Woningontruiming, wat moet er gebeuren?

Een woningontruiming kan om verschillende redenen nodig zijn. Het kan gaan om een huisuitzetting omdat de huur of de hypotheek niet meer worden betaald. Maar er kan ook sprake zijn van overlijden van de bewoner. Als de huurder, eigenaar of de nabestaanden niet in staat zijn om het huis leeg te halen, dan kun je hiervoor een beroep doen op een professioneel bedrijf. Bedoel je toch verhuizen, lees dan onze verhuis checklist. Zij zorgen er dan voor dat de woning wordt leeg gehaald en bezemschoon wordt opgeleverd.

Woning ontruimen

Werkzaamheden bij een woningontruiming

Bij een woningontruiming komen verschillende werkzaamheden kijken. Allereerst moet uiteraard de inboedel uit de woning worden verwijderd. Vervolgens moet vaak ook vloerbedekking en raambekleding worden verwijderd. Soms eist de verhuurder dat de tuin wordt opgeschoond. Als je als voormalig huurder of eigenaar hier zelf geen mogelijkheden voor hebt dan kun je deze werkzaamheden uitbesteden. 

Huis opruimen na overlijden

Wanneer een bewoner overleden is, willen de nabestaanden de woning vaak zo snel mogelijk leeg hebben. Dan kan de huur worden opgezegd of de woning te koop gezet. Als het gaat om een kamer in een zorginstelling moet deze vaak binnen enkele dagen leeg worden opgeleverd. Terwijl de nabestaanden nog midden in het rouwproces zijn en bezig zijn met de voorbereiding van de uitvaart. An kan het heel prettig zijn als een derde partij het opruimen van de kamer voor zijn rekening kan nemen zodat de familie zich hier geen zorgen over hoeft te maken. 

De inboedel laten opkopen

Vooral na het overlijden van een bewoner blijft er vaak inboedel achter waar de nabestaanden geen belang bij hebben. Je kunt er dan voor kiezen om de inboedel te laten opkopen. Er komt dan een opkoper langs die er een prijs voor geeft en ook zorgt voor het afvoeren van de inboedel. De spullen worden vaak naar een kringloopwinkel gebracht, maar als er bijzondere spullen bij zijn, zoals kunst of antiek dan hebben gespecialiseerde veilinghuizen hiervoor vaak interesse. Als je in zee gaat met een opkoper doe je uiteraard afstand van de spullen en kun je later niets claimen als blijkt dat er zaken van grote waarde bij zaten. Laat de inboedel daarom bij twijfel beoordelen door een deskundige.

Tijdelijke opslag van de boedel

Als je tijdelijk uit je huis vertrekt, of dat nu vrijwillig is of niet, dan kun je je spullen tijdelijk laten opslaan. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in woningontruiming hebben vaak de mogelijkheid om je spullen tijdelijk op te slaan. Dit is een optie als je van plan bent om op enige termijn weer zelfstandig te gaan wonen. Dan wil je natuurlijk weer over je spullen kunnen beschikken. Tijdelijke opslag is dan de beste en goedkoopste optie. 

Woning reinigen

Na de ontruiming moet een huis ook worden schoongemaakt. Zeker als er lang iemand heeft gewoond die deze taken niet goed meer kon uitvoeren is dat vaak een flinke klus. Ook het reinigen van een woning kun je uitbesteden aan het bedrijf dat de woning leeghaalt. Je maakt vooraf afspraken over wat er moet gebeuren. Moeten er vloeren worden verwijderd of wil je alleen dat alle vertrekken worden gestofzuigd en gedweild. Moeten keuken en badkamer extra worden gesopt? Wil je dat er ramen worden gelapt? Afhankelijk van je wensen wordt er een offerte gemaakt voor de uit te voeren werkzaamheden.

Herstelwerkzaamheden bij een woningontruiming

Naast het leeghalen en schoonmaken van een woning kan het ook zijn dat er herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zeker bij het verlaten van een huurhuis kan de verhuurder hiervoor eisen stellen. Doe je het niet dan laat de verhuurder de werkzaamheden doen en stuurt je hiervoor een factuur. Vaak zijn de kosten dan niet gering. Het is dus vaak goedkoper om deze werkzaamheden te laten uitvoeren door het bedrijf dat de woningontruiming voor zijn rekening neemt. 

Woningontruiming in Corona-tijden

De uitbraak van corona in 2020 heeft ervoor gezorgd dat hygiëne extra aandacht krijgt. Dat geldt uiteraard ook voor het ontruimen van een woning. Wanneer je een professionele woningontruimer inschakelt kun je er vanuit gaan dat de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om besmetting te voorkomen. Als je de ontruiming laat uitvoeren terwijl je zelf niet aanwezig bent, dan is er natuurlijk sowieso niet zoveel aan de hand en ligt de verantwoordelijkheid voor veilig werken bij het bedrijf dat de woningontruiming voor je regelt. 

Wat kost een huisontruiming?

De kosten voor een woningontruiming hangen uiteraard af van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Gaat het alleen om het leeghalen en afvoeren van de inboedel, of moeten er ook herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd? Wil je de woning laten schoonmaken of doe je dat zelf nadat de spullen eruit zijn gehaald? Moet er wat aan de tuin gebeuren? Het is verstandig om vooraf een offerte te vragen en duidelijk aan te geven welke werkzaamheden je wilt laten doen. Dat voorkomt misverstanden en onaangename verrassingen achteraf. Meer informatie over woningontruiming vind je op de website van De Woningontruimers.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]

Handig omgaan met een badkamer met schuin dak

Heb je een badkamer met een schuin dak? Dan weet je dat het een uitdaging [...]

Waarom moet je streven naar een goed geïsoleerde woning?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen comfortabeler om in te wonen, maar het kan [...]

Oog voor detail bij het inrichten van je badkamer

Als je je badkamer hebt afgewerkt met mooie moderne tegels en een stijlvolle douchecabine, is [...]

Het juiste formaat kiezen voor een nieuwe bank

Een nieuwe bank kiezen voor je woonkamer is een spannend proces. Het is niet alleen [...]

5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]