Verhuizen checklist: voorbereiden op een verhuizing

Verhuizen, veel mensen zien er als een berg tegenop. Met deze handige checklist bereid je je goed voor en verloopt je verhuizing hopelijk op rolletjes.

Verhuizen checklist

Een erkend verhuisbedrijf inschakelen

Als je verhuisplannen hebt dan is allereerst zaak om een goed en betrouwbaar verhuisbedrijf te vinden. Ga in zee met een erkende verhuizer. Dan zijn je spullen tijdens de verhuizing verzekerd en kun je rekenen op een professionele aanpak. Hierdoor zal je verhuizing vlot en probleemloos verlopen. Maak zo vroeg mogelijk een afspraak met de verhuizer, zo weet je zeker dat deze op de dag van de verhuizing beschikbaar is. Meer informatie over verhuizen vind je op de website van verhuisbedrijf VSNM.nlEcht een woning laten ontruimen, lees hier dan meer in een volledig artikel over woning ontruiming.

Voorbereiden op de verhuizing

Ter voorbereiding op de verhuizing is er een belangrijke taak: opruimen. Alles wat niet mee hoeft naar het nieuwe huis alvast afvoeren. Niet alles hoeft naar de stort, spullen die nog goed zijn kun je ook naar een kringloopwinkel brengen. Ook weggeven of verkopen via een verkoopgroep op sociale media is een optie. Vervolgens kun je enkele weken voor de verhuizing alvast beginnen met het inpakken van spullen die je niet nodig hebt, bijvoorbeeld boeken, kleding die je in dit deel va het jaar niet draagt of speelgoed van de kinderen. 

De laatste dagen voor de verhuisdag

De laatste dagen voor de verhuizing gebruik je om de spullen in te pakken die je tot kort voor vertrek nog nodig hebt. Zorg dat alles op tijd is ingepakt, nog dozen moeten inpakken als de verhuisauto voorrijdt is niet de bedoeling. De verhuizers zullen direct aan de slag willen met inladen. De echt laatste spullen kun je wellicht zelf uit je oude huis halen als de grote verhuizing achter de rug is. 

De verhuisdag

Zorg dat je uitgerust bent op de verhuisdag. Verhuizers beginnen graag vroeg, dus houd er rekening mee dat ze om acht uur of misschien nog wel eerder bij je voor de deur staan. Meestal hoef je zelf niet te helpen met sjouwen. Een verhuisploeg is doorgaans goed op elkaar ingespeeld en hanteert een vast systeem. Het enige wat je hoeft te doen is niet in de weg lopen. Als alles is ingepakt rijdt de verhuiswagen naar het nieuwe adres. Het is handig als daar al iemand aanwezig is om de verhuizers binnen te laten als je zelf niet op tijd kunt zijn. De verhuizers zetten alle spullen in de kamers waar ze horen. Bedden en kasten kun je voor de verhuizing laten demonteren en weer in elkaar zetten. Daar betaal je extra voor, maar het is wel een hele zorg minder als ervaren handen in rap tempo je bedden en kasten in elkaar zetten zodat je snel kunt beginnen met bedden opmaken en kledingkasten inruimen. 

Na de verhuizing

Na de verhuizing ga je natuurlijk aan de slag met het uitpakken van de verhuisdozen. Bij het inpakken heb je hier stickers op geplakt met een aanduiding waar op staat in welke ruimte de inhoud thuishoort. Zo voorkom je dat de dozen met keukenspullen in de slaapkamer belanden en dozen met boeken voor in de studeerkamer in je keuken staan. Pak de dozen systematisch uit en ruim alles meteen op. De verhuisdozen krijg je vaak in bruikleen van het verhuisbedrijf. Meestal worden ze circa een week na de verhuizing weer bij je opgehaald. Zorg dat ze plat gevouwen klaar liggen zodat de verhuizer ze meteen mee kan nemen. 

Verhuizen vanuit een huurwoning

Wanneer je verhuist uit een huurhuis dan krijg je te maken met de eindopname. De verhuurder komt langs om de woning te inspecteren. Als er gebreken zijn die op kosten van de huurder moeten worden hersteld dan kun je kiezen of je dit zelf wilt doen of dat de verhuurder hiervoor opdracht stuurt en jou de rekening presenteert. Optie 1 is vaak goedkoper. De sleutels overhandig je op de dag voordat de huur eindigt aan de verhuurder. Daarmee ben je officieel niet meer verantwoordelijk voor de woning. 

Verhuizen vanuit een koopwoning

Wanneer je een koopwoning verlaat hoef je deze niet in de originele staat achter te laten. De koper accepteert de woning zoals deze is. De inspectie vindt plaats kort voor de overdracht bij de notaris. In aanwezigheid van de makelaar worden de meterstanden opgenomen. De kopers controleren of de woning is zoals deze zou moeten zijn. Als er bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt over het achterlaten van raamdecoratie, een zonnescherm of tuinhuisje, dan moeten deze zaken uiteraard aanwezig zijn. Vervolgens vindt de overdracht plaats bij de notaris. Hierna overhandig je alle sleutels aan de nieuwe eigenaar en is daarmee je verhuizing afgerond.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]