Verhuizen, veel mensen zien er als een berg tegenop. Met deze handige checklist bereid je je goed voor en verloopt je verhuizing hopelijk op rolletjes.
Een erkend verhuisbedrijf inschakelen
Als je verhuisplannen hebt dan is allereerst zaak om een goed en betrouwbaar verhuisbedrijf te vinden. Ga in zee met een erkende verhuizer. Dan zijn je spullen tijdens de verhuizing verzekerd en kun je rekenen op een professionele aanpak. Hierdoor zal je verhuizing vlot en probleemloos verlopen. Maak zo vroeg mogelijk een afspraak met de verhuizer, zo weet je zeker dat deze op de dag van de verhuizing beschikbaar is. Meer informatie over verhuizen vind je op de website van verhuisbedrijf VSNM.nl. Echt een woning laten ontruimen, lees hier dan meer in een volledig artikel over woning ontruiming.
Voorbereiden op de verhuizing
Ter voorbereiding op de verhuizing is er een belangrijke taak: opruimen. Alles wat niet mee hoeft naar het nieuwe huis alvast afvoeren. Niet alles hoeft naar de stort, spullen die nog goed zijn kun je ook naar een kringloopwinkel brengen. Ook weggeven of verkopen via een verkoopgroep op sociale media is een optie. Vervolgens kun je enkele weken voor de verhuizing alvast beginnen met het inpakken van spullen die je niet nodig hebt, bijvoorbeeld boeken, kleding die je in dit deel va het jaar niet draagt of speelgoed van de kinderen.
De laatste dagen voor de verhuisdag
De laatste dagen voor de verhuizing gebruik je om de spullen in te pakken die je tot kort voor vertrek nog nodig hebt. Zorg dat alles op tijd is ingepakt, nog dozen moeten inpakken als de verhuisauto voorrijdt is niet de bedoeling. De verhuizers zullen direct aan de slag willen met inladen. De echt laatste spullen kun je wellicht zelf uit je oude huis halen als de grote verhuizing achter de rug is.
De verhuisdag
Zorg dat je uitgerust bent op de verhuisdag. Verhuizers beginnen graag vroeg, dus houd er rekening mee dat ze om acht uur of misschien nog wel eerder bij je voor de deur staan. Meestal hoef je zelf niet te helpen met sjouwen. Een verhuisploeg is doorgaans goed op elkaar ingespeeld en hanteert een vast systeem. Het enige wat je hoeft te doen is niet in de weg lopen. Als alles is ingepakt rijdt de verhuiswagen naar het nieuwe adres. Het is handig als daar al iemand aanwezig is om de verhuizers binnen te laten als je zelf niet op tijd kunt zijn. De verhuizers zetten alle spullen in de kamers waar ze horen. Bedden en kasten kun je voor de verhuizing laten demonteren en weer in elkaar zetten. Daar betaal je extra voor, maar het is wel een hele zorg minder als ervaren handen in rap tempo je bedden en kasten in elkaar zetten zodat je snel kunt beginnen met bedden opmaken en kledingkasten inruimen.
Na de verhuizing
Na de verhuizing ga je natuurlijk aan de slag met het uitpakken van de verhuisdozen. Bij het inpakken heb je hier stickers op geplakt met een aanduiding waar op staat in welke ruimte de inhoud thuishoort. Zo voorkom je dat de dozen met keukenspullen in de slaapkamer belanden en dozen met boeken voor in de studeerkamer in je keuken staan. Pak de dozen systematisch uit en ruim alles meteen op. De verhuisdozen krijg je vaak in bruikleen van het verhuisbedrijf. Meestal worden ze circa een week na de verhuizing weer bij je opgehaald. Zorg dat ze plat gevouwen klaar liggen zodat de verhuizer ze meteen mee kan nemen.
Verhuizen vanuit een huurwoning
Wanneer je verhuist uit een huurhuis dan krijg je te maken met de eindopname. De verhuurder komt langs om de woning te inspecteren. Als er gebreken zijn die op kosten van de huurder moeten worden hersteld dan kun je kiezen of je dit zelf wilt doen of dat de verhuurder hiervoor opdracht stuurt en jou de rekening presenteert. Optie 1 is vaak goedkoper. De sleutels overhandig je op de dag voordat de huur eindigt aan de verhuurder. Daarmee ben je officieel niet meer verantwoordelijk voor de woning.
Verhuizen vanuit een koopwoning
Wanneer je een koopwoning verlaat hoef je deze niet in de originele staat achter te laten. De koper accepteert de woning zoals deze is. De inspectie vindt plaats kort voor de overdracht bij de notaris. In aanwezigheid van de makelaar worden de meterstanden opgenomen. De kopers controleren of de woning is zoals deze zou moeten zijn. Als er bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt over het achterlaten van raamdecoratie, een zonnescherm of tuinhuisje, dan moeten deze zaken uiteraard aanwezig zijn. Vervolgens vindt de overdracht plaats bij de notaris. Hierna overhandig je alle sleutels aan de nieuwe eigenaar en is daarmee je verhuizing afgerond.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieAquarium benodigdheden: dit heb je nodig
Een aquarium is niet alleen een decoratief element in huis, maar ook een fascinerend ecosysteem [...]
jan
Vormen tuintafels: welke past het beste in jouw tuin?
Een tuintafel is het middelpunt van elke buitenruimte. Het is waar je samenkomt met vrienden [...]
jan
Hoe infraroodpanelen bijdragen aan jouw wooncomfort
Infraroodpanelen zijn een innovatieve oplossing voor het verwarmen van je huis. Ze combineren efficiëntie, stijl [...]
jan
Keuken inspiratie opdoen: zo pak je dat aan
De keuken is het hart van je huis. Het is niet alleen een plek om [...]
jan
Thuiswerkplek inrichten: tips en inspiratie
Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Of je nu een vaste thuiswerker bent [...]
jan
Keukenstijlen: ontdek jouw ideale mix van design en duurzaamheid
De keuken is niet alleen een plek om te koken, maar ook het hart van [...]
jan
Beschermd: Hoe vind je de beste veiligheidsschoenen? Complete werkschoenen-gids met alle informatie die je nodig hebt
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. [...]
jan
Kleuren keukens: verschillende kleuren inspiratie en tips voor keukens
De kleur van je keuken is een van de belangrijkste keuzes die je maakt bij [...]
jan
Winkels in Utrecht met modulaire banken en ronde tafels
Als je op zoek bent naar stijlvolle en functionele meubels in Utrecht, dan zijn modulaire [...]
jan