Woningontruiming, wat moet er gebeuren?

Een woningontruiming kan om verschillende redenen nodig zijn. Het kan gaan om een huisuitzetting omdat de huur of de hypotheek niet meer worden betaald. Maar er kan ook sprake zijn van overlijden van de bewoner. Als de huurder, eigenaar of de nabestaanden niet in staat zijn om het huis leeg te halen, dan kun je hiervoor een beroep doen op een professioneel bedrijf. Bedoel je toch verhuizen, lees dan onze verhuis checklist. Zij zorgen er dan voor dat de woning wordt leeg gehaald en bezemschoon wordt opgeleverd.

Woning ontruimen

Werkzaamheden bij een woningontruiming

Bij een woningontruiming komen verschillende werkzaamheden kijken. Allereerst moet uiteraard de inboedel uit de woning worden verwijderd. Vervolgens moet vaak ook vloerbedekking en raambekleding worden verwijderd. Soms eist de verhuurder dat de tuin wordt opgeschoond. Als je als voormalig huurder of eigenaar hier zelf geen mogelijkheden voor hebt dan kun je deze werkzaamheden uitbesteden. 

Huis opruimen na overlijden

Wanneer een bewoner overleden is, willen de nabestaanden de woning vaak zo snel mogelijk leeg hebben. Dan kan de huur worden opgezegd of de woning te koop gezet. Als het gaat om een kamer in een zorginstelling moet deze vaak binnen enkele dagen leeg worden opgeleverd. Terwijl de nabestaanden nog midden in het rouwproces zijn en bezig zijn met de voorbereiding van de uitvaart. An kan het heel prettig zijn als een derde partij het opruimen van de kamer voor zijn rekening kan nemen zodat de familie zich hier geen zorgen over hoeft te maken. 

De inboedel laten opkopen

Vooral na het overlijden van een bewoner blijft er vaak inboedel achter waar de nabestaanden geen belang bij hebben. Je kunt er dan voor kiezen om de inboedel te laten opkopen. Er komt dan een opkoper langs die er een prijs voor geeft en ook zorgt voor het afvoeren van de inboedel. De spullen worden vaak naar een kringloopwinkel gebracht, maar als er bijzondere spullen bij zijn, zoals kunst of antiek dan hebben gespecialiseerde veilinghuizen hiervoor vaak interesse. Als je in zee gaat met een opkoper doe je uiteraard afstand van de spullen en kun je later niets claimen als blijkt dat er zaken van grote waarde bij zaten. Laat de inboedel daarom bij twijfel beoordelen door een deskundige.

Tijdelijke opslag van de boedel

Als je tijdelijk uit je huis vertrekt, of dat nu vrijwillig is of niet, dan kun je je spullen tijdelijk laten opslaan. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in woningontruiming hebben vaak de mogelijkheid om je spullen tijdelijk op te slaan. Dit is een optie als je van plan bent om op enige termijn weer zelfstandig te gaan wonen. Dan wil je natuurlijk weer over je spullen kunnen beschikken. Tijdelijke opslag is dan de beste en goedkoopste optie. 

Woning reinigen

Na de ontruiming moet een huis ook worden schoongemaakt. Zeker als er lang iemand heeft gewoond die deze taken niet goed meer kon uitvoeren is dat vaak een flinke klus. Ook het reinigen van een woning kun je uitbesteden aan het bedrijf dat de woning leeghaalt. Je maakt vooraf afspraken over wat er moet gebeuren. Moeten er vloeren worden verwijderd of wil je alleen dat alle vertrekken worden gestofzuigd en gedweild. Moeten keuken en badkamer extra worden gesopt? Wil je dat er ramen worden gelapt? Afhankelijk van je wensen wordt er een offerte gemaakt voor de uit te voeren werkzaamheden.

Herstelwerkzaamheden bij een woningontruiming

Naast het leeghalen en schoonmaken van een woning kan het ook zijn dat er herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zeker bij het verlaten van een huurhuis kan de verhuurder hiervoor eisen stellen. Doe je het niet dan laat de verhuurder de werkzaamheden doen en stuurt je hiervoor een factuur. Vaak zijn de kosten dan niet gering. Het is dus vaak goedkoper om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door het bedrijf dat de woningontruiming voor zijn rekening neemt. 

Woningontruiming in Corona-tijden

De uitbraak van corona in 2020 heeft ervoor gezorgd dat hygiëne extra aandacht krijgt. Dat geldt uiteraard ook voor het ontruimen van een woning. Wanneer je een professionele woningontruimer inschakelt kun je er vanuit gaan dat de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om besmetting te voorkomen. Als je de ontruiming laat uitvoeren terwijl je zelf niet aanwezig bent, dan is er natuurlijk sowieso niet zoveel aan de hand en ligt de verantwoordelijkheid voor veilig werken bij het bedrijf dat de woningontruiming voor je regelt. 

Wat kost een huisontruiming?

De kosten voor een woningontruiming hangen uiteraard af van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Gaat het alleen om het leeghalen en afvoeren van de inboedel, of moeten er ook herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd? Wil je de woning laten schoonmaken of doe je dat zelf nadat de spullen eruit zijn gehaald? Moet er wat aan de tuin gebeuren? Het is verstandig om vooraf een offerte te vragen en duidelijk aan te geven welke werkzaamheden je wilt laten doen. Dat voorkomt misverstanden en onaangename verrassingen achteraf. Meer informatie over woningontruiming vind je op de website van De Woningontruimers.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]