Verbouwing financieren: 5x TIPS om je verbouwing te financieren

Het is tijd om je woning te verbouwen. Extra ruimte, renoveren, een nieuwe badkamer, keuken of misschien wel de hele indeling veranderen. Ook het dilemma verhuizen of verbouwen is altijd lastig. In deze blog bekijken we namelijk de mogelijkheden om jouw verbouwing te financieren. Soms heb je immers niet genoeg spaargeld, of zijn er andere mogelijkheden die slimmer zijn. Na de mogelijkheden bekijken we vijf tips om het maximale uit de verbouwing en bijbehorende financiering van de verbouwing te halen.

We bekijken de volgende mogelijkheden voor het financieren van een verbouwing:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Hypotheek
Verbouwing financieren: 5x TIPS om je verbouwing te financieren

Persoonlijke lening verbouwing

De voordeligste manier om een verbouwing te financieren met een lening is een persoonlijke lening. In vergelijking tot een hypotheek is de rente van een persoonlijke lening vaak hoger, maar ook aftrekbaar. Zorg ervoor dat het geld dan ook puur gebruikt wordt voor de verbouwing in het huis. Ook is het belangrijk dat de verbouwing bijdraagt aan de waarde van de woning, wat een restschuld voorkomt wanneer je in de toekomst eventueel wil verhuizen. Een persoonlijke lening kan annuïtair worden afgelost over maximaal 30 jaar, maar natuurlijk ook korter wanneer je kiest voor een persoonlijke lening met een kortere looptijd.

Doorlopend krediet verbouwing

Een doorlopend krediet voor een verbouwing heeft voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel is de flexibiliteit, waarbij je niet gebonden bent aan een vast bedrag. Een verbouwing die duurder uitvalt dan verwacht is daardoor geen probleem. Ook wanneer deze goedkoper uitvalt betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag. Echter heeft een doorlopend krediet ook nadelen, de rente is niet aftrekbaar. Ook is de rente van een doorlopend krediet doorgaans hoger dan dat van een persoonlijke lening of hypotheek. De looptijd is, zoals de naam al zegt, doorlopend. Hier schuilt een belangrijk nadeel in: je kunt in de verleiding komen om het krediet weer voor andere dingen te gebruiken dan de verbouwing.

Hypotheek voor verbouwing

De kosten verbouwing financieren met een (extra) hypotheek is vaak de meest voordelige optie. Van alle leningsvormen is de hypotheekrente vaak het laagst. Je kunt daarnaast gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Het is voor afsluiten van een hypotheek wel belangrijk dat de verbouwing overwaarde creëert. Zowel het afsluiten van een nieuwe hypotheek, als het verhogen van de bestaande hypotheek behoren tot de mogelijkheden.

Tips voordelig financieren verbouwing

Er zijn een aantal belangrijke tips om een verbouwing zo voordelig mogelijk te houden. We bekijken de vijf belangrijkste tips voor het financieren van een verbouwing.

Tip 1: de looptijd van de lening

Kies bij het afsluiten van de financiering verbouwing voor de juiste looptijd. Een lange looptijd kan voordelig lijken door de lage maandlasten. Echter betaal je gedurende deze periode wel een hoger rentebedrag. Hierdoor komt het totaal van de lening hoger uit dan wanneer je kiest voor een kortere looptijd.

Tip 2: houd rekening met onvoorziene kosten

In iedere verbouwing komen onvoorziene kosten naar voren. Stelregel is om hier van tevoren alvast 5% extra voor te lenen. Ondanks dat je het op je begroting misschien niet zult zien, zul je merken dat je het geld tijdens de verbouwing goed kunt gebruiken. Heb je het geld niet nodig, dan kun je deze altijd versneld aflossen. Kies dus ook voor een lening waar versneld aflossen mogelijk is, zonder extra kosten.

Tip 3: maak gebruik van subsidie voor verbouwing

Tegenwoordig zijn er in veel gemeenten subsidies beschikbaar voor energiebesparende voorzieningen, en de verduurzaming van woningen. Denk dan bijvoorbeeld aan zonnepanelen of isolatie van de woning. De gemeente vergoedt in dit geval door de subsidie niet het de volledige verbouwing, maar wel een aanzienlijk deel. Een bedrag dat je niet mee hoeft te nemen in de financiering van de verbouwing.

Tip 4: lening voor verbouwing als woningeigenaar

Een aantal kredietverstrekkers bieden extra korting op de rente wanneer je woningeigenaar bent. Aan deze voorwaarde zitten strengere eisen verbonden. Zo mag de woning vaak niet verkocht worden zonder toestemming. Deze rentekorting geldt dus niet voor iedereen die een gehuurd huis wil verbouwen.

Tip 5: vergelijk de aanbieders van verbouwingskrediet

Er zijn veel verschillende verbouwingsleningen. Elke lening heeft zijn eigen rentes en voorwaarden. De verschillen kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Daarom is het belangrijk om altijd verschillende aanbieders te vergelijken. Snel geld lenen is het meest voordelig wanneer je aanvragen doet bij verschillende kredietverstrekkers. Zo ken je de voorwaarden. looptijden en mogelijkheden om versneld af te lossen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]