Verklaring omtrent het gedrag, waarvoor nodig?

De Verklaring omtrent het Gedrag, kortweg VoG, is een verklaring van onbesproken gedrag voor een specifiek persoon. Deze verklaring wordt afgegeven door de gemeente waar je woonachtig bent. Je krijgt de verklaring als er geen bezwaren zijn voor een bepaalde baan, stage o een andere reden voor de aanvraag. Er zijn verschillende redenen denkbaar waarvoor je een VoG moet aanvragen. Soms is de aanvraag eenmalig, soms wordt de aanvraag eens in de paar jaar herhaald.

VOG

Voor welke functies is een VoG nodig?

Voor bepaalde functies is een VoG vereist. Denk bijvoorbeeld aan werken als beveiliger, in het onderwijs, als taxichauffeur of als ambtenaar voor de overheid. De VoG wordt aangevraagd als laatste stap in een sollicitatieprocedure. Als je verklaring krijgt, dan heb je de baan, daar kun je meestal wel vanuit gaan. Nadat er een aanvraag voor een VoG is ingediend wordt een screening gedaan. Deze screening is afhankelijk van de reden waarom je de verklaring aanvraagt. 

Verklaring omtrent het gedrag bij naturalisatie o emigratie

Als je je tot Nederlander wilt laten naturaliseren of als je plannen hebt om naar een ander land te emigreren, dan is vaak een verklaring omtrent het gedrag nodig. De overheid van Nederland of je toekomstige land van vestiging wil kunnen beoordelen of je geen bezwarend strafblad hebt. Dat wil niet zeggen dat je met een strafblad geen kans maakt op naturalisatie o niet welkom bent in een ander land. Hierbij wordt gekeken naar de aard van de overtreding(en) die je hebt begaan en wanneer dat is gebeurd. 

Krijg ik geen VoG als ik ooit de fout in ging?

Het is niet zo dat je nooit meer een VoG kunt aanvragen als je ooit een fout hebt begaan. Ben je ooit veroordeeld omdat je veel te hard reed, dan zal het geen probleem zijn om een Verklaring omtrent Gedrag te krijgen voor een administratieve baan bij de gemeente of als medewerker op een school. Zat je ooit met drank op achter het stuur en wil je nu als taxichauffeur aan de slag dan kan het wel een probleem zijn. Het zal er dan ook wel van afhangen wanneer je de overtreding beging. Is dat 15 jaar geleden en gaat het om een eenmalig incident dan zal de beoordeling anders zijn dan wanneer het om recente en meervoudige overtredingen gaat. Soms zal een VoG aanvraag niet worden afgegeven. Dat is bijvoorbeeld het geval als je ooit bent veroordeeld voor het bezit van kinderporno en je wilt nu aan het werk bij een buitenschoolse opvang. Maar dit is natuurlijk een extreem voorbeeld. 

Wat gebeurt er als ik een VoG aanvraag indien?

Wanneer je een aanvraag voor een VoG indient dan wordt een onderzoek gestart of het bezwaarlijk is om je deze verklaring te geven. Hiervoor wordt een antecedentenonderzoek gedaan bij onder andere de politie en justitie. Als je naam niet in de systemen staat dan is de kans groot dat je de verklaring zonder meer krijgt. Ook als je wel verdachte was maar bent vrijgesproken dan moet je de verklaring gewoon krijgen. Als er wel een aantekening is, dan wordt bekeken of deze problemen geeft met de reden waarvoor je nu een VoG aanvraagt. Als er geen verband is, dan zal de verklaring omtrent het gedrag gewoon worden afgegeven. 

Hoe lang is een VoG geldig?

Een VoG wordt soms maar eenmaal aangevraagd. Dat is bijvoorbeeld het geval als het gaat om het aanvragen van naturalisatie of bij sollicitatie naar een baan. Maar wanneer je in de beveiliging of de vervoerssector werkt kan het zijn dat je werkgever eens in de 2, 3 of 5 jaar een nieuwe verklaring aanvraagt. Als je niets op je kerfstok hebt hoef je natuurlijk nergens voor te vrezen. De verklaring zal dan zonder problemen steeds opnieuw worden verstrekt. 

Wat als ik de verklaring niet krijg?

Mocht er een reden zijn om je geen VoG te geven, dan krijgt de aanvrager alleen te horen dat de verklaring voor het aangevraagde doel niet kan worden afgegeven. Er worden geen details gegeven waarom de afgifte is geweigerd. Dit zal vrijwel altijd consequenties hebben voor de reden van aanvraag. Dat wil zeggen dat je die leuke baan niet krijgt of dat je geen vaste aanstelling krijgt na afloop van je tijdelijke contract. Het is dus goed om je dit te realiseren bij je gedrag in de maatschappij. Vraag je bij het begaan van een overtreding of misdrijf altijd af of het het je waard is om daar je toekomst voor op het spel te zetten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]