Voordeuren – Welke soort voordeur past bij jou?

Een voordeur zorgt direct voor een eerste impressie van een huis. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een voordeur die past bij de rest van het huis. Dit geldt zowel voor vrijstaande huizen, halfvrijstaande huizen, rijtjeshuizen en appartementen. Je kunt het zoals met veel dingen ook met voordeuren zo gek maken als je zelf wilt. Daarom in dit artikel alles over voordeuren, de mogelijkheden, materialen, kleuren en smaken waaruit jij kunt kiezen wanneer jij jezelf oriënteert. Elke keuze heeft ook een bijpassend prijskaartje, vandaar dat een voordeur kopen nog best een uitdaging is. Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Voordeuren – Welke soort voordeur past bij jou?

Materialen voordeuren

Er zijn voordeuren in verschillende materialen, waarbij hout en kunststof de populairste materialen zijn. Elk van deze materialen heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

  • Kunststof voordeur: de kunststof voordeur heeft weinig onderhoud nodig. Ook zijn kunststof voordeuren kleur- en vormvast. Je begrijpt het: niet gek dus dat steeds vaker wordt gekozen voor kunststof kozijnen met een kunststof voordeur. Ook heeft kunststof goede isolerende eigenschappen, zowel akoestisch en thermisch. Door de lange levensduur én het interessante prijskaartje een populaire keus.
  • Houten voordeur: ondanks de voordelen van kunststof is ook hout nog steeds een populair materiaal voor zowel kozijnen als voordeuren. Men kiest vaak voor hout vanwege het karakter. Er is altijd een houten voordeur die past bij de stijl van de woning, het kan zo stijlvol of strak als gewenst. Natuurlijk behoeft hout meer onderhoud, waaronder periodiek schilderwerk. Ook is de levensduur van een houten voordeur minder lang dan van het alternatief van kunststof.
  • Aluminium voordeur: ondanks dat kunststof en hout vaker worden gekozen wordt, dankzij de industriële woontrend ook de aluminium voordeur steeds populairder. Dit materiaal beschermt goed tegen inbraak, is stevig en relatief onderhoudsarm. De voordeur is dan wel weer zwaarder én duurder dan een houten of kunststof voordeur.

Stijlen voordeuren

Een voordeur kies je natuurlijk volledig in de stijl van de woning. Dit kan modern, landelijk, in jaren ‘30 stijl, klassiek en tijdloos. Een voordeur kan altijd in de gewenste kleur worden gespoten, waardoor deze past bij de andere kozijnen van de woning. Wanneer je kiest voor een nieuwe voordeur, al dan niet met nieuwe kozijnen, is het een goed moment om ook de kleurstellingen van de kozijnen te heroverwegen. Op die manier ontvang je de nieuwe voordeur direct in de nieuwe kleur. Bespaart je toch weer wat werk de komende jaren.

Voordeur: met of zonder ruit?

Natuurlijk heb je bij de keuze voor een nieuwe voordeur de keuze uit een voordeur met ruit of een voordeur zonder ruit. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kleine ruit met glas-in-lood voor een klassieke uitstraling. Je kunt bovendien kiezen voor een voordeur in de deur, maar ook in het kozijn dus naast de deur. Dit is ideaal wanneer je ‘s avonds wilt kunnen zien wie er voor de deur staat voor je de deur open doet.

Veilige voordeur met passend hang en sluitwerk

Naast het materiaal en de stijl van de voordeur is ook de veiligheid een belangrijk kenmerk. Het juiste hang en sluitwerk maakt een voordeur pas echt veilig. Binnen hang en sluitwerk kun je kiezen voor verstevigingsprofielen en inbraakwerende sloten en scharnieren. Je moet hier niet op bezuinigen, want deze investering verhoogt de veiligheid en het woonconformt. In het deurbeslag kun je bovendien ook qua stijl verschillende kanten op. Zo kun je kiezen uit verschillende stijlen, maar ook verschillende materialen en kleuren. Zo is zwart beslag de grootste interieurtrend van dit moment: past deze trend ook bij jouw woning?

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]