en 10 kubieke meter. Je moet bedenken dat een container van 3 kuub ongeveer 30 volle kruiwagens kwijt kan. Bij een bak van 6 kubieke meter zijn dat er 60 en in een bak van 10 kuub passen 100 volle kruiwagens. Wanneer je nog steeds niet zeker bent van het juiste formaat kun je bedrijven om advies vragen. Zij zullen samen met jou kijken welke bak het beste bij jouw klusproject past.

Tip 2: Denk na over het soort afval dat ontstaat

Bij verschillende projecten komen verschillende soorten afval kijken. Ondanks de vaste maten van de bouwbakken kan de aangewezen inhoud afwijken van de werkelijke inhoud die je gebruikt. Dat komt door het soort afval. Stel je gaat bezig in de tuin en je moet grond of aarde afvoeren. Het afval, de aarde en de grond, wordt in een bouwbak gedaan. Er ontstaan geen loze ruimtes tussen de aarde. Dat betekent dat je de hele inhoud van de bak kunt gebruiken. Dit is anders bij verbouwing van bijvoorbeeld een keuken. Als je alle keukenkastjes weg gaat gooien in een bouwbak, zal een groot deel van de ruimte niet optimaal benut worden. Als je de kastjes niet uit elkaar haalt, past er in verhouding een stuk minder in dan klein afval. Het is daarom verstandig om afval zo klein mogelijk te maken. Dan kun je de inhoud van een bak volledig gebruiken.

Tip 3: Zorg voor voldoende ruimte voor de bak

Het grootste deel van de bouwbakken past op een parkeerplek. Containers met een inhoud van 3 kubieke meter en 6 kubieke meter passen op een parkeerplaats. In sommige gevallen kun je een bak van 10 kubieke meter ook kwijt. Het hangt allemaal af van de grootte van de parkeerplaatsen. Er zijn verschillende soorten parkeerplaatsen. Denk aan haakparkeervakken, hoekparkeervakken en langsparkeervakken. Haakparkeervakken zijn de vakken die haaks op de weg staan. Hoekparkeervakken zijn vakken die schuin op de weg staan. Langsparkeervakken zijn de parkeerplaatsen waar je meestal in file parkeert. Om de bouwbak hier neer te mogen zetten, heb je in sommige gemeenten een vergunning nodig. Bekijk van tijdig van tevoren of dit voor jou geldt, zodat je de vergunning op tijd binnen hebt voor de verbouwing. Als je een oprit hebt met voldoende ruimte, kun je de bouwbak uiteraard ook hier plaatsen. Als de bak op eigen terrein staat, heb je geen vergunning nodig.

Tip 4: Hou ruimte vrij voor de vrachtwagen

Het is logisch dat he ruimte moet hebben om een bouwbak neer te zetten, maar vergeet niet dat de bouwbak wordt gebracht en opgehaald door een vrachtwagen. Deze moet ook voldoende ruimte hebben om de bak te kunnen verplaatsen. Voor een vrachtwagen is het makkelijk om een bouwcontainer in een haakparkeervak te zetten. Het voordeel hiervan is dat je geen extra parkeervakken leeg moet houden voor de vrachtwagen. Deze kan namelijk op de weg blijven staan. Dit geldt ook bij een hoekparkeervak. Als de container in een langsparkeervak moet worden geplaatst, moet je zorgen voor voldoende vrije vakken voor de vrachtwagen. Je moet hierbij denken aan ongeveer drie vrije parkeervakken in totaal.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]